CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

AURA AMINTIRILOR UNUI ARTIST AMATOR
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De regulă, când se vorbeşte despre anii în care România purta însemnele comunismului, se folosesc expresii de genul „epoca de tristă amintire” sau „sinistra epocă de aur”. Am traversat şi eu cu copilăria şi adolescenţa această perioadă şi probabil tocmai de aceea am găsit volumul „Din amintirile unui artist amator”, purtând semnătura lui Ioan Velica, o frescă luminoasă a unui timp în care s-au petrecut şi lucruri frumoase. Poate m-a influenţat şi şarmul autorului, pe care l-am cunoscut în ipostazele care îl prind cel mai bine, respectiv pe scenă, în atenţia unui public deschis spectacolului cu substrat, poate şi amintirea acelor vremuri în care limbajul codat era la mare cinste, cert este că am simţit nevoia să aştern câteva rânduri despre volumul pe care Ioan Velica, în prezent preşedinte al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Hunedoara, l-a oferit cu curaj, deschidere şi mai ales bucurie, acelor cititori care ştiu a vedea dincolo de amprenta propagandei comuniste şi dincolo de culorile închise ale tablourilor în care a fost zugrăvită până acum perioada aflată sub semnul secerii şi ciocanului. 
  
„Din amintirile unui artist amator” reprezintă în primul rând un veritabil jurnal de brigadier, iar cei care îşi amintesc importanţa brigăzilor artistice în peisajul cultural comunist, vor găsi cel puţin incitantă ideea de a citi volumul. Cei care nu au luat contact informativ cu fenomenul în sine, vor găsi un material documentar pe cinste pentru un studiu de caz. Experienţele de scenă trăite de Ioan Velica în astfel de grupări de amatori care îmbinau satira şi umorul cu momente muzicale pentru a oferi o fereastră de libertate românilor cu dor de divertisment, reprezintă o lectură – deliciu în prezent, un alt fel de lectură şi aş îndrăzni chiar să afirm o posibilă filă de istorie culturală, căci, în România comunistă, nu era fabrică, instituţie, unitate de învăţământ sau cooperativă din care să lipsească o brigadă artistică de agitaţie. Aceste brigăzi au fost gândite iniţial ca instrumente de propagandă comunistă, dar multe dintre poantele prezente în programul artistic scăpau cenzurii, spre încântarea publicului spectator. Festivalurile destinate brigăzilor artistice erau principalele arene în care se produceau artiştii amatori, cu toate că ierarhia locurilor era stabilită de către conducerea de partid. Ioan Velica aduce o culoare aparte volumului său însoţind etapele parcurse ca artist amator şi brigadier cu imagini reprezentând afişe de spectacol, file din dosarele de turneu, fotografii inedite alături de artişti consacraţi, dedicaţii de la aceştia şi diplome cu care i-a fost recompensată activitatea. 
  
Volumul propus de Ioan Velica mai face un pas de scenă pe lângă brigăzile artistice şi completează vitrina evenimentelor acelor timpuri cu descrieri ale spectacolelor de răsunet care bucurau puţinul timp liber al românilor epocii comuniste. Mi-am amintit şi eu citind „Din amintirile unui artist amator” de acele spectacole transmise şi de televiziunea naţională, bucurându-mă cu picanterii de culise aşa cum au fost ele prezentate de autor, într-un stil accesibil, lejer şi plin de umor. Mi s-a părut firească delimitarea geografică făcută de Ioan Velica pe tot parcursul materialului, căci Bazinul Minier Valea Jiului, miezul de cărbune al ţării, a reprezentat mereu pentru România un punct sensibil. Lecturarea materialului mi-a lăsat sentimentul că Ioan Velica a fost una dintre minunatele legături dintre mineri şi marii artişti ai neamului, pe care i-a cucerit şi care i-au devenit prieteni. 
  
  
În urmă cu exact trei ani stăteam la o terasă cu mai mulţi scriitori. Ioan Velica era îmbrăcat în ţigancă şi se desfăşura într-un proces artistic inedit, care ne descreţise tuturor frunţile şi ne agăţase pe feţe nişte zâmbete largi. La un moment dat, luându-mi ochii de la scenă, am văzut că în jurul terasei se strânsese lumea ca la un veritabil spectacol de varieteu. Era cea mai clară expresie a faptului că artistul amator al anilor 70 – 80 nu îşi pierduse cu nimic puternica şi electrizanta magie pe care o pot descoperi şi cititorii chiar şi numai prin simpla lecturare a volumului „Din amintirile unui artist amator”. 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
AURA AMINTIRILOR UNUI ARTIST AMATOR / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2762, Anul VIII, 24 iulie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!