CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

ESEU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LUMINǍ-NAŞTERE-CUNOAŞTERE 
  
(ESEU) 
  
Cât de frumos este acest colţ din natură inundat de atâta soare!Ce îţi poate transmite acest verde translucid de culoarea smaraldului?Ne întrebăm de atâtea ori,dar nu observăm că răspunsul e lângă noi.Smaraldul este culoara luminii verzi, ceea ce îi conferă o semnificație ezoterică, cât și o putere regeneratoare. El este un simbol al primăverii, al vieții manifestate, al evoluției. 
  
Dar soarele? Soarele este izvorul luminii, al căldurii, al vieții, al speranţei. Soarele apare și ca un simbol al învierii și al nemuririi.Lumina binefăcătoare ne transmite totdeauna emoţii.Iată,cum prospeţimea acestei dimineţi înviorează covorul de flori albastre ,care împrăştie parfumul în aerul proaspăt şi răcoros.O chemare parcă spre descifrarea misterelor.Simbolul luminii poate fi interpretat drept aspect al lumii informale. "Mergînd spre lumină, o luăm pe un drum care pare să poată duce dincolo de lumină, adică dincolo de orice formă, dar şi dincolo de orice senzaţie şi de orice noţiune". Simbolismul ieşirii din beznă se regăseşte în toate ritualurile de iniţiere, ca, de pildă, în mitologiile morţii, ale dramei vegetale (sămînţa îngropată în pămînt, întunericul din care va răsări o plantă nouă).Naşterea înseamnă venirea în lumină.Lucian Blaga spunea:,,Veacuri de-a rândul ,filozofii au sperat că vor putea odată pătrunde secretele lumii’’.De aceea Lumina mai înseamnă şi cunoaştere,iar Cunoaşterea înseamnă Iubire(cunoaşterea lumii este posibilă numai prin iubire).Iubirea determină condiţia omului în Univers,este valoarea supremă ce conferă sensuri profunde existenţei umane având puteri demiurgice.Sensul existenţei este dat de Lumină. “Facerea" înseamnă iluminare, ordonarea haosului prin vibraţie. Operaţiunea cosmogonică este o despărţire a întunericului de lumină, la origine amestecate. Lumina şi întunericul sunt de aceeaşi natură. Lumea în care trăim este o operă imensă de lumină. Ne mişcăm în lumină, cunoaştem prin intermediul luminii şi fiecare dintre vietăţile existente în natură trăieşte de pe urma luminii. Spiritualitatea răsăriteană a descoperit însă şi alte înţelesuri adânci ale luminii. Căci Hristos, Cuvântul prin care şi pentru care toate s-au făcut, este Lumina lumii.În Vechiul Testament se menţionează că Dumnezeu a zis:Să fie lumină!Lumina având mai multe înţelesuri astfel: îl are pe cel al luminii proprii, aflate la îndemâna experienţei noastre fizice, pe cel simbolic deopotrivă, adică în strânsă legătură cu textul menţionat în Evanghelia Sf. Ioan I, 4-5 (unde Hristos Cuvântul este Lumina lumii), dar este interpretată şi ca lumină a înţelegerii vii . 
  
Primul dintre aceste înţelesuri îl găsim în interpretarea Sf. Vasile cel Mare. Acesta scrie că, atunci când Dumnezeu a creat lumina, El de fapt „a risipit întunericul, a pus capăt tristeţii, a veselit lumea, a adus dintr-odată, peste toţi şi peste toate, privelişte veselă şi plăcută. S-a arătat cerul care, mai înainte, era acoperit de întuneric, tot cu atâta frumuseţe pe cât o mărturisesc şi astăzi ochii noştri. Văzduhul s-a umplut de lumină. 
  
Etimologic, cuvântul lumina provine din latinescul lumen, care are şi înţelesul de lume, şi de viaţă, sau de podoabă! Lumea este făcută din lumină, iar Cel ce este Lumina lumii, Hristos, este şi Viaţa ei! Viaţa lumii, prezentă peste tot pe Pământ, în pământ, în ape şi în aer, viaţa vieţuitoarelor şi a omului sunt cele ce arată că Hristos - prin care s-au făcut toate, este Viaţă Lumina şi lumea se dezvăluie mai adânc în relaţie cu celelalte înţelesuri ale termenului lumen, anume făclie, viaţă, lumina ochilor, ochi, vedere, deschizătură, claritate, podoabă, ornament!Căci lumea se oferă ochilor fizici iar raţiunilor ei, ca hrană pentru minte şi obiect al contemplaţiei pentru ochii minţii. Ea este podoaba Lui Dumnezeu dăruită nouă. Dar Hrsistos este Lumina lumii, „aluatul care dospeşte toată frământătura“, Lumina luminii, Cel care face ca ea să strălucească, să fie lumină pentru noi. 
  
Lumina - Cunoaștere, expresia puterii cerești, a fricii și a speranței omenești. Lumina soarelui moare în fiecare seară, renaște în fiecare dimineață și omul îşi aseamănă soarta cu ea, recăpătându-şi astfel, încrederea în puterea vieții. Lumina este dragoste. Ea simbolizează necontenit viața, mântuirea, fericirea .Semn al vieţii, bunătăţii, lumina simbolizează totodată cunoaşterea, adevărul şi speranţa.Apare în calea noastră,pătrunde în sufletul nostru,licăreşte printre trunchiurile copacilor ca într-un joc misterios şi feeric.Lumina sugerează armonia şi echilibrul ca lege fundamentală a creaţiei.Motivul luminii este prezent în majoritatea creaţiilor literare ca:lumina cerească,atingerile luminii,Luceafărul se naşte din lumină(M.Eminescu);lumina dezleagă minţii taina, principiul de existenţă al lumii,iluminarea prin ştiinţă(O.Goga,T.Arghezi);misterul ca frumuseţe a lumii,cunoaşterea prin iubire nu risipeşte vraja lumii(L.Blaga);lumina divină a credinţei,lumina idealului,lumina cunoaşterii filozofice,lumina sufletului(L.Rebreanu)etc.Lumina înseamnă un,, Tot’’.Acest,,Tot “cuprinde:Lumină-Naştere-Cunoaştere! 
  
Lumea este lumină,iar Lumina din noi nu va,, veştejii Timpul niciodată’’eternizează sufletul omului-viaţa fiind efemeră! 
  
,,O lumină mirifică şi în acelaşi timp materială unifică realul cu fabulosul,clipa cu eternitatea,dând existenţei o nouă rotaţie în care triunful e al bucuriei de a trăi’’. 
  
(Eminescu:metamorfozele timpului în Personalitatea literaturii române) 
  
Referinţă Bibliografică:
ESEU / Mihaela Mircea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2330, Anul VII, 18 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihaela Mircea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Mircea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!