CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

TRADIŢIA ÎNAINTE DE TOATE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TRADIŢIA ÎNAINTE DE TOATE

Badea Ilie Todoran stătea, acum spre apus, pe prispă şi pâcâia din lulea. Era un obicei al său, către sfârşitul zilei, când treburile sunt terminate şi, ca orice gospodar, privea atent de jur împrejur pentru a-şi rândui lucrul pentru ziua următoare. Se uită pe uliţă... Prin poartă trecea Ion al Sântului, un vechi camarad cu care făcuse armata, acum patruzeci de ani, la artilerie.
- Sara bună, Ioane! Mere, mere?! - N-apo’ cum să nu meargă, ce-i dupe ea, mă! Hâtru şi scump la vorbă ca de obicei. Ehhh, câte amintiri nu-i legau... Privi peste case spre coama dealului, acolo unde într-un mic crâng cu un lac era stâna. Îl zări şi pe Aftodor, ciobanul, rezemat, ca de obicei în bâtă şi cu fluierul la gură, pe cei doi ciobăneşti mioritici, gata oricând să se bată şi cu ursul, dar şi pe măgăruşul Ciuş (nu ştim de ce aşa se numesc toţi măgăruşii de la stâne). Ceva mai încolo era şi ciurdarul Nichifor înconjurat de fru- moasele bălţate cu ugerele pline. Taurii uriaşi de peste o mie de kilograme, special crescuţi pentru montă, erau în grajdul ultramodern al satului. Trecea deja pe lângă cârciumă. Prin fereastra luminată îi zări pe ai lui Cioacă, puşi pe chef, pe ai lui Lae ceteraşul, dar şi pe Solomon cârciu- marul, gras, unsuros, cu privire vicleană, pus întotdeauna pe câştig. Mde, fiecare cu ale lui, gândi el… La primărie era încă lumină, se vede treaba că mai lucrau încă, apoi o luă uşor spre casă. Mdaaa, se făcuseră lucruri bune în sat! Fondurile structurale primite regulat prin programele europene schimbaseră totul în bine. E drept erau şi mulţi bani. Intră, ca de obicei, în padocul cailor. Cei doi armăsari, de rasă, dormeau deja sătui şi bine periaţi. La fel dormea şi dulăul Costea. Îi ştia pasul şi nu se deranjase... Mulţumit, plecă spre ieşire. Trecu de poarta monumentală, întrerupse cu telecomanda alimentarea cu energie electrică a interiorului lăsând însă aprinsă numai uriaşa firmă cu litere roşii:

UNIC! AŞEZARE RURALĂ DIN EUROPA.

FUNDAŢIA MADAMME TOUSAUND
 

Referinţă Bibliografică:
TRADIŢIA ÎNAINTE DE TOATE / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1325, Anul IV, 17 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!