CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Meditare >  

Romantismul se termină acolo unde începe reumatismul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
V-aţi întrebat vreodată unde se termină romantismul? 
  
Şi nu mă refer aici la celebrul curent artistic, apărut în Europa sfârşitului de secol optisprezece, ci la acele sentimente ce determină de cele mai multe ori un cuplu să ia o decizie importantă în viaţă, pecetluită cu un „Da!” rostit în faţa lui Dumnezeu. 
  
Nu mă refer nici la reumatismul poliarticular, care apare de obicei la o vârstă biologică înaintată, ci la atrofierea simţămintelor dintr-un cuplu, care apare la vârsta a treia sentimentală. 
  
Lucrurile nu sunt deloc atât de simple precum par la prima vedere. 
  
Ai fi tentat să spui „Ce le lipseşte? Au casa lor, unde nu le cere nimeni chirie, au amândoi serviciu şi în plus au doi copii cât se poate de reuşiţi.” 
  
Într-adevăr. Le au pe toate. Dar parcă totuşi le lipseşte ceva. 
  
Este acea scânteie de la început, care s-a pierdut undeva, pe un drum de zece, douăzeci, sau poate chiar mai lung de treizeci de ani. 
  
Fiecare dintre ei a ajuns să aibă practic viaţa lui, în care relaţia de cuplu a devenit mai curând un fel de întovărăşire, de întrajutorare, de suport mai mult sau mai puţin mutual. Şi cam atât. 
  
El se ocupă să-i ducă pe copii la şcoală şi la diversa cercuri de pregătire, sau la activităţi sportive, transformat într-un taximetrist impecabil, care vine şi pleacă la minut, cu maşina gata încălzită. 
  
Ea găteşte la fiecare sfârşit de săptămână, spală şi calcă, ocupându-se cu profesionalismul unei menajere de tot ceea ce înseamnă gospodărie. 
  
Împreună se ocupă de cumpărături şi de obicei de curăţenia din casă. 
  
Ce fac în restul timpului rămas? 
  
De obicei ea citeşte o carte, iar el navighează pe internet. 
  
Ea mai iese uneori la o cafea cu fetele şi el la o bere cu băieţii. 
  
Alte ori stau împreună acasă, aşezaţi cuminţi în pat, unul lângă celălalt, butonând febril telecomanda televizorului, în căutarea disperată a unei emisiuni, a unui film, sau a orice altceva ar putea să-i salveze de la obligaţia unui schimb de cuvinte, până ce somnul îi va despărţi. Atunci când totuşi vorbesc, se rezumă la generalităţi, cum ar fi prognozele meteo, sau la banalităţi, cum ar fi ultimele bârfe de la serviciu, din familie, sau din bloc. Câteodată mai au şi conversaţii „tehnice”, legate de rezultatele şcolare ale copiilor, sau de lista de cumpărături pentru weekend. 
  
„Chiar nu mai există romantism în relaţia lor?” mă veţi întreba cu o mirare cât se poate de justificată. 
  
Ar mai exista. De două-trei ori pe an. De obicei zilele lor romantice sunt de Valentine’s Day, sau de Dragobete, în funcţie de îmbrăţişarea sau nu a unei sărbători de import, de ziua în care s-au cununat şi eventual de 8 Martie. Cam atât. 
  
Iar atunci totul se rezumă de cele mai multe ori la o ieşire la restaurant, la mall, sau într-un alt loc în care să poată marca momentul, pentru a le putea povesti mai apoi cunoscuţilor ce au facut şi să posteze câteva poze noi pe Facebook. 
  
Dacă sunt bine dispuşi, seara s-ar putea încheia şi cu o partida de sex, pentru că dragoste nu îşi mai aduce aminte niciunul dintre ei când să fi făcut ultima oară împreună. Iar asta în primul rând pentru că el nu mai este tentat să fie proaspăt bărbierit, ea nu mai foloseşte de mult lenjeria intimă sexi şi în plus cască amândoi când sunt împreună de li se rup fălcile. 
  
O să insistaţi şi mă veţi întreba din nou „Acesta este chiar tot romantismul din ei?” 
  
Cred că mai au totuşi ceva rezerve, pentru că şi-au făcut amândoi conturi pe site-uri de socializare şi de întâlniri, unde flirtează cu destul de multă uşurinţă cu persoane cvasinecunoscute. 
  
În plus el se sacrifică întotdeauna să fie mesagerul colegilor săi, atunci când se împart flori de 8 Martie în firmă, iar ea roşeşte ca în anii de liceu la cel mai discret compliment al domnilor. 
  
Cât despre şansa de a scăpa de reumatismul sentimental şi de a redescoperi romantismul care i-a adus cândva împreună, lucrul acesta stă doar în puterea lor. 
  
Referinţă Bibliografică:
Romantismul se termină acolo unde începe reumatismul / Mihai Manolescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2242, Anul VII, 19 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihai Manolescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Manolescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!