CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Povestiri >  

ARIPĂ NEAGRĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ARIPĂ NEAGRĂ 
  
Ceea ce veţi citi în continuare nu va fi despre indienii din vestul sălbatic, ci despre personaje reale care însă au avut nume de indieni, adică câte două nume. 
  
Eroul meu Aripă Neagră era unul din cei care lucrau la transportul vagonetelor goale sau cu minereu în subteranul minei Suvarov. Îl cunoşteam pe Aripă Neagră de multă vreme, avea o familie numeroasă şi fiind bolnav nu putea să lucreze direct într-un front productiv şi din acest motiv a fost repartizat conform cererii personale la sectorul de transport. Nici aici nu era uşor, fiindcă era mult fum de la locomotivele Diesel, trebuia să fii atent în permanenţă, dar existau şi clipe de răgaz în cadrul schimbului. Era unul dintre muncitorii pe care îi apreciam, dar ca orice om avea şi Aripă Neagră defectele lui, la plăţile chenzinale obişnuia să lipsească fiind abonat la vreun birt, funcţie de cum avea sumele pentru consumul acelor băuturi spirtoase, cum obişnuia chiar el să spună. Aveam însă grijă ca să nu-şi consume recuperările şi să le păstreze pentru acele zile grele! Într-o zi fiind schimbul doi, Aripă Neagră nu s-a prezentat la apel. Mă suprindea acest fapt fiindcă era între chenzinele de plată a salariilor, în plus îl văzusem în staţia de autobuz cu care se pleca din cartierul Oraşul Nou spre mina Centrală Suvarov. Nu a apărut nici în mină şi nimeni nu ştia ce se întâmplase cu el. Mi-am anunţat şeful de raion care nu ştia nici dumnealui ce să-mi spună. Mi-a spus doar să nu-l pontez. Aşa am şi procedat. Culmea a fost că nici a doua zi nu s-a prezentat la muncă. De abia în a treia zi s-a prezentat la schimb, cam abătut ce-i drept. Când am vrut să-l întreb ceva, mi-a spus că îmi va povesti în mină ce se întâmplase. Unde era adevărul? 
  
La sosirea în incinta minei, imediat după ce a coborât din autobuz doi civili l-au invitat să-i urmeze la un autoturism ARO închis al miliţiei. A fost invitat să urce în spate. Uşa acestui ARO se închidea din exterior, astfel că cel din interior nu putea ieşi. După o călătorie destul de lungă au ajuns la sediul miliţiei judeţene. Aici a fost preluat de ofiţerul de serviciu şi introdus într-o cameră unde era o masă şi un scaun. După ce a fost împins în acea cameră cam cu brutalitate, iar uşa s-a închis imediat. Aştepta să vină cineva să-l întrebe ceva şi să-l lămurească de ce fusese adus aici! După vreo oră de aşteptare uşa s-a deschis şi un plutonier cât un munte care i-a pus pe masă un castron de tablă, tacâmurile aferente şi l-a îndemnat să mănânce, dăruindu-i o palmă destul de bine plasată după cap şi a plecat. Aripă Neagră era mai mult decât mirat! Totuşi s-a aşezat pe scaun din nou şi-a scos mâncarea din geantă care trebuia să o mănânce în mină, dar acum o mânca în cu totul alt loc. În toiul nopţii a mai fost vizitat de acelaşi plutonier, care l-a gratulat cu o pereche de palme, îndemnându-l să mănânce din farfuria goală! După acest eveniment nimeni nu l-a mai deranjat până dimineaţa. Norocul lui a fost că acea cameră avea un WC propriu. Dimineaţa după ce trecuse bine de ora 8 a apărut un civil care s-a recomandat a fi ofiţer şi l-a întrebat de ce este adus aici. Răspunsul lui Aripă Neagră a fost simplu; nu ştiu! Ofiţerul l-a asigurat că se va interesa de cazul său, după care a plecat. A revenit în jurul orei 11 şi i-a spus că este liber pentru că se produsese o confuzie. Aripă Neagră a solicitat să fie dus de unde fusese luat, la care ofiţerul de serviciu nu ştia ce să facă. A sunat pe cineva mai mare în grad, după care a venit un gradat şi i-a spus să meargă la autobuzul care pleca spre Moldova Nouă. La autobuz şoferul era înştiinţat să-l ia pe Aripă Neagră gratuit până la destinaţie. 
  
De fapt de ce fusese luat de miliţie? Cineva l-a turnat, pentru că ar fi spus; că muncitorii nu au de unde să cumpere alimentele necesare în oraş, fiind nevoiţi să meargă la Timişoara unde este carne la Comtim. Astfel că acest episod a fost doar un avertisment şi pentru alţii. Norocul a fost că a venit decembrie 1989 cu evenimentele de atunci. 
  
Referinţă Bibliografică:
ARIPĂ NEAGRĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1652, Anul V, 10 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!