CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Copii >  

ORAȘUL GLOBURILOR DE CRĂCIUN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ORAȘUL GLOBURILOR DE CRĂCIUN 
  
Dacă te naști spiriduș, primele trei lucruri pe care le înveți sunt: - Moș Crăciun este șeful suprem; - Principala ta responsabilitate este să îndeplinești sarcini care îi bucură nu numai pe copii ci și pe oamenii mari și pe animale; - Vei locui la Polul Nord în Fabrica Jucăriilor. Învățând aceste lucruri, cel mai mic spiriduș din Fabrica Jucăriilor, se simți fericit că e spiriduș. Primi multe acadele, pahare cu lapte și fursecuri înainte de a i se da să asambleze rotițe la trenurile de jucărie. Ce putea fi mai frumos? Trenulețele rulau șuierând pe șinele colorate, iar Moș Crăciun le privea râzând de îndată ce erau împachetate. 
  
Dor-Dorel își scutura căciulița împodobită cu flori roșii și țipa ascuțit: - ”Sunt spiridușul cel mai fericit! ” Moș Crăciun îl mângâia pe frunte și trecea mai departe la spiridușii mai mari, care aveau de făcut treburi mai complicate și trebuiau supravegheați cu atenție. Să știți că, chiar dacă spiridușii sunt buni prin definiție, unii au uneori un comportament care lasă de dorit și asta numai pentru că își doresc să fie mult mai buni decât sunt ceilalți. Așa se face că, nu trecu mult și micul Dor-Dorel începu să fie invidiat de Mel-Caramel, un spiriduș care toată viața lui împachetase bomboane de pom și nu prea avusese ocazia să stea printre jucării. Ce făcu Mel-Caramel? Se împrieteni cu Dor-Dorel și, seara, când ieșeau de la lucru la un pahar de lapte îi umplea capul cu povești care îl fascinau pe micul spiriduș. 
  
Una dintre povestirile preferate ale lui Dor-Dorel deveni curând cea despre orașul globurilor de Crăciun. –”Chiar există un astfel de oraș?” întreba căscând ochii mari și imaginându-și străzi pline de strălucire, cu felinare de care atârnau globuri nemaivăzute și cu sute de brazi împodobiți cu lumini și globuri uriașe în care dormeau reni, iepurași sau păsări colorate. –”Trebuie să văd și eu un astfel de oraș!” Mel-Caramel răspundea: -”Negreșit, măcar odată în viață fiecare spiriduș îl vede!” În secret, Mel-Caramel nădăjduia ca micuțul Dor-Dorel să ia calea acelui oraș, interzis de altfel, și să dispară pe veci. Atunci el ar fi cerut să ajungă la trenulețe și s-ar fi jucat toată ziua cu ele înainte de a le împacheta. 
  
Ce nu știa Mel-Caramel era că Dor-Dorel era, înainte de toate, un spiriduș tare cuminte și ascultător. Știind că Moș Crăciun este șeful suprem, de îndată ce se hotărî să vadă Orașul Globurilor de Crăciun, merse la acesta și îl rugă să-i dea și lui o zi liberă înainte de Crăciun. 
  
- La ce vrei să folosești ziua aceasta liberă? Întrebă cu mirare Moșul? 
  
- Să vizitez Orașul Globurilor de Crăciun, răspunse sincer Dor-Dorel. 
  
- Cine ți-a povestit despre acest oraș, nu ți-a spus că e interzis? Un singur glob spart poate rupe vraja tuturor globurilor de pe pământ și atunci n-ar mai ninge niciodată și nimic n-ar mai putea să locuiască într-un glob sau pe un glob. 
  
Întristat peste măsură, Dor-Dorel lăsă să-i scape câteva lacrimi chiar pe mănușile Moșului. Acesta îl ridică cu blândețe în brațe, ca pe un copilaș care așteaptă un cadou după ce a fost foarte cuminte. 
  
- Uite, îi zise spiridușului, pentru că ai cerut voie, pentru că ai fost sincer și cuminte, am să te duc chiar eu în acest oraș dacă îmi promiți că nu atingi nimic. 
  
Zis și făcut! Moș Crăciun îl luă pe Dor-Dorel pe umeri și îl duse în Orașul Globurilor de Crăciun. Frățică! Ce mai oraș! Nici în vise nu ți se poate arăta așa ceva! Globuri erau casele unor jucării mai strălucitoare decât oriunde pe lume, în globuri erau mașinuțe, trenulețe, avioane și multe mijloace de transport nemaivăzute, în globuri dormeau animale fantastice și globurile luminau cu lumânări colorate străzi pline de sclipici. 
  
- Moșule, zise la un moment dat Dor-Dorel, sunt tare fericit! Îți mulțumesc! 
  
- Ei bine, dacă nu ai fi mulțumit nu ți-ai fi amintit niciodată de acest oraș, dar așa, să păstrezi această amintire ca pe ceva foarte prețios, pentru că nu mulți spiriduși se pot lăuda cu ea. 
  
Nespus de fericit îl văzu zilele următoare Mel-Caramel pe Dor-Dorel. Ciudat i se păru că micuțul nu îi mai cerea să îi povestească despre Orașul Globurilor de Crăciun. Încercă să îi trezească din nou interesul : - ”Știi, în Orașul Globurilor de Crăciun îngerașii zboară peste tot și presară zahăr peste globuri!„ Micul spiriduș îl privi ciudat, apoi scoase un mic chicotit: -” Nu e așa, îngerașii cântă de pe crengile brazilor!”Din una în alta, Mel-Caramel își dădu seama că la mijloc e ceva ciudat. Nu îi luă mult să înțeleagă că Dor-Dorel văzuse Orașul Globurilor de Crăciun cu adevărat. Ei bine, o invidie și mai mare decât până atunci prinse a roade din sufletul lui. Mel-Caramel nu avea să lase lucrurile așa. 
  
Ningea cu fulgi mari cât petalele trandafirilor albi în noaptea în care Mel-Caramel porni spre Orașul Globurilor de Crăciun. Nu ceru voie nimănui, nu spuse nimănui și, mai ales se feri să fie văzut de cineva.Vezi tu, chiar dacă ți se pare că nu vezi pe nimeni, nu înseamnă că cineva nu te privește. Așa-i peste tot, nu numai în lumea lui Moș Crăciun. În lumea Moșului, acesta vede tot și știe tot. Se întristă văzându-l pe Mel-Caramel intrând în orașul interzis și pedeapsa veni de îndată. Un glob în formă de bomboană îl cuprinse pe Mel – Caramel, care îngheță pe dată în el, iar straiele începură să-i sclipească nefiresc de tare. Din acea zi nimeni nu-și mai aminti de Mel-Caramel, chiar dacă globul în formă de bomboană, cu un spiriduș sclipicios în el deveni preferatul multor copii. 
  
Ei bine, copiii care văd acest glob, trebuie să aibă grijă, să nu îl atingă, altfel vor lua din apucăturile spiridușului: vor fi neascultători, invidioși și răutăcioși. Ah, mai trebuie să știți ceva! Dacă sunteți precum Dor – Dorel, ați putea visa într-o iarnă frumoasă și plină de zăpadă Orașul Globurilor de Crăciun. 
  
Mihaela Rașcu 
  
Referinţă Bibliografică:
ORAȘUL GLOBURILOR DE CRĂCIUN / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3272, Anul IX, 16 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!