CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

16 ZMEURICA; UN ACCIDENT DIN SUBTERAN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
16 ZMEURICA; UN ACCIDENT DIN SUBTERAN 
  
Fiind întrebat cum de a găsit această gazdă, Matei i-a povestit fetei cum gazda lor lucrase la un moment dat cu Matei, care pe atunci era ajutor miner. La o mică neatenţie şi-a fracturat piciorul în abataj. Abatajul se afla la jumătatea distanţei dintre galeria de bază şi galeria de cap. Cineva a fost trimis pentru a anunţa maistrul. Dar Matei nu a stat pe gânduri şi l-a întins culcat pe cel accidentat pe nişte scânduri. Cu briceagul care îl avea în geanta de serviciu i-a tăiat cracul pantalonului şi a văzut că avea o fractura închisă la nivelul tibiei, iar celălalt os peroneul nu era afectat. Aşa că a spus colegilor din echipă să spargă din bandajele de brad câteva atele şi să caute nişte fire de fitil pentru a lega atelele. Cu mare atenţie a încercat să aşeze osul rupt la locul lui căci până să ajungă la un medic era o cale destul de lungă. După ce s-a asigurat că piciorul fracturat este bine legat au aşteptat venirea maistrului cu ajutoare. Maistrul s-a asigurat că ajutorul miner Matei procedase bine, şi a aprobat ce se realizase. Problema era cum îl vor coborî pe accidentat în galeria de bază a abatajului, norocul era totuşi bun cu ei, căci accidentatul era un tip destul de siluet. S-a adus o scară pe care a fost legat accidentatul pentru a putea fi coborât pe suitorul de acces al abatajului. În galeria de bază se pregătise un cărucior pe care urma să fie transportat la suprafaţă cel suferind. Maistrul minier era cel care se ocupa pentru reuşita operaţiunii. Dispoziţiile dumnealui erau ferme şi cei implicaţi le urmau cu stricteţe pentru a nu provoca alte probleme. După o muncă destul de anevoioasă accidentatul a fost instalat pe un cărucior, pentru a fi transportat la suprafaţa minei. Maistrul l-a numit pe Matei să-l însoţească pe cel accidentat până la dispensar şi dacă va fi necesar până la spital. Aşa se face că accidentatul a ajuns la staţionarul medical al localităţii. Medicul care era de gardă a văzut care era situaţia şi cum piciorul nu sângera, a studiat legătura făcută la locul accidentului şi a decis ca cel suferind să fie trimis la Spitalul din Abrud, unde erau medici specialişti în ortopedie. Medicul nu a mai intervenit cu nimic, fiind convins că legătura executată era bine făcută. 
  
Ajuns la spitalul din Abrud, accidentatul a fost examinat şi cu legătura aceea a fost dus direct la radiologie, unde radiologul şi medicul ortoped au constatat că nu este necesar desfacerea legăturii şi aşa cum se afla, s-a efectuat un aparat gipsat, informându-l pe bolnav că va trebui să suporte acea legătură până la vindecare, adică vreo 30 zile. Intervenţia imediată de la locul accidentului, salvându-i piciorul accidentat. 
  
La revenirea din concediul medical vagonetarul Gligor Todor l-a căutat pe Matei să-i mulţumească pentru acel moment critic prin care trecuse. Aceasta era povestea gazdei, care fără să ezite i-a încredinţat cheile apartamentului lui Matei. Zmeurica a rămas impresionată de această întâmplare din care Matei câştigase prietenia muncitorului, dar şi aprecierea maistrului şi a altor şefi de la mină. Dar fata nu s-a mulţumit doar cu această poveste şi îl provoca pe tânăr să-i mai spună şi alte întâmplări din mină. Provocat Matei a început altă întâmplare adevărată petrecută la sectorul minier Filonul 6 al minei Baia de Arieş, pe care a trăit-o. 
  
Continuarea în episodul următor… 
  
Referinţă Bibliografică:
16 ZMEURICA; UN ACCIDENT DIN SUBTERAN / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1482, Anul V, 21 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!