CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  

STRIGĂTUL DE LUPTĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
STRIGĂTUL DE LUPTĂ 
  
La ceasul când vipia se mai ascunde pe sub pietre gonită de umbrele înserării, domnul Picu Melesteu îşi târa existenţa prin praful drumului motivat de un singur scop: să hăpăie o haraşpincă înainte de a muri. Intelectual, pensionat din învăţământ, gândea cu referire la acest scop, vital pentru viitorul imediat, că era cumva angoasat de neconcordanţa sfidătoare dintre mijloacele materiale disponibile şi obiectivul propus. Asta şi pentru că, peştele pescuit în cele aproape două zile de stat pe baltă, nu prea avea tăria unui argument forte în faţa bestiei de cârciumar, un nemernic, precum toţi cârciumarii din literatură, indiferent de meridianul pe care-şi practică ignobila, dar şi indispensabila, meserie. Prin urmare, disperarea îl făcu să caute strategii de rezolvare prin metoda recursului la istorie. Constată cu destulă surprindere că, în ciuda anilor de practică pescărească, ceva-ceva îşi mai aducea aminte. De exemplu, că înaintea luptelor cu grad mare de risc asumat, trupele răcneau cu toată convingerea un fel de slogan care îi supramotiva şi băga groaza în inamici, adjudecându-şi astfel victoria. Păi, nu cuceriseră romanii o lume cu strigăte şi bătăi în scut, iar ienicerii turci cu al lor iallaaa, iallaaa, nu băgaseră groaza în toată creştinătatea, samuraii care strigau „banzai, banzai”, sau ruşii care îşi vărsau plămânii răcnind ura prelung, la vremea când, drogaţi cu votcă din cartofi îi sminteau în bătaie pe mai sobrii nemţi? 
  
- Hai, că m-am scos, trecu ultimul gând prin capul lui Picu, înainte de a repezi un picior în uşa cârciumii. Intră cu un aer triumfător şi dădu un răget de mai mare dragul: 
  
- Băi, nea Titi, bagă una mare-n nafura ei dă viaţă! 
  
Numitul nea Titi, patronul cârciumii, pe numele lui de familie Cataroiu zis şi Fleaşcă, un om cu nebănuite resurse de psiholog, nu se lăsă intimidat de strigătul de luptă al profesorului, mai ales că acesta, trecea cu destulă indulgenţă, de cinci zeci de kilograme. Îşi suflă liniştit mucii în cârpa cu care ştergea paharele, se uită destul de critic la sacoşa de plastic din mâna soli-citantului şi, aparent lămurit, turnă, într-un pahar incasabil din cauza jegului de pe el, o sută de lichid tulbure. Luă la schimb punga şi îşi ascunse din nou căutătura de vultur hoitar în pungile de grăsime de sub ochi ca să nu se observe cât de mulţumit era... Făcea deja calcule pentru cele zece porţii de saramură pe care le va vinde în zilele următoare. 
  
Fericit de izbândă, domnul Picu îşi aruncă privirea victorioasă asupra unei asistenţe mai mult iluzorii şi sorbi din lichidul cu gust de prună scoasă din petrol lampant. La urma urmei, avea de ce să fie mândru! Iată, cultura se dovedea a fi cât se poate de folositoare în planul atât de spinos al problematicii zilnice. Nici nu mai conta că va sări iarăşi peste masa de seară, devenită, de la o vreme, singura. 
  
Referinţă Bibliografică:
STRIGĂTUL DE LUPTĂ / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1455, Anul IV, 25 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!