CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Analize >  

SCULPTURĂ DIN CONDEI ÎN VATRA MOLDOVIŢEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lăudate fie locurile care au găsit binecuvântarea condeiului pentru a intra în nemurirea veacurilor, căci nu puţine sunt în România vetrele din care se poate îmbogăţi istoria neamului şi care zugrăvesc curăţenia spirituală a acestuia, meritând să-şi lase amprenta către înţelegerea şi luarea aminte a celor ce sunt şi vor fi pe aceste meleaguri. Un condei plin de blândeţe şi devotament a găsit în condeiul lui Viorel Darie nu numai Moldoviţa ci şi Bucovina, iar mărturie stă, pe lângă volumele care poartă semnătura acestui autor şi pline de spirit bucovinean, şi volumul „De vorbă cu sătenii mei din Moldoviţa”. 
  
Ca observaţie personală, lecturile gen monografie, au un grup limitat de cititori, acest gen de lucrări având o relevanţă mai mare din punct de vedere istoric, cultural şi de impact asupra colectivităţii. Totuşi, Viorel Darie a reuşit ca în volumul său „De vorbă cu sătenii mei din Moldoviţa” să atingă atât aspectele specifice unei monografii cât şi acele laturi duioase, arhaice şi pline de miez, care derivă din poveştile locului şi fac potretul universalităţii satului pe teritoriul României. Folosirea dialogului în conturarea fiecărei familii face nu numai uşoară şi plăcută lecturarea ci trezeşte parcă în cititor dorinţa de a descoperi, pe lângă stilul plin de simplitate al exprimării şi modul în care funcţiona şi funcţionează acea organizare socială în care fiecare membru al său ştie totul despre ceilalţi membri, devenind o enciclopedie a evenimentelor locului. 
  
M-a atras volumul „De vorbă cu sătenii mei din Moldoviţa”, de la primul contur al bordeiului din curtea casei părinteşti a autorului, bordei a cărui imagine se regăseşte prin mult prea multe sate româneşti fără a primi atenţia de care s-a bucurat cel din Moldoviţa şi m-a ţinut în această stare de bine şi curat sufletesc până la eseurile din final destinate pădurii şi omului şi huţulilor. Dacă în unele monografii menţionarea unor nume în stil de statistică demografică devine după câteva pagini obositoare, în volumul lui Viorel Darie am găsit un mod fermecător de descriere a unor personalităţi şi chiar de conturare a chipurilor, prin care autorul a reuşit să realizeze o galerie de personaje pe care cititorul are posibilitatea să le cunoască nu numai prin prisma unui nume legat de o localitate. 
  
Poveştile oamenilor din Moldoviţa, redate în volumul purtând semnătura lui Viorel Darie, curg mult în istorie şi îmi dau seama că asta se întâmplă în real de fiecare dată când porneşti un român curat la poveste despre locul pe care-l consideră vatră. Românul e pădure, românul e păşune, e pârâu şi aer curat. Şi, aşa cum se întâmplă când îl laşi să curgă ca apa la poveste, afli că asta îl doare cel mai tare, pădurea, păşunea, aerul curat, libertatea şi vatra care ar putea fi uitată. Viorel Darie a avut grijă ca vatra Moldoviţei să nu fie uitată, reuşind o delicată sculptură din condei a unui loc pe care îţi doreşti să îl cunoşti, în totul său om şi loc, de îndată ce ai lecturat volumul „De vorbă cu sătenii mei din Moldoviţa”. Mulţumesc, Viorel Darie! 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
SCULPTURĂ DIN CONDEI ÎN VATRA MOLDOVIŢEI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2609, Anul VIII, 21 februarie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!