CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Mihaela Gligan         Ediţia nr. 2801 din 01 septembrie 2018        Toate Articolele Autorului

Răsplata bunătăţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Doar atât? 
  
– Da, doar atât. Îi răspunse copilul cu privirea luminoasă. 
  
Tânăra îl privea surprinsă, încercând să descopere taina din spatele privirii, dar nu a izbutit. 
  
– Aşadar….răsplata constă în ajutorul oferit altcuiva? 
  
– Da. S-a auzit răspunsul sincer. 
  
– Răsplăteşte-mă ajutându-l pe cineva iar acel cineva, la rândul său, să-şi ofere ajutorul. 
  
– Dar… 
  
Copilul se îndepărtează zâmbind, vorbindu-i sufletului despre o taină născută din inocenţă şi hrănita de bunătate. Credea în bunătatea oamenilor şi în dorinţa acestora de a realiza binele. Voia să schimbe lumea şi ştia că această schimbare va avea loc doar dacă şi lumea va contribui, răsplătind cu bunătate şi răspunzând cu iubire. Dar nu toţi oamenii erau dispuşi să răsplătească astfel… 
  
Ideea era simplă: ajuta un om aflat în necaz iar, drept răsplată, acesta ajuta la rândul său şi tot aşa, până când lumea avea să se schimbe. 
  
În curând, însă, copilul avea să descopere că sunt oameni care nu răspund iubirii cu iubire şi nici bunătăţii cu bunătate, din contră. 
  
,,- Cum poate fi iubirea refuzată?” se întreba, nedumerit, acesta. 
  
Împovărat de tristeţe, se aşează pe o bancă şi, dorind să-şi spună cuiva oful, scrijeleşte cu o piatră pe lemnul ce va purta în el durerea unui copil: ,,Bunătatea nu are răsplată!” 
  
Aruncând piatra, se îndreaptă, abătut, spre casă. Nimeni şi nimic nu îi putea mângâia sufletul rănit. Dacă ar fi ştiut…. 
  
În seara aceea, când lacrimile copilului udau perna, un om întreba mirat: 
  
– Doar atât? Să te răsplătesc ajutându-l pe cel care are nevoie? 
  
– Da, doar atât trebuie să faci. 
  
– Dar…de ce? Nedumerirea îi copleşea sufletul. 
  
Un zâmbet se aşterne pe chipul tânăr care, la rândul său, a fost la fel de nedumerit, neînţelegând taina unui suflet de copil. Acum, când simţea o bucurie dulce, născută din ajutorul oferit celuilalt, ştia că bunătatea primită se răsplăteşte doar oferind, la rândul tău, bunătate. 
  
– Pentru că omul este mai mult decât un chip trist, împovărat de griji. Lumea aceasta are nevoie de iubire! 
  
– Dar dacă celălalt refuză ajutorul? 
  
– Mergi mai departe, fără a-ţi pierde nădejdea. Bunătatea va avea întotdeauna răsplată! 
  
Cu un zâmbet larg îşi ia rămas-bun de la un om în sufletul căruia avea loc o schimbare. Cu adevărat, fiecare om poate influenţa lumea printr-un zâmbet, cuvânt sau faptă. Omul nu înţelegea rostul unui astfel de ajutor, dar simţea cum un nou sentiment îi cuprinde sufletul, determinându-l să participe la schimbarea în bine a lumii. 
  
,,Da…lumea are nevoie de iubire şi fiecare dintre noi suntem datori să dăruim o fărâmă de bunătate….” 
  
Gândind acestea, se aşează pe o bancă ce purta în sine cuvinte scrise de un copil cu suflet rănit. Lumina unui felinar încerca să-i şoptească omului de existenţa acelor cuvinte, străduindu-se să lumineze lemnul scrijelit. 
  
În timp ce degetele îi alunecau pe lemn iar gândurile îi rătăceau prin minte şi suflet, omul simte deodată conturul unor litere. Privind spre degetele sale, vede literele scrijelite şi, citindu-le, zâmbeşte uşor. Luând o piatră ascuţită, mâna se lasă condusă de şoapta sufletului, avându-i ca martori pe copacii ce, curioşi, îşi aplecau crengile pentru a privi o şoaptă scrisă într-o seară cu parfum de tei. 
  
Mulţumit, omul priveşte încă o dată cuvintele pe care le scrijelise şi, cu zâmbetul pe buze şi bucurie în suflet, se îndepărtează cu paşi mărunţi. 
  
În curând, timpul lua pe aripile sale veşmântul cu stele al cerului, înlocuindu-l cu unul luminos, ţesut în raze de soare. Era începutul unei alte zile, în care lumea va primi sau nu iubire…totul depindea de oameni. Copilul, cuprins încă de dezamăgirea din ziua anterioară, se plimba întristat prin parc, locul de întâlnire cu prietenii. 
  
În aşteptarea acestora şi îndemnat de un simţământ interior, se aşează pe banca pe care, în urmă cu doar câteva ore îşi scrisese supărarea. Mare i-a fost mirarea când a văzut modificarea căci, în locul cuvintelor sale, era scris astfel: ,,Bunătatea nu are răsplată: IUBIREA!” 
  
Referinţă Bibliografică:
Răsplata bunătăţii / Mihaela Gligan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2801, Anul VIII, 01 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihaela Gligan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Gligan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!