CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

ÎNTÂLNIRE ÎN MIEZUL DE AUR AL ŢĂRII
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ÎNTÂLNIRE ÎN MIEZUL DE AUR AL ŢĂRII 
  
Motto: „Din lumea noastră fără cer 
  
Aşa e viaţa de miner” 
  
(Imnul minerilor) 
  
Nu este om mai îndrăgostit de viaţă, de soare, de flori, de iarbă, de pădure şi de munţi decât minerul. Şi tocmai pentru că traiul său numai uşor nu se poate numi, minerul este predestinat să aibă o altă măsură a ierarhiei valorilor. Cine a ajuns în viaţă să guste măcar puţin din pâinea cu gust de pământ şi cărbune, nu poate scăpa de amintirea puternică pe care pântecul pământului se grăbeşte să o înfigă în lumea de la suprafaţă. Despre viaţa de miner, despre cei care au căzut într-un fel sau altul pradă vrăjii sale a fost vorba şi în evenimentul care a avut loc pe data de 20 mai 2017 la Bucium – Poieni, loc numit cu atâta drag de oamenii locului „Miezul de aur al ţării”. 
  
Într-o frumoasă zi de sâmbătă, când cerul s-a încăpăţânat să rămână senin deasupra Apusenilor cu toate că în majoritatea ţării ploua, în plină sărbătoare a narciselor la doi paşi, la Negrileasa şi cu o zi înainte de sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena, buciumani, urmaşi de buciumani şi simpatizanţi ai acestora, s-au adunat cu mic cu mare la Căminul cultural din Bucium-Poieni pentru a participa la un eveniment cultural purtând marca Asociaţiei „Baia Domnilor” din Bucium, un eveniment prin care s-a dorit o triplă celebrare: 
  
- 135 de ani de la naşterea lui Ion Agârbiceanu, unicul scriitor al aurarilor, care a trăit în Bucium între anii 1906 – 1910; 
  
- 110 ani de la naşterea lui Ion I.Agârbiceanu, părintele primului laser cu gaze din ţară, născut la Bucium în anul 1907; 
  
- Lansarea volumului „Monografia comunei Bucium-Alba” purtând semnătura d-lui prof. univ.dr.ing. Ioan-Lucian Bolunduţ, născut în anul 1947 în Bucium. 
  
Ca orice eveniment desfăşurat sub însemnele Asociaţiei „Baia Domnilor” şi această întâlnire a debutat cu Imnul minerilor, cântat cu voci răsunătoare sau tremurătoare de majoritatea participanţilor pentru care Căminul cultural din Bucium nu s-a dovedit suficient de încăpător. Cuvântul de deschidere a aparţinut d-lui Nicolae Ţandrău, care, în calitatea sa de preşedintele al asociaţiei, a prezentat programul evenimentului, nu înainte însă de a recita câteva versuri scrise de domnia sa în nota întâlnirii. 
  
Nu putea lipsi nici o scurtă dare de seamă a activităţii desfăşurate de către Asociaţia „Baia Domnilor” prezentată de către domnul vicepreşedinte Mircea Costinaş, având în prim-plan realizările menite să atragă atenţia asupra Muzeului Buciumanilor, un templu al aurarilor în care se vor întâlni colecţii de flori de mină, de obiecte cu specific minier, de fotografii purtând semnătura lui Bazil Roman, cel mai cunoscut fotograf al minerilor şi de cărţi legate de buciumani şi de viaţa aurarilor din Munţii Apuseni, fiind lansată cu această ocazie promisiunea de reeditare a volumului „Aurarii din Munţii Apuseni”. Suntem siguri că promisiunea va fi onorată căci asociaţia mai are la activ câteva isprăvi de acest gen, printre care amintim editarea „Verşului buciumanilor”, o epopee locală a revoltei buciumanilor de la 1886 şi editarea celor mai cunoscute opere ale etnografului şi folcloristului Ovidiu Bârlea „Urme pe piatră”, ”Şteampuri fără apă”, ”Drumul pe urmă” şi „Se face ziuă – Romanul anului 1848” 
  
Doamna prof.univ.drd. Cipriana Peica-Macaveiu, cel mai nou membru al Asociaţiei „Baia Domnilor”, a făcut o trecere elegantă de la viaţa buciumanilor la lumea literelor, considerând că buciumanii se pot recomanda pur şi simplu chiar şi numai raportându-se la numele mari ale culturii pe care acest miez de aur al ţării le-a dăruit. Domnia-sa a vorbit cu veneraţie despre Ion Agârbiceanu, „sfântul părinte al literaturii române” care a păstorit în Bucium Şasa urmărind iluminarea spirituală şi culturală a enoriaşilor săi, timp în care a surprins viaţa terifiantă a băieşilor din minele de aur, viaţă redată de altfel în romanul „Arhanghelii”, şi de la naşterea căruia în 2017 se împlinesc 135 de ani. 
  
Despre Ion I.Agârbiceanu şi extraordinarele sale realizări în domeniul fizicii, a vorbit domnul Mircea Costinaş, vicepreşedintele Asociaţiei „Baia Domnilor”, care a ţinut să amintească auditoriului, printre altele, că ilustrul savant de la a cărei naştere la Bucium se împlinesc anul acesta 110 ani, a făcut din România a patra ţară din lume în care s-a realizat un laser, reuşind la numai doi ani de la apariţia primului laser să realizeze laserul cu gaz . 
  
Momentul de vârf al întâlnirii de la Bucium l-a constituit lansarea volumului „Monografia Comunei Bucium-Alba” aparţinând prof.univ.dr.ing.Ioan – Lucian Bolunduţ, un veritabil fiu al comunei, care a depus o muncă laborioasă pentru a cuprinde în cele 417 pagini ale lucrării sale un amplu material susţinut de grafică, fotografii şi ilustraţii care provoacă cititorii să pătrundă în lumea aurarilor, să îi cunoască, să îi preţuiască şi să îi îndrăgească. Au ţinut dizertaţii pe marginea acestui minunat volum nu mai puţin de zece personalităţi, iar cel care a dat startul în cursa prezentărilor nu a fost nimeni altul decât domnul Cornel Napău. primarul Buciumului. 
  
Nici o încheiere a unui astfel de eveniment n-ar fi fost mai potrivită decât programul artistic susţinut cu înflăcărare de tineri mândri în costumele populare buciumăneşti care au cântat şi au jucat până s-a încins scena şi publicul odată cu ei. Recompensaţi cu cărţi, plăcinte şi faimoşii cârnaţi virşli, participanţii la întâlnire şi-au promis să repete cât de des manifestările culturale dedicate buciumanilor, astfel încât tradiţiile lor să devină cunoscute şi nepieritoare. 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
ÎNTÂLNIRE ÎN MIEZUL DE AUR AL ŢĂRII / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2335, Anul VII, 23 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!