CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA MOLDOVA NOUĂ?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CE SE ÎNTÂMPLĂ LA MOLDOVA NOUĂ? 
  
Pentru mulţi Moldova Nouă este un centru minier. Am spus este pentru că, de la Sasca Montană la Gârnic există un zăcământ imens de minereuri cuprifere, cu un conţinut bogat în cupru, dar şi alte metale. Că astăzi la sucursala minieră ,,MOLDOMIN’’S.A. mai lucrează mai puţin de 1500 persoane din cei peste 10.000 existenţi la 01 ianuarie 1990, nu înseamnă că mineritul va dispare. În subsolul Munţilor Locvei minereul aşteaptă oameni cu bani pentru a investi, şi pentru a scoate la suprafaţă bogăţia inestimabilă din adâncuri. 
  
Dar chiar dacă ,,inima oraşului’’ înainte de Revoluţie era mina, mai funcţionau în oraş două importante şantiere de construcţii miniere şi unul de construcţii de locuinţe care azi nu mai funcţionează. 
  
Cooperaţia meşteşugărească avea câteva sute de meseriaşi cu un patrimoniu foarte important, azi această cooperaţie mai are doar câteva zeci de salariaţi, iar spaţiile proprietatea cooperaţiei sunt închiriate altor societăţi comerciale. Înainte de 1989 cartierul Oraşul Nou cu cele peste 3.000 apartamente, avea apă caldă şi căldură, desigur cu unele probleme, dar avea. Apa caldă şi căldura au dispărut în iarna 1992-1993, iar azi oamenii se descurcă cum pot şi cu căldura, şi cu apa caldă. Sunt bătrâni în oraş care intră în apartamente doar noaptea, în restul zilei umblă pe la prieteni şi cunoştinţe pentru a nu îngheţa de frig în acele ,,igluri’’ moderne din beton. Dar mai sunt şi bătrâni bolnavi care nu pot să se deplaseze, şi tremură de frig, căci lemne nu au, iar curentul electric este foarte scump pentru buzunarul locuitorilor care au venituri extrem de mici, primind doar ajutorul social şi pensionari în marea lor majoritate cu pensii sub 500 lei. 
  
Totuşi oraşul nu moare. Mişcarea e continuă în cele câteva zeci de birturi, magazine alimentare sau cu aparaturi aproape de ultimă generaţie. 
  
Cel care scrie aceste rânduri este cetăţean al acestui oraş din 1966 şi a văzut acest oraş născându-se, şi nu crede că va muri în curând cum poate mulţi ar dori. 
  
Referinţă Bibliografică:
CE SE ÎNTÂMPLĂ LA MOLDOVA NOUĂ? / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2680, Anul VIII, 03 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!