CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

VIZITĂ ÎN VIZUINA ŞACALILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
VIZITĂ ÎN VIZUINA ŞACALILOR 
  
29 mai 2010 o zi obişnuită pentru multă lume şi totuşi neobişnuită pentru locuitorii oraşului minier Moldova Nouă. De ce? Se anunţase cu mult timp înainte că un fost inginer miner plecat din localitate va prezenta un roman al său, scris despre mina unde lucrase şi pe care o condusese chiar de la începuturi. Era un bun prilej pentru mulţi dintre foştii săi subalterni şi colegi să-l reîntâlnească. Printre aceştia numărându-mă şi eu care îl cunoscusem încă de la venirea mea în Moldova Nouă în anul 1966. 
  
Curiozitatea mea a devenit şi mai mare când am citit numele romanului; JURNAL DIN VIZUINA CU ŞACALI! Sincer mă gândeam ce voia să spună autorul cu un titlu destul de sugestiv. Cine au fost şacalii şi cum fusese autorul vânatul lor? Ne-am adunat la locul indicat la ora stabilită. Omul evenimentului avea să întârzie cu ceva timp, dar noi l-am aşteptat, fiindcă tocmai în această zi drumul naţional 57 între Orşova şi Moldova Nouă era închis pentru nişte lucrări. Trebuie să precizez că autorul locuieşte în judeţul Gorj. În cele din urmă a sosit omul aşteptat. Îl ştiam ca un bărbat robust şi bine legat şi nu vedeam prea multe schimbări fizionomice chiar dacă omul a împlinit 70 ani. Imediat după ce a coborât din autoturismul cu care venise, condus de unul din ginerii săi l-am recunoscut pe inginerul Ion BUREŢEA, unul dintre mulţii conducători tehnici pe care îi avusese fosta Întreprindere Minieră Moldova Nouă. Cine îl aştepta pe inginerul Ion BUREŢEA? Destule persoane pentru a fi întâmpinat cum se cuvine, vreo câteva zeci de persoane; de la oameni simpli foşti mineri, maiştri şi ingineri. După o scurtă trecere în revistă a celor prezenţi, cu recunoaştere imediată sau după prezentare, cu îmbrăţişări şi strângeri de mână specifice minerilor cu al lor NOROC BUN s-a trecut la întâlnirea propriu zisă. 
  
Autorul romanului JURNAL DIN VIZUINA CU ŞACALI a încercat să ne spună pe scurt ce cuprinde acest volum, atunci mi-am dat seama de cuprinsul său. 
  
În prezentarea făcută de mine am arătat că este unul din cei care au continuat să scrie despre acest oraş după alţi autori ca; Francesco GRISELINI, Alexandru MOISI, Sofia ARCAN, Elena GRONOV MARINESCU, medicul Ioan NISTORAN şi mai recentul Mihai LEONTE. Este posibil că mai sunt şi alţi autori pe care însă cu scuzele de rigoare nu am citit. 
  
O prezentare mai amplă a fost realizata de însăşi soţia domnului Ion BUREŢEA fostă profesoară de limba română, chiar la Liceu Industrial Moldova Nouă. 
  
Am cumpărat volumul şi m-am grăbit spre casă avid să citesc acest jurnal incitant. Am citit neîntrerupt tot romanul de 400 pagini de parcă trebuia să susţin vreun examen! Aveam să constat că lucrarea în sine este o mini frescă a unor ani trăiţi în epoca socialistă de către un tânăr inginer. Pentru mine ca fost miner şi mai apoi maistru în chiar subordinea frecventă a respectivului inginer nu mi-a fost greu să descifrez personajele cu nume anagramate care au existat în realitatea de atunci şi readuse în filele cărţii cu defecte şi calităţi. Volumul scris sub formă de jurnal, adică fără întreruperi şi capitole are o anumită cursivitate în povestire, cu o cronologie a evenimentelor nu întotdeauna respectată. Despre minerit autorul scrie destul de larg, aducând în prim plan propria activitate, cititorul deducând că romanul este mai mult o autobiografie rezumată pe o perioadă de timp, cât a funcţionat aici într-un oraş care nu doreşte să-l nominalizeze! 
  
Cititorul va afla totuşi că e vorba de un oraş minier de pe malul românesc al Dunării. 
  
Articol realizat de Mihai LEONTE iunie 2010 
  
Cronici la roman: 
  
http://www.gorjeanul.ro/cultura/cronica-literara-procesul-comunismului-in-romanul-lui-ion-buretea 
  
http://www.gorjeanul.ro/cultura/eveniment-editorial-printre-siluetele-in-amurg-ale-poetului-ion-buretea 
  
Referinţă Bibliografică:
VIZITĂ ÎN VIZUINA ŞACALILOR / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1928, Anul VI, 11 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!