CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

11 ZMEURICA; DEBUTUL PROPAGANDISTULUI MATEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
11 ZMEURICA; DEBUTUL PROPAGANDISTULUI MATEI 
  
Ajuns înapoi la locul de muncă, Matei trebuia să înceapă munca în subteran chiar de luni. Era repartizat până la începutul lunii viitoare la o echipă de regie. Ajuns la sectorul din subteran a fost abordat de secretarul organizaţiei PMR care i-a propus să se înscrie în Partidul Muncitoresc Român, căci îndeplinea condiţiile cerute de statutul partidului. Matei a acceptat fără să şovăie ca să i se întocmească dosarul de intrare în partid ca şi candidat. Secretarul biroului organizaţiei de partid era un miner din Munţii Apuseni care lucrase la şantierele de la Salva - Vişeu şi Bicaz fiind unul din membrii partidului cu prestigiu în organizaţia de partid. Dar mai era mult până departe! Matei nu ştia încă ce probleme va avea cu noul său statut de propagandist, căci aşa cum aflase de la cursurile de la Cluj greutăţile erau în teritoriu, unde munca propagandistică se concretiza în conlucrarea cu tinerii utemişti. Anul propagandistic începea în toamnă şi acum Matei trebuia să fie prezent pe trei fronturi deodată, adică munca din subteran, liceul şi munca de propagandă UTM. Între timp i se întocmea dosarul pentru intrarea în PMR şi nu era tocmai uşor. Dar cum se ştia cu sufletul curat şi originea sănătoasă nu avea motive să se teamă. 
  
Pe timpul verii, adică în luna august a fost convocat la raionul de UTM Câmpeni, unde se începuseră deja pregătirile pentru noul an de învăţământ politic ce avea să urmeze. Incidentul de la Cluj cu - devierea politică - nu se uitase şi unul dintre secretarii raionali l-a chemat în biroul său pentru lămuriri şi explicaţii. După această audiere a fost lăsat în pace, recomandându-i se mai mult studiu a muncii cu tinerii şi a politicii PMR în spiritul marxist-leninist. După ce s-au dat rezultatele admiterii la liceu, Matei a fost din nou chemat de acelaşi secretar, fiind felicitat ca fiind un element de nădejde în munca din teritoriu. Între timp Zmeurica îi scria despre ce face ea şi îl informa că a devenit secretar cu problemele de propagandă la raionul său, până atunci fiind doar instructor raional de UTM. 
  
După instructajul introductiv de la raion, în luna octombrie se deschideau cursurile învăţământului UTM. Deschiderea a fost una festivă cu toţi membrii UTM din exploatarea minieră cât şi a propagandiştilor din toate organizaţiile din comuna Baia de Arieş. Deschiderea a fost la casa de cultură din localitate, unde au venit pentru deschidere cadre din conducerea raională dar şi un reprezentant al regiunii de UTM Cluj. Surpriza avea să fie că reprezentantul regional nu era nimeni altul decât Zmeurica! Matei nu a ştiut nimic despre această prezenţă, astfel încât a rămas mai mult decât surprins. După deschiderea festivă toţi propagandiştii au fost invitaţi la o seară a tineretului la noul restaurant care se inaugurase cu ceva timp în urmă în localitate. Aici fiecare îşi avea locul prestabilit cu numele scris frumos pe cartonaşe la mesele restaurantului. Cum cei din conducerea UTM pe exploatare erau organizatorii, aceştia îndrumau pe invitaţi la mesele repartizate. Mesele erau organizate în restaurant ca pentru un program normal, fără prea multe pregătiri. Matei s-a trezit la aceeaşi masă faţă-n faţă cu Zmeurica. Nu ştia ce să spună, fiind destul de surprins şi de data asta. Toate aceste surprize veneau să completeze neştiinţa lui Matei. Masa a decurs în linişte fără cuvântări sau discursuri. Tinerii fiind lăsaţi să se simtă bine, căci muzica restaurantului întreţinea o atmosferă cât se poate de plăcută. Mâncarea era servită de ospătarii restaurantului completaţi cu alţii aduşi de la cantinele din localitate. Astfel că propagandistul Matei debuta cu ceva inedit pentru el. 
  
Va urma… 
  
Referinţă Bibliografică:
11 ZMEURICA; DEBUTUL PROPAGANDISTULUI MATEI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1425, Anul IV, 25 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!