CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

MISTERUL PROFUND AL PROFEŢIILOR MAYA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MISTERUL PROFUND AL PROFEŢIILOR MAYA 
  
În deja legendarul oraş Krakl, la cel mai mare spital din regiune, şeful clinicii de profil era renumitul medic primar specialist în proctologie cu temeinice studii în Olanda, domnul Flatomir Scatoleanu-Fâlfani. El era atât de cunoscut şi atât de mult se dusese vestea despre el încât toţi îl ocoleau. Toţi, adică duşmanii, că de prieteni nu se putea discuta în cazul de faţă. Firea lui de neam prost, pleşcar, ranchiunos şi profitor îl făcuseră cunoscut dar, din păcate, mai mult printre colegi şi, fapt lipsit de importanţă, printre cei de la morgă, sau din alte circumscripţii. Ceilalţi, muritorii de rând să le spunem, habar n-aveau şi, cum omul era singurul proctolog, apelau la el bazându-se pe o sfântă naivitate şi lipsă de informare. 
  
De altfel adresabilitatea directă către această zonă de interes medical crescuse enorm de când lumina culturii, răspândită prin reviste de specialitate se răspândise cu un fulminant succes în toate structurile societăţii, iar entuziasmul cu care tinerii, dar şi maturii, puneau în practică sfintele învăţături din Kama-Sutra era mult mai molipsitor decât, să zicem, dorinţa de a învăţa tabla înmulţirii. 
  
Desigur, un om normal se poate întreba cum de a ajuns medic într-un spital, chiar şef de secţie, un asemenea om. Asta-i de fapt şi boala fără de leac a normalilor, cea care-i duce într-un final la nenorocire. Îşi pun întrebări cretine! Păi, e foarte simplu! 
  
După absolvirea particularei de medicină, absolventul de atunci, Flatu, cum îi spuneau colegii, a venit acasă triumfător, iar părinţii au început să plângă. Mama, ca toate mamele, de mândrie, iar tatăl, un zgârcan fără ruşine, din cauză că trebuia să mai scoată cam tot atât cât băgase în facultatea lu’ fii-su’ ca să-i găsească post în oraş. Că parcă nu i-ar fi stat bine tot angrosist de cereale cu liceul la seral, cum era şi el şi, uite, că nu mureau deloc de foame. Numai că, nevastă-sa vedea lucrurile altfel aşa că, a doua zi, a scos teancul de euro din duşumea şi a mers la bunul său prieten senatorul Augurel Văstoianu, un tânăr politician de mare perspectivă. Vizibil impresionat de drama bunului om, senatorul a luat rapid banii şi i-a spus: 
  
- Ai, bă, nea Scatolene, nu se face între noi prietenii! Nici un deranj! Te rezolv eu, da’ vezi că-n toamnă e alegeri şi dacă pui votu’, matale şi toţi ai matale, unde nu trebuie, o luaţi în mână de nu vă vedeţi! Hai, pa, şi cât sunt io la butoane nu te doare capu’! E clară! Omul a plecat liniştit, ştiind că şi fii-su’ chiar dacă era doctor, avea şcoala vieţii şi, în timp, îşi va scoate investiţia. Mare vizionar! 
  
A doua zi, managerul spitalului municipal a primit înalta vizită de lucru a senatorului. Era vorba de un program de finanţare cu participarea guvernului şi acordul excelenţei sale era absolut necesar. La ora stabilită, senatorul a vizitat preţ de un minut biroul managerului s-a uitat cu scârbă la teancurile de documente aduse pentru a-i fi prezentate şi, după ce i-a dat pe toţi afară, a spus scrâşnind: 
  
- Băi, pulică, io n-am timp dă căcănăriile voastre! Io, am în grijă o ţară, bă! Un popor! Ia, fă bine şi spunem ce post de şef ai în spital, că vine un om de-al meu care rezolvă el tot! 
  
Bietul manager răspunse fără să-şi mai şteargă lacrimile: Avem! Şef la secţia proctologie! 
  
- Brava, bă! Nu ştiu io ce dreacu’-i asta, da’ dacă-i dă şef, e bună! Hai, noroc, şterge-ţi mucii şi de mâine când vine băiatu’ ăsta al mio, nu mai ai griji! Bă, da’ tu-n partid ai intrat!? Că dacă nu, nu te văd bine! Să nu spui, dup-aia, că nu-ţi sunt preten şi nu ţi-am spus! 
  
Destul de târziu după plecarea demnitarului a avut tânărul manager puterea de a pune în aplicare recomandarea referitoare la muci. 
  
A doua zi însă, tânărul medic, prietenul senatorului, îşi lua în primire postul şi începea un curs de specialitate. Fie vorba între noi ştia despre proctologie exact tot atât cât senatorul dar, foarte important, îşi putea face acum cartea de vizită cu noua specialitate şi noul nume cu rezonanţe aristocratice. Eii, se cam cerea la fişa postului! Desigur cursurile de strictă specializare s-au derulat la Amsterdam pe cheltuiala ministerului, timp de două luni, suficient cât să înveţe câteva cuvinte şi să viziteze toate barurile din zona portuară. Şi, hai, să fim corecţi, nu sunt puţine! Deci muncă, tăticu’, nu glumă! 
  
Ajuns în ţară dădu, în cel mai scurt timp cu putinţă, dovada uriaşelor sale capacităţi diagnostice şi terapeutice. Avea două categorii distincte de pacienţi şi, of course, două modalităţi de tratament. 
  
Prima categorie, oamenii în vârstă primeau, în maximum un minut, cel mai bun antidot al oricărei disfuncţii specifice. Un unguent puturos pe care îl cumpărau la preţ de pulbere de diamante de la o farmacie anume, aia recomandată de bunul specialist, de unde avea şi el cotă parte. Nu existau reclamaţii fiindcă pacienţii, ori mureau, ori emigrau, ori se dădeau bătuţi şi rezolvau ei cu ceaiuri, că de revenit la controale nu mai reveneau. 
  
A doua categorie era formată din doamnele, sau domnişoarele care veneau la doctor pentru deja cunoscutele probleme ale zonei de interes. Sfioase, delicate, unele poate puţin cam inhibate (aparent) şi dulci, dulci, de-ţi venea să le mănânci, nu alta! 
  
Eiii, altfel se punea problema acum! Pacientele erau invitate în spatele draperiei şi aşezate în poziţia corespunzătoare, apoi domnul doctor, cu un balsam parfumat le masa puţin locul cu suferinţă şi când pacienta dădea semne că se simte mai bine (de regulă se gemea uşor) masajul devenea mai profund şi mult, mult mai eficient. Majoritatea pacientelor se simţeau atât de bine încât se întorceau şi cu faţa pentru a fi tratate, iar cele cu suferinţe mai profunde aplicau, la rândul lor, un scurt (scuze!) tratament priceputului doctor. Ce să mai vorbim?! Totul era perfect până la perceperea tarifului. Aici lucrurile intrau în impas deoarece fiecare se simţea îndreptăţit să primească şi nicidecum să dea. Dar, de regulă, ieşea învingător doctorul, oricum era pe teren propriu, însă ce era la gura pacientelor, nici adulţii cu experienţă nu-şi prea pot închipui. Nu lipseau desigur, nici fotografiile făcute cu telefonul, ameninţările cu scandalul, încercările de şantaj, sau de estorcare. Degeaba! Omul părea apărat de însăşi pronia divină! Doar o dată când a tratat un tânăr adolescent, prietenul acestuia, un haidamac lipsit de maniere, a năvălit în cabinet şi a cam întrerupt tratamentul. Însă poliţia, chemată de urgenţă, l-a scos pe nemernicul huligan cu cătuşele la mâini, iar ambulanţa, pe targă, pe doctorul pândit, în acea zi nefastă, de un teribil ghinion. 
  
Pentru a nu cădea totuşi în misticism este bine să ştim că şi domnul senator se trata, ori de câte ori avea timp, tot la acest renumit doctor. Ceea ce explică mult mai multe. Inclusiv numirea lui ca director al spitalului, într-o şedinţă solemnă, de faţă fiind toate notabilităţile oraşului. Atunci, un doctor mai tânăr, lipsit desigur, de experienţă şi bun simţ, a făcut, cam cu gura mare, următoarea remarcă (insolentă!): 
  
- Bă, ne-am dat dreacu’! Acesta-i sfârşitul lumii, nu altul! Era data de 21.12.20012 cea despre care vorbiseră, la vremea lor, chiar smintiţii ăia de mayaşi spunând exact acelaşi lucru. 
  
Cel mai adânc mister al civilizaţiei umane este desigur, cum au putut şti, ei mayaşii, cu milenii înainte, că pe acest pământ se va naşte cel care va schimba lumea din temelii. 
  
Un mister de nepătruns… 
  
Referinţă Bibliografică:
MISTERUL PROFUND AL PROFEŢIILOR MAYA / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1403, Anul IV, 03 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!