CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

BELDIE ÎN PRIMII ANI DE VIAŢĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
BELDIE ÎN PRIMII ANI DE VIAŢĂ 
  
Beldie a venit pe lume în plină iarnă. Tatăl său era concentrat în armată, iar mama sa o tânără de 20 ani locuia singură într-o căsuţă cu o cameră şi o tindă. Se presupune că iarna locuind într-o cameră ne încălzită a contactat o boală de plămâni care avea să-i aducă sfârşitul. Astfel că mama lui Beldie a plecat la ceruri de tânără şi nu a apucat să-şi vadă odrasla prea mult, pe când acesta de abia trecuse de 2 ani în primăvara anului 1943. Primele amintiri concrete Beldie avea să le ţină minte din iarna acelui an, când vărul său Costică Sandu îi aducea vrăbii îngheţate pentru a se juca cu ele în casa mătuşei sale Maria din Rădăşeni. Aici fusese adus după moartea mamei sale. Erau în plină desfăşurare luptele celui de al doilea război mondial. Beldie îşi aminteşte foarte nelămurit plecarea în evacuările din 1944, când sătenii din zona oraşului Fălticeni au fost evacuaţi pentru a elibera linia frontului care se presupunea că trebuia să treacă prin acele sate. 
  
Iată câteva amintiri vagi despre acele vremuri; 
  
Aş vrea să-ţi mulţumesc pentru scrisoarea ta care mi-a readus în memorie copilăria mea. Nu pot să-ţi spun că m-am simţit vreodată frustrat că mama mea a murit când eu aveam doar 2(doi) ani şi câteva luni. Când am deschis ochii vieţii le-am cunoscut pe verişoarele mele Ilenuţa şi naşa Aneta, care am aflat mai târziu că m-a botezat. 
  
Pe mătuşa Maria, sora mamei, la care eram în întreţinere o ţin minte foarte puţin. Pe vărul meu Costică SANDU din Rădăşeni l-am reţinut că într-o iarna geroasă mi-a adus vrăbii îngheţate să mă joc cu ele. Când a venit primăvara mătuşa Maria s-a îmbolnăvit şi pe mine m-a dus la bunica Ioana, mama mătuşii Maria şi sora mamei mele. 
  
Din vara aceea mi-a rămas în amintire prăşitul din grădina bunicii, unde porumbul era năpădit de buruieni, în special pălămidă foarte spinoasă. Aici bunica prăşea câte un ochi de pământ înlătura buruienele şi îmi făcea un loc unde stăteam cât stăteam şi apoi cu toată împotrivirea bunicii plecam printre războinicele pălămide care nu se sfiiau să mă înţepe la picioare prin cămăşuţa de pânză de cânepă. Nu mai ţin minte dacă plângeam sau nu. În alte zile bunica mă lăsa în ogradă unde mă jucam toată ziua. Bunica în anumite momente mă mângâia pe cap fără să zică nici-un cuvânt. Totuşi în toamnă când încă nu se făcuse frig, într-o după amiază bunica mi-a spus că vrea să se odihnească şi m-a culcat lângă ea. Am adormit în braţele ei şi m-am trezit după o vreme. M-am dat jos din pat şi am ieşit în ogradă. După ceva timp o vecină a venit pe la bunica în vizită. M-a întrebat ce face şi eu i-am răspuns că doarme în casă. După ce a intrat în cameră s-a întors imediat plângând. Bunica murise. Cu o zi sau două în urmă, după ce ne culcasem şi bunica stinsese lampa cu petrol, adormise şi m-am trezit brusc după ce mi s-a părut că am văzut-o pe mama la fereastră şi am strigat după ea, dar bunica mi-a spus că într-adevăr fusese mama care a venit să mă vadă şi să-i spună bunicii că o să vină după ea. Atunci n-am înţeles mare lucru, dar mai târziu mi-am dat seama că într-adevăr venise după bunica. Eu am rămas şi mai singur. Mama nu era, bunica nu, mătuşa Maria murise şi ea. Astfel că rămăsesem copilul nimănui. Tata era în armată şi unchiul meu moş Ştefan era de asemeni în armată. Umblam dintr-o curte în alta fără să ştiu unde mi-i casa cu adevărat. O vecină a bunicii, mătuşa Măndiţa care avea o căsuţă mică şi îngrijită în care stătea singură avea mai tot timpul grijă de mine. 
  
Acesta a fost episodul cu bunica Ioana, iată că azi după mulţi de ani aceste amintiri îmi sunt încă proaspete. 
  
Referinţă Bibliografică:
BELDIE ÎN PRIMII ANI DE VIAŢĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1662, Anul V, 20 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!