CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

POMPEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cine nu-l cunoaşte pe Pompei? Ai de cărat plase de la piaţă, îl chemi pe Pompei! Ai de bătut covoare, îl chemi pe Pompei! Ai de trimis ceva, undeva, îl chemi pe Pompei! Pompei le face pe toate! Nu-l duce pe el prea mult capul, dar ce nevoie ai de cap într-un oraş atât de mic în care, în orice direcţie ai apuca, nu ai cum să ajungi prea departe? Pentru un deţ’ de tărie sau doi-trei lei, Pompei te scuteşte de efort sau de deranj. 
  
Lenuţa s-a obişnuit cu Pompei. De câte ori îi vede capul răsărind în dreptul porţii ca un bostan dintre cârcei şi frunze, ştie că Tata-Mare iar l-a pus să facă vreuna dintre trebuşoarele de care era el răspunzător. 
  
- Care-i baiu’, Pompei? Îl întreabă şi de această dată de cum îl vede păşind sfios în bătătură. 
  
- M-o trimis Tata-Mare să – ţ’ spui să meri să cumperi un pachet de cărţi de joc! 
  
Lenuţa îşi înfige încruntată mâinile în şolduri: 
  
- Că eu n-am altă treabă, sau ce? 
  
Pompei întinde mâna dreaptă şi desface pumnul în care a păstrat strânse bine ca să nu le piardă, şase bancnote de un leu. 
  
- Uite, mi-o dat şi bani! 
  
Femeia apucă banii şi sloboade o serie de cuvinte pe care Pompei ştie că nu e frumos să le spui în faţa altora. 
  
- Ce cărţi îi mai trebuie afurisitului ăstuia de bătrân, că are chiar două pachete de cărţi! Îi întinde o bancnotă lui Pompei, iar restul îi strecoară în buzunarul şorţului. Ăsta-i pentru deranj! 
  
Se întoarce pe călcâie, intră în casă, scoate un pachet de cărţi de joc vechi dintr-o haină de pe cuier şi i-l dă lui Pompei. Încă o treabă rezolvată, se gândeşte Pompei apucând cu pas sprinten drumul spre cofetăria în care îl aştepta Tata-Mare. Lenuţa se uită câteva clipe după bostanul care se pierde în spatele gardului, apoi se întoarce la treburile ei. 
  
Trebăluind prin ogradă o găseşte şi Tata-Mare când se întoarce acasă însoţit de nepoţii Irina şi Dorel cu care s-a întâlnit la colţul străzii. 
  
- Ia şedeţi cu toţii la masă să vă povestesc ce de-a mai boacăna o făcut azi Pompei! 
  
- Ce-o mai făcut? Venit din grădină să-şi întâmpine copiii şi socrul, Emiluc îi face cu ochiul Lenuţei. 
  
Femeia începe să aştearnă masa. E sătulă până peste cap de poveştile bătrânului. Această poveste însă îi atrage în curând atenţia. Tata-Mare abia poate lega cuvintele printre gâlgâiturile pe care le scoate ca să-şi înghită râsul când povesteşte cum vecinul Mărin i-o dat lui Pompei şase lei să-i cumpere de la abeceu un pachet de cărţi de joc iar acesta s-a întors şi fără bani şi cu un pachet de cărţi de joc vechi pe care Mărin le-o aruncat imediat la coşul de gunoi. 
  
- Ce şi-o zis Mărin? Dacă io l-am trimis pe Pompei acasă să-mi ducă lubeniţa şi i-am dat un deţ’ pentru asta, el scapă de dat un deţ’ pentru drumul la abeceu! 
  
- Auzi, tată… Încearcă să îl oprească Lenuţa fără să reuşească. 
  
- Mărin o ajuns de unul singur ca trăznetu’ la abeceu. Şi ce crezi? Maricica zice că nu l-o văzut pe Pompei de două zile şi că nici măcar nu are de vânzare cărţi de joc, aşa că Mărin degeaba o ia la harţă, că ea nu o vândut niciodată cărţi de joc vechi. Da’ cum să te superi pe Pompei? Pe ăsta chiar nu-l duce mintea. 
  
Lenuţa pune cu grijă tocana în mijlocul mesei şi prin aburul aromat ce se ridică din lingura cu care îl serveşte pe bătrân zice molcom: 
  
- Să văd dacă nici tu nu te superi pe Pompei că nu ţi-o adus lubeniţa acasă şi că pachetul ăla de cărţi vechi aruncat la gunoi de Mărin era al tău. 
  
Tata-Mare se face alb la faţă, îşi înghite gâlgâiturile pe loc şi lingura îi cade din mână în farfurie, cu clinchet vesel, împrăştiind stropi zemoşi pe faţa de masă. Aude ca prin vis râsetele nepoţilor şi ale ginerelui şi cum Lenuţa, femeie hotărâtă, gospodină şi straşnică în toate treburile casei, zice mulţumită: 
  
- Până la urmă, Mărin o cumpărat o pereche de cărţi vechi cu şase lei, Pompei s-o ales cu un deţ’ şi un leu, eu m-am ales cu cinci lei pe o pereche de cărţi de joc folosite, numai’ Tata-Mare o rămas şi fără cărţi de joc şi fără lubeniţă! Asta numa’ din cauză că încearcă să se fofileze de fiecare dată când îi dau câte o treabă de făcut! 
  
Referinţă Bibliografică:
POMPEI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2478, Anul VII, 13 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!