CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

O ZI MEMORABILĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O ZI MEMORABILĂ 
  
Ziua de 20 octombrie 2017 vă rămâne în memoria comunității locale o zi memorabilă. Spun asta fiindcă organizatorii au invitat personalități care prin activitatea dumnealor fac tot ce este posibil ca această localitate milenară să fie cunoscută cât mai mult pe mapamond. Asocierea istoriei cu turismul este cât se poate de benefică pentru acest oraș care este centrul urban din Clisura Dunării. 
  
Cuvântul de deschidere al acestui simpozion ,,ISTORIE ȘI TURISM ÎN ZONA MOLDOVA NOUĂ” a fost rostit de primarul orașului Moldova Nouă domnul Adrian Constantin TORMA. 
  
Moderatorul acestui simpozion a fost domnul profesor de istorie Andrei NISTORAN, care este unul dintre cunoscătorii cei mai buni al istoriei acestui oraș, fiind localnic. Domnia sa a vorbit despre istoria localității Moldova Nouă și posibilitaățile turistice ale zonei. 
  
Primul care a primit cuvântul a fost domnul Dacian RANCU muzeograf la Muzeul din Reșița care a vorbit despre proiectul unei Monografii a Clisurii Dunării rămasă în manuscris de la învățătorul Alexandru MOISI care a decedat in anul 1943. Documentul a fost descoperit la niște rude din Moldova Nouă, despre care știau foarte puțini de existența lui. 
  
Următorul invitat a fost domnul Desideriu GECSE doctor în istorie care a prezentat lucrarea sa despre migrația cehilor în Banat și în mod special în Clisura Dunării. Au fost nominalizate satele din zona Clisura Dunării; Gârnic, Sfânta Elena, Bigăr și Eibenthal cât și altele colonizate în diverse perioade de către conducătorii imperiului Austro – Ungar. 
  
Domnul profesor moderator Andrei NITORAN a dat cuvântul unui invitat special, nimeni altul decât sculptorul și scriitorul Bata MARIANOV, născut în 23 aprilie 1943 în Timișoara de origine sârbă. Domnia sa a vorbit despre vasta sa activitate artistică atât ca sculptor dar și ca scriitor, fiind mambru activ al Uniunii Scriitorilor din Serbia dar și din România. 
  
Moderatul simpozionului a dat cuvântul poetului și scriitorului local Mihai LEONTE. Care a vorbit despre activitatea sa literară precizând că a reușit tipărirea a peste 30 volume proprii, dar fiind inclus în mai multe antologii inițiate sau coordonate chiar de Mihai LEONTE. 
  
Preotul Remus CÂTA a vorbit despre credința ortodoxă oglindită atât în literatura scrisă dar și în cea iconografică, despre care dumnealui a scris mai multe articole. 
  
Pentru încheiere s–a dat cuvântul doamnei profesor universitar emerit Doina BENEA, doctor în istorie, localnică, care a mai participat în anul 2010 la zilele culturii. Domnia sa a făcut o incursiune prin istoria mineritului din Moldova Nouă cu multe indicații de locuri care au făcut auditoriul să se gândească mult mai bine la viitorul mineritului din acestă localitate minieră milenară. Căci după cum arată descoperirile din toate timpurile în acestă zonă se practică mineritul din vremuri imemoriale. 
  
Articol consemnat de Mihai LEONTE din Moldova Nouă 
  
Referinţă Bibliografică:
O ZI MEMORABILĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2490, Anul VII, 25 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!