CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

GLORIOASA DOMNIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
GLORIOASA DOMNIE 
  
La moartea împăratului, cum succesorul la tron era considerat în mod unanim un idiot, soţia acestuia, muiere aprigă şi plină de iniţiativă, a luat hotărârea ca pe tron să urce fiul ei în vârstă de optsprezece ani. Înţeleaptă hotărâre! 
  
Tânărul era înalt, frumos, iar uniforma roşu-alb de general al cavaleriei îi venea impecabil. Ce se afla dincolo de uniformă avea mai puţină importanţă fiindcă inteligenta sa mamă a avut grijă ca tânărul împărat să se ocupe de treburi cu adevărat împărăteşti. Prima dintre acestea era grija faţă de sănătatea sa fizică şi psihică, iar pentru asta garnitura doamnelor de companie ale mamei s-au sacrificat cu mare entuziasm, mai ales că o făceau pentru tron şi dinastie, pentru gloria imperiului. Adică, hai să fim sinceri, e clar că nu se regulau cu împăratul doar aşa de amorul artei! 
  
O altă preocupare era vânătoarea pentru care, ca orice împărat, avea şi titlul de Mare Maestru de Vânătoare, un titlu moştenit odată cu tronul. Apoi era activitatea de cunoaştere a provinciilor şi oamenilor din întinsul său imperiu. Prin urma- re, călătorii lungi, în care alaiul său imperial producea cu adevărat impresie, iar el, atunci când cobora din trăsură, însoţit de faima sa de mare cuceritor, făcea ravagii printre doamne. Ori dacă doamnele sunt impresionate ceilalţi chiar că nici nu mai contează. 
  
Aşadar imperiul avea un adevărat liant întruchipat de acest tânăr strălucitor în uniformele sale bogat împodobite cu ordine şi medalii ale imperiului său dar şi unele de la alţi domnitori din jur. De sâcâiala birocratică a împărăţiei se ocupa cu multă pricepere mama sa şi el îi era chiar recunoscător pentru această dăruire care îl scutea de plictisitoarele întâlniri cu miniştri, ambasadori sau alte iscoade. 
  
Şi tot buna sa mamă s-a ocupat şi de găsirea unei soţii care să perpetueze spiţa imperială, una din marile griji ale oricărei domnii. A fost găsită imediat o vară bună, fiica surorii ei, o mânzoacă de şaisprezece ani frumoasă şi vioaie pe care împăratul chiar a iubit-o de la început. 
  
Ce putea fi mai frumos!? O căsătorie imperială care împăca perfect sentimentele mirilor cu exigenţele dinastice. 
  
Faptul că fata era cam naivă, ca să folosim un eufemism, părea compensat de faptul că era frumoasă, plină de viaţă şi perfect narcisistă, iar ca distracţie prefera echitaţia. Călărind ca un bărbat din motive care nu se pun în discuţie. 
  
Europa făcea din imaginea celor doi un fel de legendă a iubirii şi fericirii. Normal, fiindcă nu ştiau nimic despre conflictul permanent în între noră şi soacră pe motive de pri- mordialitate în cadrul protocolului. Şi nici de certurile dintre împărat şi mama sa din cauză că dorea să împace şi capra şi varza. Cine era una şi cine cealaltă nu are nici o importanţă. Cert este că panarama nu se deosebea cu nimic de una pe care o puteam întâlni în orice mahala a imperiului, desigur nu cu haine aşa de frumoase şi nici cu spargerea unor capodopere din porţelanuri chinezeşti. 
  
Prima născută, o fetiţă, a dus la acutizarea relaţiilor interfamiliale, iar moartea ei la numai trei ani şi la acuze de neglijenţă din partea soacrei dar şi de otrăvire din partea nurorii. Cert este că împăratul ca să mai scape de gura muierilor şi-a tras o metresă. Mde, om şi el… 
  
Pe scurt, împăratului îi mai moare şi fratele, asasinat de mexicani, nişte tipi nespălaţi care nu prea înţelegeau de ce trebuie ei să aibă un împărat care nici nu ştie mexicana, soţia acestuia înnebuneşte, o nepoată ajunsă şi ea regină arde de vie într-un incendiu izbucnit într-o biserică, moştenitorul tronului, cam beţiv şi opioman, se sinucide împreună cu o amantă cam şturlubatecă, lăsând în urmă o poveste de iubire zguduitoare însă falsă de la un cap la altul, fermecătoarea sa soţie se cam încurcă cu nişte amoruri printre unguri şi moare asasinată de un dement care se consideră anarhist, iar un nepot, al doilea moştenitor al tronului, moare tot asasinat şi devine motivul aparent al unui îngrozitor război. 
  
Pentru că tot am ajuns la războaie, iar împăratul era văzut ca un simbol al militarului de excepţie, trebuie să amintim şi faptul că a reuşit să piardă toate războaiele pe care le-a dus, însă ultimul, cel mai îngrozitor, a provocat şi destrămarea definitivă a imperiului. 
  
Cu toate acestea, împăratul, mort în patul său la o vârstă venerabilă, a devenit, peste veacuri, figura emblematică a conceptului, figura sa cu mustaţă impresionantă, favoriţi uriaşi şi figură de bătrân înţelept fiind considerată cea care redă perfect ideea de conducător glorios. Toate manualele de istorie şi toate filele cronicilor postume îl consideră a fi un exemplu de virtute, devotament, iubire şi credinţă faţă de supuşii săi, un model demn de a fi urmat de toţi cei care conduc destinele popoarelor. 
  
În mod curios, în tot acest timp, oamenii se consideră o specie inteligentă spre marele amuzament al tâmpiţilor de extratereştri care nu pot înţelege de ce. 
  
Referinţă Bibliografică:
GLORIOASA DOMNIE / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2247, Anul VII, 24 februarie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!