CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

PARFUMUL MEDITAŢIILOR ÎN ECOURI DE MANDOLINĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
PARFUMUL MEDITAŢIILOR ÎN ECOURI DE MANDOLINĂ 
  
Cu câteva zile înainte de a modifica răbojul pe care-mi scrijelesc anii am primit unul dintre cele mai frumoase cadouri în volumul „Ecouri de mandolină” purtând semnătura lui Viorel Darie. Se spune că nu cititorul îşi alege cartea ci cartea îl alege pe cititor, iar în cazul acestui dar s-a adeverit zicala. Firesc, cunoscând mare parte din scrierile autorului, nu am stat prea mult pe gânduri în a pătrunde în lumea creată în paginile acestei cărţi, care, în plan personal a reprezentat pentru mine o interesantă suită de coincidenţe. 
  
Dacă prima coincidenţă a reprezentat-o data calendaristică în care cartea a ajuns în posesia mea, a doua coincidenţă a fost cu siguranţă motto-ul folosit ca început pentru sensibilul Cuvânt înainte: „Nu rămânem decât cu ceea ce am dăruit”. Acest motto, într-o formă uşor modificată „Noi nu suntem decât ceea ce dăruim” l-am folosit şi îl folosesc de multe ori în pelerinajele mele de litere şi nu numai, iar găsindu-l în contextul creat de lecturarea „Ecourilor de mandolină” am văzut în această coincidenţă un semn că voi reuşi pe deplin să înţeleg ceea ce a dorit să transmită Viorel Darie în rândurile sale. Am afirmat în repetate rânduri că, aşa cum un muzician poate fi identificat uşor după stilul muzicii sale, un scriitor poate fi identificat şi el din vibraţia cuvintelor pe care le foloseşte, geometria frazelor şi ritmul pulsaţiilor pe care le trezeşte în sufletul cititorului. Din acest punct de vedere, romanul „Ecouri de mandolină” întăreşte ipoteza potrivit căreia, caracteristice lui Viorel Darie îi sunt cuvintele simple, „domestice”, atrăgând prin cuminţenia cu care se aşează în frazele de o arhitectură ce nu abundă în arabescuri greoaie şi strălucesc prin geometria simplă, uşor asimilabilă, aş îndrăzni să afirm chiar cazonă. Citindu-l pe Viorel Darie nu trebuie să stai prea mult să încerci să pătrunzi înţelesul înţelesului de neînţeles, căci totul e „pe faţă”, curat şi înviorător prin structura lipsită de îmbârligături. Eu găsesc că reconfortant este cuvântul cel mai potrivit a descrie stilul îmbrăţişat atât în rândurile romanului „Ecouri de mandolină” cât şi în celelalte scrieri pe care Viorel Darie le-a oferit cu generozitate şi curăţenie sufletească cititorilor. 
  
Dacă este să mă opresc asupra personajului principal, Antony, a cărui poveste este urmărită de-a lungul romanului, găsesc cuceritoare tuşele naive în care acesta este descris, frământările crude care se coc odată cu înaintarea în profunzimea poveştii şi alunecă acut spre meditaţie spre sfârşitul ei. Dacă e să îl priveşti pe Antony de sine stătător, el prezintă exact matricea umană comună a bărbatului care, tânăr fiind, cedează uşor ispitelor sufleteşti, pentru ca, odată cu maturitatea deplină să caute sensurile profunde ale tuturor sentimentelor pe care le încearcă. Dacă este să arunci o privire asupra ansamblului de personaje, cele secundare nu fac decât să participe la creionarea mai profundă a personajului principal, căci, în final, nici unul dintre ele nu va rămâne în universul apropiat al lui Antony altfel decât prin amintirile care compun bagajul emoţional purtat în curgerea timpului. Ce va rămâne ca o valoare dobândită în timp de acesta va fi meditaţia, înţelegerea sensurilor vieţii şi a adevărurilor după care se scriu legile vieţii. Din această paralelă, mi s-a părut că, pe alocuri, romanul se apropie de lecturile care îmbogăţesc bagajul spiritual al unui cititor. 
  
„Ecouri de mandolină” aduce cu sine o întreagă pleiadă de sentimente, construite fie în sensul plin de lumină al speranţelor, în jurul unor îmbrăţişări, fie în sensul întunecat al dezamăgirilor, în jurul unor deziluzii, ca un parfum care învăluie mereu acel joc de-a viaţa din care cel care câştigă nu este decât timpul şi tot ceea ce presupune trecerea lui peste viaţa tuturor. Citind acest roman, nu m-am putut dedubla de autor. O fi de bine, o fi de rău? Nu ştiu! În spatele personajelor, poveştii de viaţă şi a tot-ului, l-am văzut pe Viorel Darie cel cu respect faţă de viaţă, cu credinţă şi, mai ales cu deschidere de a împărtăşi şi de a întinde o mână de lumină şi pace tuturor. 
  
Mulţumesc, Viorel Darie! 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
PARFUMUL MEDITAŢIILOR ÎN ECOURI DE MANDOLINĂ / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2868, Anul VIII, 07 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!