CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

INTERNET LA VREME DE CRIZĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
INTERNET LA VREME DE PANDEMIE 
  
Mă străduiesc de vreo câteva ceasuri să trimit un articol la revista unde colaborez de mai bine de zece ani… Reţeaua scârţâie mai ceva decât genunchii unui artritic, motoraşul se învârte în gol şi nu reuşesc să postez nimic. 
  
Mă iau cu mâinile de cap şi încerc să judec… Probabil înţelepţii din vremurile de mult trecute ştiau ei ce ştiau cu luatul capului în mâini. Soluţia vine imediat! Păi, nu suntem, majoritatea în carantină ori retraşi la domiciliu din cauza pandemiei!? Aia e! Scăpat de corvoada muncii şi auto izolat în apartament omu’, că de aia-i om, bagă tot ce poate pe reţele ca să ştie tot neamu’ ce face el în asemenea situaţii speciale de pandemie şi tulburări! 
  
De curiozitate, intru pe reţele! Culmea, acum am acces! Suficient ca să văd cum omenirea, adunată de nevoie cam câte şapte-opt într-un apartament cu două, hai maximum trei camere, petrece de minune cu mesele pline de crăpău şi sticle cu etichete colorate… Toţi par cuprinşi de o veselie care se vrea mult mai contagioasă decât virusul. Cred că şi reuşesc întrucât nu prea mai văd postările alea inteligente cu pisicuţe sau căţeluşi, ci numai familii fericite cu paharele ridicate şi cu feţe rumene. Poate de la căldura familiară! 
  
Găsesc şi postări numite virale (mă cam ia groaza!) cu gospodine, destul de cherchelite care fac aluaturi, cozonaci ori alte minunăţii la cuptor, explicând cum se procedează cu sacii de făină cumpăraţi preventiv. Mai intră în cadru, tot pe bază de pileală, şi câte un mascul, probabil alfa, care este dat afară din laboratorul alchimic folosindu-se incantaţii străvechi despre mamă şi sfinţi. 
  
Apar şi ceva bătăi, numite violenţă domestică, filmate pe şest de copii. Cum nu există nici o şansă să intervină poliţia şi aceste splendide filmări devin virale, dar şi contagioase. 
  
Evident, nu scăpăm de fanii conspiraţiilor, cei care ştiu exact cum un chinez a produs virusul folosindu-se de vechea sa trusă de traforaj, dar şi cum s-a răspândit el în lume fiind presărat pe franzele de nişte tipi pe care nu i-ai fi bănuit de aşa ceva, în frunte cu Bill Gates şi omniprezentul Soros. Perfect, acum ştim pe cine să înjurăm la o adică! 
  
Nu scapă ocazia de a arăta lumii cât de înţelepţi sunt ei, adoratorii trata-mentelor naturiste. Prin urmare aflăm că buruieni precum: troscotul, spânzul, tătăneasa ori brusturele, ceapa, usturoiul sau ridichile negre sunt cele mai bune leacuri şi erau folosite de preoţii daci ca să-i vindece pe enoriaşi de toate relele. Desigur nu lipsesc nici remediile mai exotice precum curcuma, camucamu, goji sau alte chestii de care nu a auzit nimeni. Intră buluc şi postacii posedaţi de clarviziuni. Ei demonstrează cu catrene din Nostradamus, texte din Popol Vuh, Ioan din Ierusalim, cronicile indienilor Hopi sau Baba Vanga că am fost clar informaţi despre această catastrofă însă nesimţiţi cum suntem am ignorat aceste mari izvoare de cunoaştere şi ne-am rezumat la ceea ce a spus la televizor simpatica aia de prezentatoare meteo. 
  
Deci scuze avem! 
  
O mulţime de doctori ne explică de ce a apărut virusul şi ne dau sfaturi care se referă în special la spălatul mâinilor. Nu se spune nimic despre picioare şi nici despre prostul obicei al duşului matinal, cel care te face să răceşti la cap. Sunt şi medici mai puţin optimişti care ne explică cum va fi după epidemie şi cum vom umbla, cei zece la sută care vor supravieţui, hămesiţi şi cu privirile rătăcite pe străzile pustii ale marilor oraşe. 
  
Vin la rând nişte fete care în vremuri normale ar provoca infarct privitorilor însă acum sunt costumate în infirmiere şi ne explică pe larg cum putem combate efectele devastatoare în plan psihic ale recluziunilor voluntare, prin recurgerea la învăţăturile înţelepţilor din extremul orient. După explicaţii, urmează şedinţe practice unde aflăm şi preţurile modice la care ne putem salva fără risipirea fluidelor vitale. Destul de interesant, mai ales că limbajul este unul adecvat, preponderent gestual, acela care pe vremea comunismului te făcea candidat la excluderea din partid şi recalificarea pe un şantier, unde clasa muncitoare, cea care ştia cum să te dezveţe de apucăturile burgheze, îşi făcea treaba cu exces de zel. 
  
Postează la greu şi politicienii! Cei din opoziţie, pozând cu o carte de Hei-ddeger în faţă ca să se vadă coperta, repetă reproşul amarnic de la vremea când pierdeau alegerile: v-am spus noi să nu-i votaţi pe ticăloşii ăştia care habar nu au de nimic şi bagă poporul în moarte clinică! Am convingerea că pe undeva e rost de nişte bani că altfel nu văd de unde atâta interes pentru popor. În fine… 
  
Nu lipsesc nici cei de la putere, aflaţi, după cum am fost informaţi, în atmosfera de siguranţă a unor locaţii secrete, adică nişte vile de protocol pe care le plătim noi. Ies pe ecrane cu figuri rupte de oboseală, în cămăşi simple având mânecile suflecate, cam nebărbieriţi, puţin transpiraţi şi, evident, profund preocupaţi de ţinerea sub control a nebuniei provocate de acest virus nenorocit adus de cei aflaţi acum în opoziţie în urma unor tranzacţii dubioase cu mafiile internaţionale ale virusurilor de tot felul, cu câştiguri imense şi fără nici o grijă pentru, ei da, aţi ghicit, pentru popor! 
  
O întrebare colindă netul: Cum aţi petrecut de corona virus? Iar răspunsul destul de comun: Mulţumim lui Dumnezeu a fost foarte bine, devine un fel de rutină liniştitoare... 
  
Pe undeva, prin cosmos, un tip, Boccaccio, se încreţeşte de spaimă, fiindcă şi el, petrecuse cam la fel pe vremea Decameronului… 
  
Referinţă Bibliografică:
INTERNET LA VREME DE CRIZĂ / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3370, Anul X, 23 martie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!