CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

IMPERIUL FERICIRII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IMPERIUL FERICIRII  
  
 
  
Pentru început Înaltul Decret Imperial provocă uimire şi chiar puţină confuzie, principala întrebare a tuturor fiind cum de este posibil aşa ceva?  
  
Abia mai târziu când pe toate canalele media esenţa acestui istoric act a fost explicată şi dezbătută, oamenii au înţeles şi o bucurie absolut sinceră i-a cuprins brusc pe toţi cetăţenii acestui fericit imperiu.  
  
Se dovedea clar şi fără nici un dubiu că împăratul, în mare bunătatea şi înţelepciunea sa, dorea să-i răsplătească după cum binemeritau pe acei oameni care la vremea lor prin forţa braţelor şi a minţilor puseseră piatra de temelie a imperiului şi contribuiseră la măreţia lui. Prin urmare, toţi pensionarii aveau, prin alocări bugetare corespunzătoare, dreptul inalienabil de a consuma cât şi unde vor, libertatea de a se bucura acum de micile pasiuni pe care nu au avut timp să le practice pe vremea când munceau cu abnegaţie pentru edificarea imperiului, să se simtă ocrotiţi de sistem, în siguranţă şi cu un viitor luminos.  
  
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei se făceau exemplificări! Să spunem că un pensionar dorea să mănânce prăjituri! Intra în prima cofetărie, sau într-una unde mai înainte nu avea curajul nici să se uite pe geam, se legitima şi cerea câte prăjituri voia el. Apoi semna într-un registru şi gata! Ori poate voia să mănânce la un restaurant unde să bea şi o sticlă de vin! La fel! Erau prevăzute în amănunt şi cazurile când unii pensionari doreau să facă excursii, ori să sară cu paraşuta, să caute comori în insule nedescoperite încă, să piloteze avioane supersonice sau să participe la curse de formula unu. Totul era asigurat prin prevederile respectivului act imperial, deoarece se considera, pe bună dreptate, că aceste mici plăceri ale lor nu putuseră fi practicate în tinereţe când munca fără preget, aşa se spunea în epocă, nu le dăduse prilejul să o facă. Iar acum ar fi fost păcat să nu se bucure de aceste mici plăceri, atât de nevinovate în fond.  
  
Se mai specifica şi faptul că tinerele care doreau să facă mai plăcută viaţa acestor oameni pe care societatea îi respecta în mod cu totul deosebit erau stipendiate de la buget, însă nu mai mult de trei, simultan, pentru un singur pensionar. Tinerele, dând dovada unui patriotism ireproşabil se avântară cu toată forţa şi sinceritatea specifică vârstei în această minunată operă caritabilă, ignorând protestele cam leşinate ale unor neveste ieşite de mult din uz.  
  
Oricum, în contextul acestor inimaginabile drepturi era o singură interdicţie! Nici un pensionar nu avea dreptul să acumuleze bunuri astfel obţinute şi nici împartă beneficiile sale cu o altă persoană. În caz contrar respectivul era radiat din sistem şi nu mai primea niciodată nimic, ba mai mult, era pus să plătească absolut tot ce consumase până atunci.  
  
Bine, nu era chiar o restricţie, ci mai mult un spirit de prevedere fiindcă este foarte bine cunoscut altruismul acestei categorii sociale  
  
Ce să mai spunem! Modelul social promovat a adus atâta fericire tuturor încât a fost imediat copiat de toate statele care-şi permiteau astfel de alocări bugetare. Sărăcanii planetei rămaseră, ca de obicei, cu ochii în soare şi cu invidii negre la adresa imperiului despre care, spuneau ei că, în trecut le jefuise lor bogăţiile, iar acum le dădeau moca unor nevrednici. În fine, nu-i băga nimeni în seamă şi bine le făcea! Nişte idioţi cârcotaşi!  
  
În imperiu însă toţi se bucurau! Tinerii deoarece scăpaseră de nemulţumirile şi bombănelile morocănoase ale bătrânilor, cei aflaţi încă în activitate fiindcă viitorul le făcea cu o-chiul, sistemele comerciale, inclusiv sectorul de consum, fiindcă se mărea semnificativ baza de consumatori, o serie de prestatori de servicii fiindcă apăruseră noi locuri de muncă, de fetiţe nici nu mai vorbim, şi multe altele…  
  
Se prognoza deja, pe baze statistice ferme că acest imperiu va dăinui o mie de ani…  
  
*****  
  
În somptuosul său birou, prim-sfetnicul împărăţiei era îngenuncheat în faţa altarului în care trona statuia împăratului reprezentat precum îndepărtaţii săi strămoşi romani. Cu sabia la brâu şi o figură dârză, înţeleaptă, dar plină de dragoste faţă de supuşi.  
  
Părea că primul sfetnic se roagă stăpânului său să-l binecuvânteze pentru a putea duce la bun sfârşit complicatele treburi ale statului. Ştia că totul este monitorizat cu cele mai sofisticate sisteme de supraveghere şi control aşa că îndrăznea doar să gândească:  
  
- Bă, frate, hodorogu’ ăsta ne nenoroceşte pe toţi! Păi, de unde buget taică, ce te-ai tâmpit la bătrâneţe şi te faci că ţi-e milă de boşorogii tăi? Cum dracu’ să fac eu şi să-l dau în gât? Ia să-i stârnesc pe militari că nu mai sunt bani pentru războaie şi să-i ia ăia gâţii, simultan să bag şi nişte strâmbe printre miniştri şi să-i îmbolnăvesc de nervi precum că ar vrea dementu’ să-i impoziteze…  
  
Da, asta-i calea! După aia dau banu’ şi mă aleg pe mine împărat că doar sunt din familie şi oricum sunt mult mai frumos decât căpcăunu’ ăsta nenorocit!  
  
Împăcat cu gândul că planurile lui sunt realiste şi chiar realizabile într-un viitor foarte apropiat, prim-sfetnicul îşi reluă moaca de lingău profesionist şi ceru audienţă la împărat.  
  
Împăratul îl primi în camera de audieri confidenţiale şi zâmbind binevoitor îi spuse:  
  
- Te ascult prea credinciosule slujitor! Ce nouri îţi întunecă seninul acestei glorioase zile?  
  
- Prea înţeleptule stăpân al sufletului meu, în mare bunătatea ta ai dat acestor supuşi ai tăi drepturi la care nimeni nici nu putea să viseze. Doar că apare o mică problemă. Sumele prevăzute a fi date de la buget…  
  
- Şi cam la cât estimezi că ar fi implicarea referitoare la acest program al meu?  
  
- Prea bunule stăpân, este vorba de un miliard de galbeni numai în primele şase luni de când funcţionează acest mi-nunat program al prea luminăţiei tale… Iar încasările…  
  
- Prea iubite al meu slujitor, am anticipat grija ta şi iată pot răspunde la ea cu ajutorul marelui nostru vistiernic.  
  
Sună un clopoţel de aur şi în încăpere se prelinse marele vistiernic. Un individ cu o figură de hienă pe care prim-sfet-nicul voise de mult să-l vadă în furci, dar nu avusese până atunci un bun prilej de a-l turna. Nou-venitul scoase din mapă o tabletă şi începu să recite un fel de litanie:  
  
- Având în vedere creşterea explozivă a deceselor în rândul beneficiarilor acestui generos program, decese cauzate de diabet, infarct, bătăi luate de la rude, accidente pe timpul zborurilor cu parapanta sau cu tot felul de avioane, dispariţii prin jungle sau pustiuri avem un deficit pe bugetul de asigurări mai mic decât în perioada anterioară cu mai bine de trei miliarde de galbeni. Estimăm că în contextul acestor noi facilităţi acordate de sistem, la sfârşitul anului vom avea un excedent de un miliard, presiunea pe acest segment bugetar va scădea la zero şi vom putea intra în noul an bugetar pe plus, adică pentru prima oară de când există imperiul vom avea profit în zona menţionată.  
  
Împăratul se uită interogativ la primul sfetnic şi rost:  
  
- Înţeles-ai oare domnia ta ce înseamnă toate aceste?  
  
- Zgrrrr, răspunse primul sfetnic lăsând dinţii să-i clăn-ţăne liber…  
  
- Şi care sunt cauzele scăderii atât de pronunţate a celor care beneficiază de marele nostru program, vistiernice?  
  
- Abuzurile, măria ta! Ştiind din experienţa unei vieţi că este imposibil ca un program de o asemenea anvergură să dureze, toţi cei vizaţi au consumat ca proştii, în exces, tot ce li s-a oferit, au dat naştere la invidii şi rezultatele…  
  
- Mulţam, mare vistiernic, mergi dară la slujba ta şi veghează pe mai departe la împlinirea parametrilor planificaţi!  
  
Prim-sfetnicul uită de asasinarea vistiernicului, se trânti la picioarele împăratului şi începu să bâiguie tot felul de laude una mai deşănţată decât alta. Avea experienţă omul…  
  
Împăratul îi zâmbi prieteneşte şi-l rugă să se ridice, ajutându-l chiar.  
  
- Vezi tu prea credinciosul meu servitor, eu am ajuns pe tron şi pentru faptul că eram mai deştept decât toţi boii care se îngrămădeau la iesle fără să ştie ce presupune asta… Iar a domni nu înseamnă să dormi pe tron ci să ştii cum să rezolvi treburile în aşa fel încât lumea să fie mulţumită. Uite, îţi spun toate astea fiindcă atunci când vei ajunge şi tu, aşa cum îţi doreşti, la tron, să ştii ce ai de făcut…  
  
Primul sfetnic simţi cum capul său se aşează singur în stâlpul de la poarta cetăţii de scaun. Nu mai avea putere nici să îngâne iertare şi nici nu-şi putea închipui cum naiba naibilor fusese descoperit că doar…  
  
Numai că împăratul, pe un ton blajin, îi spuse să meargă şi el la slujbă fiindcă are multe lucruri de rezolvat:  
  
- Mergi cu Dumnezeu dragul nostru sfetnic şi ai mare grijă pe unde calci fiindcă ispitele ivite în calea omului multe sunt şi greu de ocolit…  
  
Sfetnicul se retrase cu spatele, mulţumind fierbinte, de data asta chiar sincer, pentru marea îngăduinţă a stăpânului.  
  
Din păcate, pe când cobora scările de marmură, închi-nându-se şi bătând cruci mari, alunecă şi-şi rupse gâtul.  
  
Imediat gărzile îi ridicară trupul, şterseră treptele de vaselină şi îl trimiseră pe comandant să-i comunice împăratului trista veste.  
  
- Mde, spuse acesta, eu unul i-am spus să fie atent… Apoi îi dădu poruncă marelui vistiernic să treacă la încasări bugetare şi uriaşele venituri ale fostului prim-sfetnic.  
  
 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IMPERIUL FERICIRII / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3015, Anul IX, 03 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!