CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

SÂNZIENELE - BĂTĂI ÎN POARTA SOARELUI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SÂNZIENELE – BĂTĂI ÎN POARTA SOARELUI 
  
Pentru mulți dintre noi, an de an, ziua de Sânziene trece așa cum vine, pe nesimțite și fără să schimbe ceva în fluxul continuu al zilelor obișnuite. Cu toate acestea, ziua în care se sărbătoresc Sânzienele nu este o zi oarecare, iar cei care acordă o atenție deosebită tradițiilor și obiceiurilor moștenite din strămoși nu o vor lăsa să treacă fără să îndeplinească măcar o parte din ritualul închinat în principal Soarelui. Ziua Sânzienelor, sărbătorită în acest an pe data de 24 iunie, și-a găsit corespondent religios în ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, deși este născută într-un timp mult mai vechi decât istoria religiilor, dintr-un cult păgân care venera Soarele. Geto-dacii și tracii le numeau Sintiene (femei fermecate) și Zantiala (doamnele soarelui) și le atribuiau în principal puterea de a coace grânele și de a asigura bunăstarea gospodăriilor. Florile care poartă numele acestei sărbători, asemănătoare cu feriga, se păstrează și în prezent pentru leacuri, descântece și vrăji. 
  
Plină de magie și farmec, Ziua Sânzienelor și-a păstrat din coloratura păgână dacă privim în ritualul pe care îl îndeplinsc fetele încă la sat atunci când împletesc cununi din sânziene pe care le aruncă pe acoperișul caselor, chiar dacă a împrumutat și aspecte religioase care sunt evidențiate de împletitul crucilor duse la biserică, sfințite și le puse la hotare pentru rodnicie și belșug la holde. Se spune că dacă această zi nu este sărbătorită cum se cuvine, Sânzienele împrăștie vijelii, grindină și distrug recoltele. Spre deosebire de iele, Sânzienele sunt zâne bune care protejează casele, ogoarele și animalele, chiar dacă și ele umblă noaptea, dar, așa cum se întâlnește de obicei în fiecare sărbătoare românească moștenită de la moșii noștri, pentru a primi puterea divină, omul este dator să se străduiască a îndeplini cerințele sărbătorii de la care așteaptă această putere. 
  
Ca mai toate tradițiile noastre, și Ziua Sânzienelor are o legendă. Aceasta spune că Marea Preoteasă a Soarelui era căsătorită cu Marele Preot al Lunii, care o iubea nespus. Cum se face cum nu, într-o zi, Marea Preoteasă a Soarelui a tecut în Lumea Umbrelor, iar soțul ei, neîmpăcat, a încercat să ajungă pe Tărâmul Celălalt pentru a-i ruga pe zei să îi dea înapoi soția. Fără izbândă s-a retras în munți cu copiii săi. Dar, legea pământului cerea ca Marele Preot al Lunii să se căsătorească cu noua Mare Preoteasă a Soarelui, ceea ce preotul a refuzat. Pentru aceasta a plătit cu capul, iar copiii i-au fost crescuți de Marea Preoteasă a Soarelui. Când cel mai mare fiu al preotului a devenit la rândul său Mare Preot al Lunii, el a fost cel care a statornicit sărbătorirea zilei în care s-a născut tatăl său, la Solstițiul de Vară. 
  
Așadar, de Ziua Sânzienelor, cât timp Soarele este pe cer nu se înfăptuiesc munci de nici un fel prin gospodărie. Ideal ar fi să se culeagă sânziene, numite și florile Sfântului Ioan Botezătorul, căci se spune că floarea de un galben strălucitor are petalele dispuse în cruce tocmai pentru că este binecuvântată și aduce cu sine binecuvântare. Plantă mare iubitoare de soare, sânziana este utilizată în scop medicinal, mai ales în tratarea bolilor renale, respiratorii și de ficat, fiind totodată și un bun reper agrar căci după înflorirea ei începe cositul. Această zi poartă și denumirea populară de ”Amuțitul Cucului”, căci după trei luni de cântat, între echinocțiul de primăvară și solstițiul de vară, această pasăre amuțește brusc la finele lunii iunie. Imediat după Ziua Sânzienelor, pe 25 iunie se sărbătorește Ziua Cucului, în care creștinii prăznuiesc Buna Vestire. 
  
Cum vara astronomică a început deja, iar Ziua Sânzienelor a marcat această trecere în felul său plin de farmec și magie, Soarele își va face simțită prezența alături de noi pentru o perioadă îndelungată de timp, așa încât nu ne rămâne decât să ne bucurăm cât mai mult de lumina, căldura și energia pe care o împarte cu generozitate atât oamenilor cât și plantelor și animalelor. 
  
Mihaela Rașcu 
  
Referinţă Bibliografică:
SÂNZIENELE - BĂTĂI ÎN POARTA SOARELUI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3097, Anul IX, 24 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!