CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

MUREȘENI LA MAREA UNIRE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul 2018 a fost marcat de strădania oamenilor de cultură, și nu numai, de a se ridica la înălțimea acelor vremuri în care sfânta libertate și unitate a surâs întregului popor român. Precum se umple cerul într-o noapte senină cu stele strălucitoare, au pornit să lumineze pașii generației contemporane prin pioasa călătorie de-a lungul centenarului 1918-2018, publicații omagiale neprețuite. O astfel de publicație este volumul ”Mureșeni la Marea Unire” editat de către Primăria Tg.Mureș. 
  
Materialul lansat către cititori sub acest nume mie mi-a părut o lucrare demnă cel puțin de un magazin istoric. Pornind de la premisa că din generația Marii Uniri au făcut parte foarte mulți mureșeni, cu solemnitatea recunoștinței, volumul aduce aminte de sacrificiile îndurate de aceștia la reconstrucția statului unitar român. 
  
În perioada premergătoare lunii decembrie 2018, Tg.Mureș era unul dintre orașele de garnizoană din Transilvania în care activa un spital militar și o Școală militară de cadeți austro-ungari, școală care pregătea ofițeri pentru front. Prin urmare, aici se edita un buletin anual de informare cu privire la evenimentele de pe front, la starea de sănătate a celor aflați în spitalul militar, dar și alte evenimente, inclusiv din viața urbană mureșeană.”Mureșeni la Marea Unire” este un material bogat ilustrat, între paginile sale regăsindu-se imagini ale materialelor de propagandă care circulau în acea perioadă, fotografii ale elitelor mureșene, multe dintre ele preluate din buletinul anual de informare avizat de cenzorul militar al garnizoanei mureșene. Interesantă este corespondența de război prezentată cititorilor, în care găsim mesaje adresate soldaților de rude, vecini și alte persoane care puteau scrie. De la rândurile cu caracter general pline de rugăciuni către Bunul Dumnezeu să-i ajute pe soldați să se întoarcă sănătoși, la cele cu caracter personal în care se face rugare de a veni acasă batăr pe vreme de coasă sau că a fătat vaca o vițică sau să-și aibă grijă de nevastă cumva că tătuca nu se poate ține nici pe dumnealui, cititorul poate vizualiza un fidel tablou al cursului vieții mureșenilor în pragul Marii Uniri. 
  
Din Transilvania, care între anii 1914-1918 a fost provincie austro-ungară, s-au trimis pe front în cei patru ani de război aproximativ 926.500 de oameni, din care 484.373 erau români. Doar 34.578 dintre aceștia au fost folosiți în spatele frontului, restul fiind trimiși direct la moarte. ”Mureșeni la Marea Unire” oferă cititorilor și alte statistici, indicând cu exactitate sursa cifrelor și oferind un câmp de studiu prețios. Emoționant este modul de abordare al informațiilor, căci oricât de tehnic ar părea limbajul folosit, el este menit să pună în valoare sacrificiul mureșenilor: ”în urma războiului au rămas 1.099 de văduve românce, în timp ce 2.329 de copii români au rămas orfani de tată”. 
  
Degringolada și dezintegrarea care a cuprins statul austro-ungar în toamna anului 1918 este ilustrată bogat nu atât prin descrieri punctuale cât prin imaginile materialelor propagandiste adresate soldaților austro-ungari și celor români: ”Soldați Austro-Ungari! Prizonierii austro-ungari trăiesc în Italia în lagăre comode și primesc în fiecare zi pâine albă și carne, pentrucă noi avem în Italia toate de prisosință. Prizonierii austro-ungari care voiesc să lucre, află de lucru în câmp și în fabrici și primesc pe zi o plată de 3 până la 4 lire. Ei așteaptă acolo oara întoarcerei acasă cu inimă bucuroasă și departe de ovice pericol.” ”Soldați Români! Și patria Voastră cea adevărată România va fi în scurt timp liberată. Nu Vă mai luptați în contra noastră, căci suntem aliații fraților Voștri.” 
  
Prezentarea elitelor mureșene care au contribuit la Marea Unire este însoțită de fotografiile personalităților și alăturată elogierii activității depuse în slujba patriei. Se desprinde vădit imaginea unei puternice intelectualități românești, dublată de o solidă și prosperă burghezie românească, ambele asumându-și admirabil rolul de a conduce și coordona mișcarea națională din acest județ, în fiecare dintre localitățile sale. Demersurile anterioare legate de o astfel de prezentare au sprijinit ”Mureșeni la Marea Unire”, fiind amintite lucrările semnate de Vasile Netea ”Pe drumul unității naționale”- volum apărut în anul 1975 și ”O zi din istoria Transilvaniei: 1 Decembrie 1918”- volum apărut în anul 1990, de Ioan Silviu Nistor ”Contribuții mureșene la Marea Unire”- volum apărut în anul 1981 și de Traian Bosoancă ”Mureșenii și Marea Unire”- volum apărut în anul 2000. 
  
Oameni și fapte care pun județul Mureș la loc de cinste pe harta Marii Uniri și-au găsit într-un mod firesc locul în materialul ”Mureșeni la Marea Unire”propus în an centenar de Primăria Tg.Mureș, un demers salutar de a nu abandona și precupeți eforturile menite să trezească conștiința unui popor profund încercat, pentru unitatea căruia s-au înfăptuit nenumărate și enorme sacrificii. 
  
Mihaela Rașcu 
  
Referinţă Bibliografică:
MUREȘENI LA MAREA UNIRE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2913, Anul VIII, 22 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!