CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

CAPITALISMUL ÎN MOLDOVA NOUĂ partea I a
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CAPITALISMUL ÎN MOLDOVA NOUĂ - partea I a  
  
  
  
Am venit în Moldova Nouă la sfârșitul anului 1966. Întreprinderea minieră era în plină ascensiune. Am găsit construite în cartierul Oarșul Nou circa 400(patrusute) apartamente construite. Întreprinderea minieră avea câteva mii de angajați fiind înființată doar la 01 iulie 1965. La sectoarele miniere existente în exploatare și uzina de preparare a minereurilor veneau zilnic zeci de autobuze pline cu muncitori și cadre tehnice din toate localitățile din Clisura Dunării, dar și muncitori din toată România. Moldova Nouă devenise un centru minier cunoscut și atractiv pentru muncitorii calificați dar și necalificați. Pe lângă Întreprinderea minieră funcționau și alte întreprinderi adiacente mineritului, cum ar fi arhicunoscutul TCMM, adică Trustul de Construcții Montaj Minier cu sectoare în toată țara. Cooperația meșteșugărească era bine poziționată în oraș și avea câteva sute de angajați cu secții foarte diverse cum ar fi; secția de țesut covoare manual care mergeau la export. Secția de croitorie care asigura salopete pentru muncitorii din subteran, dar și pentru alte categorii sociale. Prin anii 1975 s-a început exploatarea minereurilor mai sărace, așa zisele banatite și totodată construirea Uzinei de preparare a noilor minereuri în zona Golgota. Investițiile în această zonă fiind de ordinul zecilor de miliare de dolari americani ceea ce pentru statul român era un efort foarte mare. Totodată în cartierul Orașul Nou se construiau noi blocuri cu investiții din partea Ministerului Minelor. Astfel că până în 1990 au fost construite circa 3000(treimii) de noi apartamente. Deasemeni în anul 1976 s-a dat în folosință un spital foarte modern pentru acea vreme și o policlinică. Tot până în 1990 exista o întrepridere de construcția blocurilor. În anul 1989 s-a dat în folosință un hotel nou cu 5 etaje construit din fondurile întreprinderii miniere. În cartierul Orașul Nou exista un teatru de vară și se construise și un cinematograf necesar locuitorilor din acest cartier. La tetrul de vară funcționa o secție a bibliotecii orășenești. Tot la acest teatru de vară funcționa Clubul filatelic DANUBIUS care după 1990 a fost desființat din motive necunoscute ca și secția bibliotecii orășenești.
 
  
 
 
Referinţă Bibliografică:
CAPITALISMUL ÎN MOLDOVA NOUĂ partea I a / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2186, Anul VI, 25 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!