CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

CAPITALISMUL ÎN MOLDOVA NOUĂ partea II a
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAPITALISMUL ÎN MOLDOVA NOUĂ partea II a  
 
A venit surpriza revoluției din 22 decembrie 1989 și multe lucruri aveau să schimbe. Din faimoasa întreprindere minieră cu multe mii de muncitori aproape nu a mai rămas decât istoria acesteia. Prin sediul cu patru nivele bate acum vântul căci mai există doar biroul directorului și paznicii acestei clădiri. Minele Suvarov, Florimunda și Vărad au fost închise una după alta. Cariera de banatite s-a închis fiindcă nu mai existau utilajele necesare adică; excavatoare și mijloacele de transportul minereului. Astfel că încetul cu încetul și uzina de preparare a minereurilor din Golgota nu a mai funcționat. Uriașele mori care măcinau cel puțin un milion de tone pe lună au fost trimise la fier vechi ca și benzile de transport de aproximativ 2,7 kilometri lungime, care aduceau minereul la uzină din carieră. La sediile minelor au rămas doar siluetele puțurilor de extracție care erau din beton și nu au fost dărâmate. Din frumoasă uzină acum nu a rămas nici scheletul de beton căci culegătorii de fier vechi au reușit să dărâme totul. La teatrul de vară din cartierul Orașul Nou s-au instalat baruri și sedii ale unor partide. La fostul cinematograf există acum un magazin de electronice și obiecte de uz gospodăresc.  
 
Din cele circa trei mii de apartamente vândute noile guvernări timp de peste 27 ani, nu au construit niciunul nou. În schimb din blocul 34 construit în 1970 a rămas doar zidurile ca o emblemă nedorită a cartierului Orașul Nou dar și a orașului Moldova Nouă. Chiar în fața primăriei din Moldova Nouă tronează zidurile părăsite ale unui bloc început înainte de1989 și care nu e terminat nici acum. Astfel dintr-un oraș înfloritor cu circa 20.000 de locuitori au mai rămas circa 14.000 locuitori. Mare parte dintre ei sunt plecați peste hotare. În oraș au rămas pensionarii care nu pot pleca fiind bătrâni și bolnavi. Norocul orașului este că o societate americană a construit în oraș un sector cu circa 2000(douămii) locuri de muncă scoțând din anonimat acest frumos colț din Clisura Dunării. În cartierul Orașul Nou s-au construit trei mall-uri noi care își duc existența cu greu fiindcă în acest cartier există și alte mici magazine care pe lângă vânzările cu cash vând produsele și pe caiete. Se găsesc în schimb buteliile cu gaz lichefiat de toate tipurile. Deasemenea produsele de panificație se găsesc din abundență cu diverse produse. A dispărut chioșcul de vânzarea ziarelor și revistelor tipărite și librăria. Aleile din cartierul Orașul Nou, mai ales cele dintre blocuri sunt cele de când s-au dat blocurile în folosință. Parcarea de lângă piața agroalimentară este plină de gropi care se mai nivelează din când în când cu piatră spartă adusă din dealurile învecinate. Cetățenii se întreabă; Oare cât va mai rezista acest oraș?  
 
Referinţă Bibliografică:
CAPITALISMUL ÎN MOLDOVA NOUĂ partea II a / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2188, Anul VI, 27 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!