CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

GHID PRACTIC PENTRU ŞOFERII DIN BUCUREŞTI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mă gândeam zilele trecute să dau o mână de ajutor şoferilor încă neadaptaţi traficului din Bucureşti, pentru a se putea integra mai uşor în peisaj, prin furnizarea unui ghid practic cu sfaturi utile în acest sens. 
  
În primul rând trebuie să stabilim încă de la bun început, că maşina este un indicator important al statutului nostru social, aşa că este obligatoriu să ne afişăm la volanul acesteia, chiar dacă ar fi să ajungem parte dintr-un trafic în care două staţii de metrou le vom parcurge în mai bine de o jumătate de oră. 
  
Maşina pe care o conduceţi trebuie să aibă inspecţia tehnică la zi, dar în acelaşi timp să fie capabilă să lase în urma ei nori negri de fum, pentru că până la urmă acest aspect este strict legat de personalitatea acesteia. Nouă nu ne place să ne afişăm zilnic cu un parfum distinctiv şi suficient de puternic încât lumea să întoarcă după noi capul? 
  
Fiind de-acuma parte a traficului din capitală, trebuie să ştiţi că benzile sunt doar o chestiune de design pe carosabil şi că prin puţină iscusinţă se pot creea cel puţin trei benzi din două. Important este să folosiţi cât mai judicios spaţiul rămas între rândul de maşini aflat în faţă şi bordură, neezitând să-l devansaţi când va fi nevoie pe vreunul dintre partenerii de trafic. Până la urmă de ce s-a inventat butonul de avarii? Îl apăsaţi scurt după ce v-aţi luat un loc mai în faţă şi gata, v-aţi cerut scuze în felul acesta şi toată lumea este fericită. 
  
Să nu uitaţi nici o clipă faptul că maşina pe care o conduceţi este dotată şi cu un claxon. Însă degeaba îl are dacă nu le reamintiţi vecinilor de trafic care este tonalitatea acestuia. Folosiţi-l cu încredere atunci când adormitul din faţa voastră a uitat că în Bucureşti trebuie să pleci de la semafor ca de pe grila de start a formulei unu, atunci când pietonul octogenar nu a fost suficient de sprinten încât să nu-l prindă schimbarea culorii semaforului pe zebră, sau când oricare dintre partenerii de trafic a atentat la vreunul dintre drepturile voastre fundamentale de şofer privilegiat. 
  
A propos de semafor, trebuie să ştiţi că acea culoare galbenă este cea mai potrivită pentru traversarea intersecţiei şi că deasemenea, nici culoarea roşie apărută atât de fulgerător după cea galbenă nu vă poate împiedica să treceţi, atâta vreme cât aţi risca să întârziaţi la dentist, la ora de pian a copilului, sau când pur şi simplu vi se pare că acea culoare aflată în partea superioară a semaforului se asortează mai bine cu maşina, sau cu vestimentaţia îmbrăcată în cursul dimineţii. 
  
Timpul petrecut în trafic este unul foarte preţios, aşa că nu ezitaţi să faceţi la volan tot ceea ce ar putea ajuta în utilizarea cât mai judicioasă a acestuia. Spre exemplu, în timp ce şofaţi, aţi putea să vă folosiţi smartphon-ul pentru a vedea cele mai recente postări de pe reţelele de socializare şi a lăsa câteva like-uri sau emoticoane, pentru a schimba câteva mesaje cu prietenii, sau poate chiar pentru a-i suna, dacă simţiţi nevoia. Este cât se poate de în regulă să fiţi cu ochii şi cu mâinile pe telefon, să vă aruncaţi din când în când o privire-n trafic, iar de condus să o faceţi folosindu-vă de preferinţă antebraţele aşezate pe volan. Iar dacă ceasul a fost ingrat cu voi şi nu aţi reuşit să vă treziţi la timp, sau dacă pur şi simplu aţi dorit să vă mai întoarceţi puţin pe partea cealaltă, trebuie să ştiţi că vă puteţi machia şi la volan, aşa cum vă puteţi citi ziarul, sau cum puteţi face orice altă activitate pe care aţi ratat-o înainte de a pleca de acasă. 
  
Nu ştiu dacă atunci când aţi urcat în maşină, aţi fost informat despre faptul că dispuneţi şi de un sistem audio. Şi să nu-mi spuneţi că nu aveţi nici o preferinţă muzicală, pentru că nu o să vă cred. Nu este păcat să nu o cunoască şi partenerii voştri de trafic? Tot ceea ce este important de ştiut este faptul că aveţi un buton pentru volum, că există unul pentru başi, iar în plus, maşina poate să meargă şi cu geamurile complet lăsate. Zău că este păcat să nu beneficiaţi de toată acestă tehnică pe care o aveţi în dotare. Şi nu are rost să vă îngrijoraţi că în timp ce savuraţi albumul vostru preferat nu aţi auzit sirena ambulanţei sau a echipajului de pompieri, aflate în misiune. Se vor descurca ei cumva, pentru că spre deosebire de voi o pot lua chiar şi pe contrasens. 
  
Aş avea câteva sfaturi şi pentru fumători. Nu are rost să vă murdăriţi scrumierele, atâta timp cât scrumul şi chiştoacele pot fi lăsate direct pe carosabil, eventual chiar sub ochii agentului care dirijează circulaţia în intersecţie. Iar dacă totuşi aţi apelat din greşeală la scrumieră, trebuie să ştiţi că aceasta poate fi golită, mai mult sau mai puţin discret, pe unul dintre trotuarele unde veţi parca maşina. La fel de bine trebuie să ştiţi şi că paharul de cafea sau de suc poate fi lăsat uşor la unul dintre semafoarele la care v-aţi oprit după ce v-aţi băut licoarea. Doar nu o să vă căraţi cu el până la birou, sau acasă, doar pentru simplul moft de a-l pune într-un coş de gunoi, nu? 
  
Apropos de ţigări. Dacă aţi rămas fără, sau dacă vreţi să faceţi mici cumpărături de la vreunul dintre magazinele sau automatele aflate în drumul vostru, nu ezitaţi să vă opriţi pe banda întâi, sau poate chiar pe a doua, dacă prima este deja ocupată. Puneţi frumos semnalul de avarii, vă vedeţi de târguieli şi reporniţi când sunteţi gata, cu tot cu coloana care s-a format între timp în spatele maşinii voastre. Iar dacă primiţi claxoane de la partenerii de trafic nerăbdători să treacă de maşina voastră, sau pur şi simplu dornici să ajungă la destinaţie, consideraţi-le ca pe un salut cordial şi nimic mai mult. 
  
Presupun că vi se întâmplă destul de des să conduceţi şi pe ploaie. În astfel de situaţii este obligatoriu să mergeţi pe banda întâi, cu viteza maximă permisă şi cu roţile de pe partea dreaptă bine poziţionate pe şanţul format în imediata apropiere a bordurii. În felul acesta efectul de udare a pietonilor aflaţi pe trotuar este maxim, iar aceştia vă vor fi profund recunoscători pentru un duş gratuit pe care nu apucaseră să-l facă în dimineaţa respectivă. 
  
V-aţi gândit vreodată la ce sunt bune parbrizele? Păi unde ne-am putea expune mai bine, ca într-o vitrină veritabilă, colecţia de cruciuliţe, mătănii, mascote şi alte talismane, dacă nu am avea parbriz? Şi până la urmă, dacă stăm să ne gândim, o vizibilitate de treizeci – cinzeci la sută este arhisuficientă, nu? Aşa că utilizaţi cu încredere parbrizul, pentru colecţia voastră de chestii atârnătoare. 
  
Dacă se întâmplă să conduceţi o maşină decapotabilă, nu uitaţi să vă mai faceţi din când în când câte un selfie în timp ce şofaţi, aşa, cât să aveţi ce posta pe Facebook peste zi. 
  
Cu speranţa că am reuşit să vă dau câteva sugestii utile pentru încadrarea cu succes în peisajul automobilistic al capitalei, vă doresc un drum cât se poate de bun. 
  
Sursă foto: Internet 
  
Referinţă Bibliografică:
GHID PRACTIC PENTRU ŞOFERII DIN BUCUREŞTI / Mihai Manolescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1962, Anul VI, 15 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Manolescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Manolescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!