CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Traditii >  

PĂŞIND ÎN NOUL AN CU GÂNDUL LA STRĂBUNI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu toate că sărbătorirea Noului An în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie a fost stabilită de către papa Inocenţiu al Xll-lea abia în anul 1691, iar termenul de Revelion reprezintă o interpretare a cuvântului francez „réveillon” care presupune o stare de veghe, în context cu sensul de petrecere întreaga noapte pentru sărbătorirea unui nou început, nu putem ignora rădăcinile noastre străbune potrivit cărora trecerea într-un Nou An, fie el sărbătorit în noaptea de Sfântul Andrei, la 1 Martie sau chiar în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, a reprezentat mereu un prilej de ritualuri grandioase prin care se urmărea alungarea demonilor şi atragerea norocului.  
 
Moşii noştri aveau puternice sentimente religioase şi se străduiau să câştige bunăvoinţa zeităţilor prin respectarea unor legi pe care le considerau divine. Pentru aceste îndeletniciri, au creat costume şi măşti cu care să sperie duhurile rele, jocuri asurzitoare însoţite de descântece şi minunate basme, urături şi colinde transmise generaţii la rând pentru prosperitatea întregului neam. Nu au lipsit nici sfaturile lăsate urmaşilor, voit a fi apărătoare de toate cele rele.  
 
Dacă e să ţinem cont de sfaturile la trecerea într-un nou an, trebuie să ne oprim mai ales la cele care spun că, pentru a avea parte de bogăţie în anul ce urmează nu trebuie decât să faci pomană nevoiaşilor. A căuta de folosul altuia şi să nu-l cauţi numai pe al tău este de altfel o învăţătură creştină care nu ar trebui luată aminte doar la trecerea dintre ani. Condiţionarea bogăţiei în Noul An de dărnicie este însă un mic exemplu pe care îl putem aduce referitor la modul în care strămoşii noştri încercau să asigure respectarea legilor divine.  
 
Un alt sfat spune că, pentru a avea noroc, trebuie să păstrezi pâinea sub masă. Pâinea, alimentul vital fără de care românul nu vede nici o masă adevărată, reprezintă relaţia pe care acesta o are cu pământul. Pâinea şi sarea sunt asimilate cu avuţiile de bază pe care gazda le împarte cu oaspeţii săi ca semn de prietenie şi preţuire.  
 
Pentru un an nou liniştit, strămoşii spun că trebuie să laşi să ardă o lumânare până la ziuă în noaptea dintre ani, pe masa de sărbătoare să pui la colţuri usturoi şi mac care să ţină duhurile, farmecele şi toate relele la distanţă, iar toate uşile, ferestrele şi dulapurile trebuie să rămână deschise pentru a lăsa ca noul să ia locul vechiului negreşit. Mai mult, ei spun că pentru bogăţie trebuie să umpli casa în noaptea dintre ani cu plante verzi, pentru sănătate să nu te îmbăiezi în prima zi a noului an, pentru veselie să te prindă anul nou cu o cupă de şampanie în mână, pentru iubire să te prindă anul nou de mână cu omul drag, pentru belşug să nu îţi lipsească bancnotele din mână şi neaparat să porţi haine noi din cap până în picioare. Tot moşii noştri susţin că dacă plângi, strănuţi sau spargi ceva în noaptea dintre ani sunt semne rele pentru anul ce va veni. Ca să nu ai parte de nici un fel de pagubă, nu e bine ca în prima zi din anul nou să speli, să mături, să arunci ceva din casă sau să împrumuţi ceva, mai ales bani. Tot semn bun este dacă primul îţi trece pragul un bărbat brunet, în timp ce dacă îţi trece prima pragul în noul an o femeie roşcată sau blondă, aduce ghinion.  
 
Că alegeţi sau nu să respectaţi sfaturile din bătrâni, urările de noroc şi sănătate, Sorcova şi Pluguşorul vă găsească pe toţi voioşi şi plini de speranţe într-un An Nou mai bun şi mai liniştit în care să nu uitaţi de datinile străbune. La mulţi ani!  
 
Referinţă Bibliografică:
PĂŞIND ÎN NOUL AN CU GÂNDUL LA STRĂBUNI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2555, Anul VII, 29 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!