CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

DINSPRE ADÂNCURILE LUMII SPRE ÎNALTUL CERULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DINSPRE ADÂNCURILE LUMII SPRE ÎNALTUL CERULUI  
 
Joi, 17 mai 2018, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Tg.Mureş, a avut loc lansarea volumului „Un an de poveste” cuprinzând pilde, parabole şi povestiri cu tâlc, pentru minte şi inimă, în luminoasa şi blânda interpretare a părintelui Gheorghe Nicolae Şincan. Evenimentul, cu o puternică încărcătură spirituală, a făcut ca în sfânta zi a Înălţării Domnului, alături de autor să se strângă un număr impresionant de persoane solidare cu idealurile pe care ar trebui să le îmbrăţişeze orice creştin.  
 
În moderarea plină de aplomb şi căldură asigurată de domnul Nicolae Băciuţ, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş şi îndrăgită personalitate scriitoricească transilvăneană, participanţii s-au putut bucura de un eveniment menit, fără îndoială, să aşeze matricea spirituală a poporului român într-o configuraţie care să-i asigure accesul la divin, aşa cum l-a avut din moşi-strămoşi, curat şi direct.  
 
În cuvântul de deschidere, domnul Nicolae Băciuţ a făcut o sensibilă prezentare a autorului, arătând că părintele Nicolae Şincan reprezintă cel mai important cărturar bisericesc din spaţiul cultural mureşean, fiind de altfel, după statistici ţinând strict de marketing şi cel mai citit autor din acest colţ al ţării, un autor care „măreşte geografia spirituală a oraşului”. Nu a putut lipsi din această prezentare şi hărnicia de care dă dovadă zi de zi părintele Şincan prin raţia de hrană spirituală pe care o serveşte atât în presă cât şi în mediul on-line, raţie atât de importantă pentru menţinerea unui curs al vieţii în coordonate morale sănătoase.  
 
Despre importanţa volumului în sine, a vorbit poetul Marius Paşcan, cunoscut celor prezenţi pentru activitatea sa pusă în slujba culturii de-a lungul timpului şi din ipostazele de prefect al judeţului Mureş, deputat şi cadru didactic universitar. Pornind de la profilul autorului, un veritabil călăuzitor moral, model şi reper pentru toţi cei care ajung să îl cunoască prin fapte sau cuvinte, domnul Marius Paşcan a realizat o radiografie preţioasă a efectelor pe care volumul lansat în cadrul evenimentului le poate produce prin întoarcerea la cuvântul părinţilor şi, de fapt, la originea învăţăturilor, stabilind astfel pentru cititor şi un traseu bine conturat pentru a urmări tâlcul povestirilor cuprinse în carte, tâlc rezonând într-o cheie culturală moralizatoare.  
 
Unul dintre momentele de suflet ale evenimentului a fost, cu siguranţă, prezentarea făcută volumului de către domnul Ionuţ Biliuţă, cercetător la Centru ecumenic din Sibiu şi ginerele părintelui Nicolae Şincan, care a surprins cu o eleganţă plină de lumină rolul şi locul care se cuvin volumului „Un an de poveste” datorită abdicării limbajului cărţii de la rigorile teoretice seci şi a faptului că această carte se adresează în chip egal feţelor bisericeşti şi creştinilor, bărbaţilor şi femeilor, celor bogaţi şi celor săraci, reprezentând un apel la trezire pentru cititor. Aceste deziderate sunt şi cele care imprimă volumului un anumit standard, greu de depăşit prea curând de o altă carte.  
 
În final, autorul a mulţumit plin de emoţie celor prezenţi, făcându-i părtaşi la proiectele cărora intenţionează să se dăruiască pe viitor, asigurându-i că volumul lansat în cadrul evenimentului este doar primul dintre cele trei care vor întregi numărul poveştilor la 365, câte una pentru fiecare zi a anului.  
 
Părtaşi la un asemenea eveniment, nu ne mai rămâne decât să îl felicităm pe părintele Nicolae Şincan, să ne simţim binecuvântaţi că îi putem citi slovele şi să aşteptăm cu nerăbdare porţia zilnică de hrană spirituală pe care ne-o oferă.  
 
Mihaela Raşcu  
 
Referinţă Bibliografică:
DINSPRE ADÂNCURILE LUMII SPRE ÎNALTUL CERULUI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2695, Anul VIII, 18 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!