CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

1 UNDE EŞTI COMUNISMULE?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
1 UNDE EŞTI COMUNISMULE? 
  
Stau de multe ori şi mă întreb; Unde eşti comunismule? După 22 decembrie 1989 după aşa zisa revoluţie, am observat o schimbare radicală în comportamentul oamenilor! Dacă până atunci eram colegi în partidul unic, imediat unii au devenit de dreapta! Asta însemnând că s-au declarat susţinătorii noilor partide politice, începând să înjure conducerea comunistă de jos în sus, sau invers! 
  
Un muncitor miner m-a luat de piept şi mi-a spus că nu mai are nevoie de maiştri şi ingineri, aceştia fiind comunişti. L-am temperat pe respectivul spunându-i că în economia de piaţă toţi vor trebui să muncească, iar salariul îl va primi doar dacă va vinde minereul produs. Nu am apucat să ies la pensie şi respectivul după vreo trei luni m-a oprit pe stradă şi mi-a spus că am avut dreptate, şi şi-a cerut scuze pentru ce îmi spusese cu trei luni în urmă. Între timp eu am ieşit la pensie şi încet, încet întreprinderea minieră s-a transformat în societate comercială şi a început să scoată muncitorii din schemă. 
  
Prima mare greşeală s-a făcut imediat după aşa zisa revoluţie, când s-au scos la pensie cinci generaţii de mineri, adică au început să pensioneze mineri de la 45 ani. Astfel s-a creat artificial un mare gol în efectivele de muncitori. Domnul Petre ROMAN prim ministrul guvernului post revoluţionar a acceptat să distrugă cu bună ştiinţă obiective la care chiar dumnealui participase la construirea lor. Exemplul cel mai elocvent fiind Secţia de mangan de pe lângă uzina de preparare de la Moldova Nouă. Acestea sunt doar unele aspecte din minerit. 
  
S-au desfiinţat acele CAP - uri şi SMT – uri care au lăsat agricultura românească fără o bază materială. Au început să se dea despăgubiri ţăranilor nişte sume cu care nu puteai cumpăra mai nimic. Toate atelajele agricole aduse de ţărani în CAP cu ani în urmă nu mai existau demult şi nu mai puteau fi restituite în natură. O altă lovitură a fost desfiinţarea Gostaturilor şi transformarea lor în societăţi comerciale. Ferme productive până în 1989 au devenit ruine. Vitele fiind oferite pe mai nimic unor falşi ţărani care nu ştiau cum să le îngrijească şi să le întreţină. S-au demarat tot felul de privatizări care mai de care mai păguboase pentru economia românească, pentru mai toate ramurile economiei. Au dispărut uzine şi mari întreprinderi întregi, fiind declarate mormane de fier vechi. În locul acestora nu s-a construit nimic altceva pentru a compensa cât de cât marile pierderi. Cei care au venit la conducerea României nu au făcut nimic pentru redresarea economică. Din cei peste opt milioane muncitori atunci, la ora actuală, adică în 2015 mai sunt doar jumătate. Baza materială lăsată de comunişti nu a putut fi distrusă în totalitate. S-a vehiculat ideea că s-au construit obiective care nu-şi avea rostul, exemplu fiind vehiculat ca fiind Canalul Dunăre – Marea Neagră sau hidrocentralele de pe râurile interioare ale României. Conducătorii României post revoluţionare căutau doar să se îmbogăţească vânzând în interes personal şi în detrimentul statului român. Unele din aceste aspecte au ieşit la iveală mai târziu şi încă mai ies la suprafaţă şi acum. Răul a fost făcut, iar repararea acestuia este mult mai grea şi nu este deloc uşoară. 
  
Mă întreb din nou; Unde eşti comunismule? Acel comunism pe care l-au condamnat mulţi din cei pe care comunismul i-a ridicat şcolindu-i ani la rând, azi fiind cei care ne conduc România! Ar trebui să arătăm lumii adevărata faţă a României… 
  
Sunt multe aspecte pe care poate le voi arăta în viitor… 
  
Referinţă Bibliografică:
1 UNDE EŞTI COMUNISMULE? / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1498, Anul V, 06 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!