CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

ANIVERSARE MEDIEVALĂ ÎN CETATEA SIGHIŞOAREI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anual, singura cetate locuită din lume, cetatea Sighişoarei, devine scena unui festival medieval de poveste, care nu ar avea cum să ţină mai puţin de trei zile, căci în toate basmele adevărate balurile nu se sfârşesc înainte de împlinirea celor trei cicluri complete ale soarelui. În acest an, în perioada 28-30 iulie, festivalul medieval a împlinit nu mai puţin de 25 de ediţii închinate istoriei, tradiţiilor şi meşteşugurilor românilor transilvăneni.  
 
Indiferent de legendele care au inspirat numele fiecărei ediţii, anul acesta „Taina curierului secret”, activităţile desfăşurate în interiorul cetăţii şi pe lângă zidurile sale, adună anual între trei mii şi cinci mii de turişti din ţară şi din străinătate, fascinaţi cu toţii de culoarea costumelor medievale şi tradiţionale, de sunetul tobelor, cântecul menestrelilor, zarva armelor încrucişate cu sete de cavaleri şi nu în ultimul rând aroma mâncărurilor servite cu mare fast la fiecare colţ de străduţă îngustă. Începând din turnul cu ceas, punctul din care prinde mereu a se depăna istoria cetăţii Sighişoara, bastioanele şi pieţele sunt cuprinse de forfota celor care se molipsesc de dorinţa de a trăi de la câteva ore la câteva zile de basm în prezenţa personajelor care nu fac altceva decât să se poarte într-un firesc medieval încântător. Cavalerii care îşi încrucişează armele nu o fac într-un mod artistic pentru a aduna în jurul lor privitorii, ci o fac din plăcere, demonstrativ, cu toată setea şi puterea necesare unui act de luptă reală aşa încât privitorul se poate cutremura văzând cum se încovoaie scuturile şi ascultând zăngănitul spadelor, securilor sau buzduganelor. Domniţele dansează cu graţie acele dansuri liniştite, care le pun în valoare nu numai rochiile ci şi gesturile cumpătate, vorbind despre un timp în care virtutea era la mare cinste. Meşterii se întrec în măiestrie şi timpul pare să se oprească în locul în care lemnul prinde chipul lupului din steagul dacilor sau chipurile strămoşilor noştri, sticla modelează ascultătoare îngeri, pielea se înfăşoară în podoabe multicolore, metalul prinde şerpuiri misterioase şi totul, dar absolut totul curge simplu şi senin, aşa cum ar fi fost să fie în vremurile bune ale cetăţii Sighişoarei. Numai îngeraşii din turnul cu ceas mai anunţă trecerea orelor, aşa cum o făceau pentru breslele meşteşugarilor din alte timpuri, îngeraşul zile ieşind din turn la ora şase dimineaţa, iar îngeraşul nopţii la ora şase seara, căci bătăile regulate ale ornicului nu la mai ascultă şi nu le mai numără nimeni în aceste trei zile.  
 
Jocurile sunt şi ele la mare cinste la festivalul medieval şi dacă adulţii le privesc cu un zâmbet nostalgic pe buze, copiii nu se dau în lături să le încerce. Trecând de la aruncatul potcoavelor, la trasul funiei, cursele în saci şi călărit la trasul cu arcul şi lupta cu săbiile fabricate din baloane, fiecare participant poate demonstra că în alte timpuri s-ar fi descurcat de minune în cetatea medievală. Nu lipsesc numerele de pantomimă, toboşarii care au mereu câte un anunţ de făcut, anunţ terminat cu faimosul „Am zis, am zis!”şi mai ales personajul cel mai îndrăgit, Vlad Ţepeş, care şi-a dezvoltat odată cu festivalurile medievale o mare pasiune pentru fotografie, fiind preferatul turiştilor care stau la coadă pentru a se prinde-n chip cu Dracula. Lângă zidurile cetăţii, în exterior, civilizaţia îşi spune cuvântul, oraşul Sighişoara îmbrăcând haine comerciale de o cu totul altă factură.  
 
Este de apreciat că intrările în spaţiile cu încărcătură istorică, de genul muzeelor şi expoziţiilor nu sunt taxate într-un mod care să sfideze orice buzunar. De pildă, în muzeul de istorie din turnul cu ceas un bilet pentru adulţi costă 15 lei, în timp ce pentru copii el costă 3 lei, sau, intrarea în camera de tortură se poate face prin achiziţionarea unui bilet de 5 lei. Similare sunt şi preţurile la expoziţiile organizate în cetate. Participanţii la festival cei mai răbdători şi puşi la punct cu întregul program de festival se pot bucura de un recital de orgă în Biserica Evanghelică sau de un concert adevărat de muzică folk pe lângă celelalte concerte sau piese de teatru care au loc în fiecare piaţă a cetăţii.  
 
În decursul celor 25 de ediţii ne-am bucurat de momente artistice inedite, unice, de paradă, luptă, teatru, muzică şi dans (uneori chiar şi pe catalige) care vorbesc singure despre simbolistica festivalului medieval din cetatea Sighişoarei, devenit nu numai un punct de atracţie turistică în fiecare vară ci şi o veritabilă lecţie de istorie anuală. Cu toate că cetatea este dechisă tot timpul anului şi un obiectiv turistic îndrăgit şi îndelung vizitat, parcă nimic nu se compară cu zilele în care festivalul medieval erupe ca un vulcan puternic de trăire medievală care atinge orice suflare şi orice obiect. Evenimentul a cunoscut poticneli de-a lungul anilor, dar ne bucurăm că nu a dispărut şi îi dorim continuitate întru bucurarea sufletelor noastre şi întru faima vrednicilor noştri înaintaşi.  
 
Mihaela Raşcu  
 
Referinţă Bibliografică:
ANIVERSARE MEDIEVALĂ ÎN CETATEA SIGHIŞOAREI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2403, Anul VII, 30 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!