CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

NORII ŞI NOI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum sunt norii, acolo, pe cer? Ştiu că sunt mulţi şi se plimbă deasupra Pământului. De ce?  
 
Nu au mâini să se ţină unul de celălalt, nu au nişte forme precise ca să-i desluşeşti ca vreun obiect sau vreo entitate. Nici prieteni între ei nu cred că sunt, pentru că se urmează unul pe celălat, de parcă ar fugi de ei, înşişi. Dar nici duşmani nu sunt, nu au cum, dacă fug şi nu se-ntâlnesc. Unde fug, unde se grăbesc? Şi de ce plâng şi ne udă planeta? Care o fi soarta lor?  
 
Îi vedem, dar cât de mult îi cunoaştem? Ei ne trimit ploaie, zăpadă, ne-ntunecă cerul atunci când ne aduc furtuni, sfădindu-se cu soarele, dar până la urmă se cuminţesc şi-şi văd de drumul lor, dându-se la o parte din calea lui. Şi se plimbă în infinitul lor, fără să se oprească.  
 
Dar, ei ne văd când îi privim şi îi contemplăm cu inima-ndoită de gânduri şi cu ochii înlăcrimaţi, atunci când ne doare sufletul? Şi noi plouăm, dar nu pe pământ, ci pe obraji. Pământului nu-i pasă de ploaia noastră, el nu o simte, fiindcă o tot ştergem cu palmele, dar plouă, şi plouă, până se usucă şi rămâne în noi. Şi când plouă nevăzut, atunci pământul ştie că-şi va primi omul ca ofrandă, cu timpul.  
 
Ne aud sau ne văd norii, când plângem? Poate că atunci când sunt albi, sunt fericiţi, fiindcă cerul senin îi ţine pe loc, să se mai odihnească şi ei, de-atâta fugă. Şi când sunt negrii, sunt nefericiţi din cauza sfadei cu soarele. Sau or avea şi ei momentele lor de fericire şi nefericire, neştiute de om şi de Pământ?  
 
Şi totuşi, ei sunt ca nişte amanţi ai pământului. Când îl iubesc şi-l udă, pentru ca viaţa să îmbobocească şi să înflorească pe el, când fug departe şi uită să se mai întoarcă, vreodată, lăsând soarele să-l usuce, să-ngălbenească şi chiar să ardă verdele sau celelalte culori. Şi vin unii, şi pleacă, şi vin alţii, şi pleacă şi ei, şi tot aşa, contopindu-se în infinitul lor. Oare, ştiu ce lasă în urma lor sau habar n-au că viaţa are nevoie de ei, mai mult sau mai puţin?  
 
Noi ştim că ploaia noastră, lacrimile, ne spală sufletul, dar ne şi rănesc adânc. Nu mai vrem să plângem, nu mai vrem să suferim, vrem ceva imposibil, fiindcă viaţa fără suferinţă nu este reală, e doar o fantezie.  
 
Şi totuşi, relaţia noastră cu norii de pe cer, este atât de complexă! Ei plouă pământul şi toate, pentru a da viaţă, noi ne udăm obrajii pentru a ne jertfi lui, ei fug în înfinit, trupul nostru fuge în pământ. Şi noi fugim undeva, suntem chemaţi de Dumnezeu prin moarte, şi alţii vin după noi, şi tot aşa, viaţa se contopeşte cu infinitul, la infinit.  
 
Referinţă Bibliografică:
NORII ŞI NOI / Mihaela Moşneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2144, Anul VI, 13 noiembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Moşneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Moşneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!