CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

CULTURĂ CONTINUĂ LA MOLDOVA NOUĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CULTURĂ CONTINUĂ LA MOLDOVA NOUĂ 
  
Oraşul Moldova Nouă începe să se înnoiască din vechituri. Dacă oraşul era notificat ca fiind oraş încă din 1955 cu o Casă de Cultură accesibilă tuturor cetăţenilor, această instituţie a fost inaccesibilă acestora mulţi ani după liberalizarea culturii de după 1989. 
  
Dacă dintr-o sală de spectacole de câteva sute de locuri înainte de 1989 s-a încercat să se salveze ceva s-a reuşit în mică măsură.  
  
Azi 17 octombrie 2014 s-a reuşit după mulţi ani să se dea un nou spectacol pe scena veche înnoită, astfel încât să corespundă celor mai dure standarde. 
  
Am asistat la multe episoade culturale inedite care au impresionat pe sutele de spectatori din noua sală echipată cu scaune modern tapisate, care vor putea rivaliza cu multe alte săli de spectacole din lume. Conducerea oraşului prin primarul inginer Matei LUPU, cât şi noul viceprimar Adrian Victor MOISEŞ, reprezentantul Uniunii Democrate a Sârbilor se va lupta ca acest început să fie de bun augur.  
  
S-a trecut în revistă istoria oraşului din cele mai vechi timpuri de către ilustrul şi informatul profesor de istorie Andrei NISTORAN, cel care şi-a dedicat mulţi ani pentru a scoate la lumină adevăruri istorice despre o localitate milenară precum este Moldova Nouă. Domnul profesor Desideriu GECSE a adus multiple alte informaţii care să completeze interacţiunea de relaţii interetnice care au coexistat într-un spaţiu restrâns prin includerea comunităţii cehe printre localnici. Dacă prin anii 1770 Francesco GRISELINI aducea în atenţia Europei un spaţiu necercetat, precum cel al Banatului, azi cu toate că această zonă este cunoscută geografic, rămâne o necunoscută geologică! 
  
Rămân cu impresiile despre ce a fost atunci şi ce este astăzi!  
  
Zilele Culturii ale oraşului Moldova Nouă 2014 au vrut să marcheze 55 ani de activitate ale unui ansamblu de dansuri care au încântat multe generaţii. Pe scena nou renovată au evoluat cele mai noi generaţii de dansatori sub atenta privire a vechilor membri ai ansamblului denumit pe atunci ÎNFRĂŢIREA. 
  
Pe mulţi din cei care au evoluat în acest ansamblu i-am cunoscut, apreciindu-i ca şi dansatori, cât şi ca muncitori oneşti în cadrul sectoarelor miniere unde activau. 
  
Chiar dacă autorul Mihai LEONTE a primit permisiunea de a vorbi mult mai mult despre scrierile sale, mi-am permis să fiu scurt în alocuţiunea mea, relevând doar strictul necesar despre biografia şi scrierile mele. Am relevat doar activitatea mea literară, cu trimitere la ceea ce am realizat în 2014. Nominalizând cel 2 antologii personale; AMINTIRI MINIERE şi MOZAIC AFECTIV premiată la Festivalul de poezie de la Geoagiu, dar şi antologia AMETISTE MOLDAVE lansată la inaugurarea Bibliotecii Mihai LEONTE din satul sucevean Petia în 19 septembrie 2014. 
  
O apariţie inedită a fost cea a interpretului amator de muzică populară Petru CÂRJE, dar şi fost dansator, care a încântat auditoriul fiind aplaudat de publicul din sala arhiplină. 
  
Această mare manifestare a fost finalizată cu înmânarea mai multor diplome de merit, de către domnul Primar al oraşului Moldova Nouă, domnul inginer Matei LUPU, ce marcau o activitate de multe decenii pentru cei care au realizat câte ceva în domeniul culturii şi activităţii artistice din acest oraş. 
  
Sper să ne reîntâlnim cu bine în anul viitor 2015! Cât şi în viitor,,,la alte zile de cultură. 
  
A consemnat Mihai LEONTE scriitor din Moldova Nouă. 
  
Referinţă Bibliografică:
CULTURĂ CONTINUĂ LA MOLDOVA NOUĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1387, Anul IV, 18 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!