CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Cugetari >  

AFORISME (I)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Am ales, pentru acest sfârşit de an, să împărtăşesc cititorilor ceva diferit, majoritatea scrierilor mele fiind alcătuită din nuvele. E vorba de o serie de aforisme pe care le-am strâns de-a lungul timpului şi care sper să le aducă o rază de lumină, dar şi câteva semne de întrebare celor care vor avea răbdarea să le parcurgă. Vor fi publicate în patru părţi. Cu apreciere, autorul.  
  
 
  
1. Cineva a scris pe messenger, nu ştiu exact de unde a luat citatul (probabil Emil Cioran, ”Amurgul gândurilor”: ”Adevărul este o eroare exilată în eternitate”), "Adevărul este o minciună exilată în eternitate". Mi-am permis să-i răspund "Iar eternitatea este suma tuturor adevărurilor, magie ce nu ne-am putut-o niciodată permite".  
  
*  
  
2.Adevărata profunzime a iubirii o poţi întâlni fie în iubirea unică din destinul fiecăruia, fie în marile pasiuni neînţelese şi neîmpărtăşite.  
  
*  
  
3.Viclenia diavolului nu constă în a te convinge să-ţi doreşti un lucru malefic, ci în a te face să crezi că tu însuţi ţi-l doreşti.  
  
*  
  
4.Chiar şi în cea mai cumplită singurătate, omul nu este în totalitate singur. Are magia trandafirilor albi şi a cascadelor, miracolul pădurii. Acestea nu sunt decât oglindirea lui Dumnezeu pe Pământ.  
  
*  
  
5.Nu am considerat femeia perfidă în momentul în care am gustat prima minciună din partea ei. În fond, statistic, s-ar putea ca bărbaţii să spună mai multe minciuni decât femeile. Dar mi-am pus pentru prima oară această problemă când am realizat că cel mai mult doresc o femeie atunci când îi simt parfumul.  
  
*  
  
6.Adevărata profunzime a omului constă în aceea de a încerca să înţeleagă esenţa vieţii, fără a da însă verdicte.  
  
*  
  
7.Clipa este unitatea de măsură a dreptului nostru la infinit.  
  
*  
  
8.Sinuciderea este o greşeală pentru că este singura care te îndepărtează de Marea Trecere. Iar dincolo de Marea Trecere vei regăsi tot ceea ce ai iubit vreodată.  
  
*  
  
9.Puritatea absolută nu poate exista într-o fiinţă omenească. Dar ar fi trebuit să înţelegem că aveam datoria să ne păstrăm inocenţa şi la maturitate.  
  
*  
  
10.Timpul vindecă ceea ce nici ardenţa clipei, nici infinitatea spaţiului nu o pot face.  
  
*  
  
11.Rugăciunea este încredinţarea, de bunăvoie, a sufletului nostru bunătăţii nemărginite a lui Dumnezeu.  
  
*  
  
12.Dar trebuie să ne ferim să-I cerem lui Dumnezeu lucruri prea concrete. Nu cumva să-I cerem, fără să ne dăm seama, cheile Împărăţiei Întunericului. Şi mai apoi să-L învinovăţim că nu ni le-a dat.  
  
*  
  
13.Femeia este un miracol pentru că este singura fiinţă capabilă să-l reprezinte impecabil şi pe Dumnezeu, şi pe Satana.  
  
*  
  
14.Dacă faci dragoste cu adevărat, în acele momente uiţi să mai fii şi egoist, ca de obicei.  
  
*  
  
15.Omenirea este într-un proces de degradare atât de accelerată, încât măcar prin prisma acestui lucru ar trebui să înţelegem respectul pe care-l datorăm părinţilor şi bunicilor.  
  
*  
  
16.Magic este numai ceea ce nu poţi, cu adevărat, să înţelegi prin raţiune.  
  
*  
  
17.Nu există oameni fără suflet. Există doar oameni care nu ştiu să-şi preţuiască sufletul, ceea ce deschide uşa Satanei pentru totdeauna.  
  
*  
  
18.Orgoliul este calea cea mai scurtă către Iad, pentru că, după cum am fost învăţaţi, de nicăieri nu poţi dinamita mai bine o cetate decât din interior.  
  
*  
  
19.Dacă în clipa în care ai dorit o femeie numai văzând-o ai păcătuit deja, înseamnă că eu sunt cel mai mare păcătos al tuturor timpurilor  
  
*  
  
20.Briza mării este atemporală pentru că îţi spune toate adevărurile lumii fără să-ţi vorbească... doar ţi le şopteşte.  
  
*  
  
21.Amintirile cele mai frumoase sunt ale clipelor în care ai uitat să îţi mai construieşti o imagine.  
  
*  
  
22.Misterul femeii este total pentru că nici ea nu se înţelege deplin pe sine.  
  
*  
  
23.Agresivitatea este semnul cel mai clar al ignoranţei. Este trist să constaţi că 80% dintre oameni sunt agresivi.  
  
*  
  
24.Nu sunt adeptul hedonismului. Dar nu pot accepta nici ideea că suferinţa ne face mai buni, pentru că frustrarea este o foarte frecventă cauză a unei decăderi ulterioare.  
  
*  
  
25.În imaginaţie ne putem ridica pe cele mai inaccesibile culmi, sau ne putem trezi că dăm faţă în faţă cu cei mai abjecţi monştri care zac în noi înşine.  
  
*  
  
26.Dorinţa de a parveni este primul simptom al lipsei acute de personalitate.  
  
*  
  
27.Faptul că nu putem vedea persoana iubită decât în cele mai minunate culori reprezintă una dintre puţinele dovezi certe că omul poate fi altruist... Dar atenţie ca nu cumva să căutăm în ea un alter ego!  
  
*  
  
28.După cum ştim, nu te poţi ridica cu adevărat decât dacă te-ai prăbuşit mai întâi. Dar adolescenţii ar trebui scutiţi de această lecţie dureroasă. Mă tem ca nu cumva Mephisto să-şi ia acest adevăr drept deviză.  
  
*  
  
29.Nu te poţi cunoaşte pe deplin pe tine însuţi decât dacă ai acces la o dimensiune pe care omul nu o poate atinge. Aşa se nasc toate marile sofisme.  
  
*  
  
30.Iertarea nu ar trebui să fie o dimensiune a superiorităţii... ci a înţelegerii.  
  
*  
  
31.Politica este calea care se vrea a fi cea mai diplomatică prin care să i se demonstreze omului că răul este, de fapt, bine.  
  
*  
  
32.Lacrimile sunt dureroase, dar uneori exprimă în modul cel mai sincer şi nealterat aspiraţia noastră către Cer.  
  
*  
  
33.Poţi fi sigur că nu ai greşit doar atunci când timpul îţi dă dreptate.  
  
 
  
 
  
Foto Berliner: By Unknown - "Führer durch Berlin mit Geschichte [..]", G.F. Lenz (flickr), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15613627  
  
Referinţă Bibliografică:
AFORISME (I) / Mihai Iunian Gîndu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2508, Anul VII, 12 noiembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihai Iunian Gîndu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Iunian Gîndu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!