CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

SCRISORI PENTRU MOŞ CRĂCIUN
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SCRISORI PENTRU MOŞ CRĂCIUN 
  
Timpul şi timpurile ne sacrifică copilăria, uneori prea devreme, sărăcindu-ne de magie şi divin înainte de a fi pregătiţi cu adevărat să înfruntăm realitatea. Concentraţi să trăim prezentul, scăpăm din vedere nu numai trecutul (cu imaginile curate ale copilăriei) ci şi viitorul (cu imaginile promiţătoare ale copiilor care ar putea deveni adulţi remarcabili cu o investiţie educativ-culturală corectă), alunecând mult prea uşor în aripile unui cotidian fără substanţă şi fără proiecţii valorice. Iată de ce, Liga Scriitorilor Români – Filiala Mureş şi-a propus să tragă din seva unor trunchiuri bine înrădăcinate în arhitectura culturală locală forţa de a schimba ceva, avântul de a stârni acel vânt în pânzele copilăriei, care să ducă corabia viitorului cultural românesc cât mai sus şi cât mai departe. Aşa au luat naştere două concursuri de creaţie artistică destinate copiilor, strâns legate de cele mai mari şi mai dragi sărbători creştine: Paştele şi Crăciunul. 
  
Aflate la prima ediţie anul acesta, cele două manifestări au adunat în jurul lor copii din peste nouă judeţe şi trei ţări, dornici de a se întrece în condei şi penel pe tematica propusă. Ne vom opri în acest material la Concursul Naţional de Creaţie Artistică „Scrisori pentru Moş Crăciun”, desfăşurat în perioada 15 octombrie – 17 decembrie 2016, dorind să ilustrăm pe cât posibil un crâmpei din imensul talent care doarme încă în pruncii noştri, aşteptând să fie motivat şi impulsionat să iasă la suprafaţă. 
  
CEARTA RENILOR 
  
Autor: Antonia Raşcu, 9 ani, Tg.Mureş, jud.Mureş 
  
Este noaptea Crăciunului. Moşul îşi pune cadourile pe care le-a pregătit pentru copii în sac, pune sacul încărcat cu cadouri în sanie şi e pregătit să lege renii. Moşul are şapte reni, ca să ajungă mai repede la copii. Toate numele lor încep cu litera „R” de la „ren” sau de la „repede”. 
  
Când a ajuns la geajdul renilor, Moşul îl auzi pe Rudolf ţipând la Reginald: 
  
- Nu, nu ai să mergi cu noi! Nu te vom lăsa să mergi cu Moşul la copii! 
  
Ceilalţi reni nu spuneau nimic, chiar dacă nu erau de acord cu el. Rudolf era cel mai mare frate-ren şi tuturor le era frică de el. Cearta începuse din cauză că Rudolf era gelos pe Reginald pentru că toţi fraţii-ren îl plăceau şi vorbeau cu el. 
  
- Rudolf, de ce vorbeşti aşa cu fratele tău? – îl întrebă Moşul. 
  
Rudolf nu răspunse la întrebarea Moşului, dar Reginald a spus: 
  
- Moşule, să îmi spui te rog pe cine vei lua cu tine? 
  
- Dragul meu Reginald, de ce mă întrebi? Doar ştii că am nevoie de toţi renii ca să pot ajunge mai repede, să îi fac pe copii fericiţi! 
  
- Nu îl lua pe Rudolf, ţipă Reginald, a vorbit urât cu mine! 
  
Moşul pierduse deja destul timp cu cearta renilor. 
  
- Vreţi să nu mai mergem la copii? Din cauza voasrtă copiii ar putea rămâne cu gândul că nu îi iubesc, sau că nu vreau să le aduc cadouri, deşi au fost cuminţi. 
  
Moşul se gândi cum să termine cearta renilor. Ar fi putut să schimbe locul renilor, ca Rudolf să nu stea lângă Reginald, dar nu prea mergea acest lucrupentru că erau totuşi fraţi şi trebuiau să se împace. Şi atunci îi veni o idee foarte reuşită. 
  
- Oh, Doamne, ho-ho-ho, cum de nu m-am gândit la asta înainte! Ce-ar fi să îl pedepsim pe Rudolf? Să îl legăm de un brad şi să nu-i dăm nimic de mâncare înainte să plecăm? 
  
Zis şi făcut. Îl scoase pe Rudolf din grajd şi îl legă de cel mai înalt brad. Aduse apoi o găleată plină cu fulgi de ovăz înveliţi în ciocolată de două feluri, albă şi neagră, şi o puse în grajd în faţa celorlalţi reni. Rudolf începu să suspine iar lui Reginald i se făcu milă de fratele lui. 
  
- Moşule, adu-l şi pe Rudolf să mănânce cu noi, te rog! 
  
- Păi, de ce? Nu te-a supărat? Nu a vorbit urât cu tine? 
  
- E fratele meu, eu tot îl iubesc, chiar dacă a vorbit urât cu mine! 
  
- Ho-ho-ho! 
  
Bucuros, Moşul îl dezlegă pe Rudolf de brad şi îl aduse să mănânce şi el. Renii şi-au cerut iertare unul altuia, iar Moşul a reuşit să lege renii la sanie la timp pentru a pleca să dea cadouri copiilor. 
  
Copii! Dacă nu primiţi cadouri, să nu credeţi că Moşul nu vă iubeşte sau că nu aţi fost cuminţi! Este doar din cauza renilor! Ca şi copiii, fraţii-reni se ceartă, dar până la urmă tot se împacă şi cadoul va ajunge la voi cu siguranţă! 
  
Pe un ren am încălecat şi povestea am terminat. 
  
SĂRBĂTORILE DE IARNĂ 
  
Autor: Costin Mihai, 8 ani, Tg.Mureş, jud.Mureş 
  
Astă seară toţi ne-am adunat 
  
Din casă în casă noi am colindat 
  
Şi la gazde am vestit 
  
Că Iisus iar a venit. 
  
Lângă bradu’-mpodobit, 
  
Moş Crăciun a şi sosit! 
  
El cadouri ne-a adus 
  
Şi ne-am bucurat nespus. 
  
De Crăciun ne-am bucurat, 
  
Anul nou l-am aşteptat. 
  
Iată, acum a sosit, 
  
Fii An Nou binevenit! 
  
MOŞ CRĂCIUN 
  
Autor: Aurel Cristina-Florina, 14 ani, Şardu Nirajului, jud.Mureş 
  
Ce mă fac? Nu e zăpadă! 
  
Nici un fulg nu vrea să cadă 
  
Şi dacă nu o să ningă 
  
Moş Crăciun cum o s-ajungă? 
  
Ştiu! Eu la fereastra mea, 
  
Voi avea covor de nea: 
  
Din perne fulgi or să cadă, 
  
Cern făină şi-am zăpadă! 
  
Şi de pun aspiratorul 
  
Să sufle din tot motorul, 
  
Am şi viscol pân’ la cer! 
  
- Moş Crăciun, vino! E ger! 
  
DRAGĂ EMBLEMĂ MAGICĂ A COPILĂRIEI 
  
Autor: Simion Anca, 12 ani, Bîrzava, jud. Arad 
  
Dragă emblemă magică a copilăriei, vreau să încep prin a-ţi mulţumi pentru toate cadourile găsite sub brad în toţi aceşti ani. Toate jucăriile au ajuns la loc de cinste, iar dulciurile nu au rămas neatinse de mânuţele mele. 
  
Anul acesta nu ştiu ce vreau. Vreau să cred că m-am maturizat, că sunt mai mare, dar acţiunile mele îmi arată că încă sunt copil şi încă unul foarte gălăgios. Familia îmi spune mereu cât am crescut şi ce domnişoară frumoasă m-am făcut. Asta înseamnă maturizare? Aleg să cred că nu, pentru că altfel ar trebui ca dorinţele mele să nu se mai rezume la păpuşi şi la rochiţe. De ce nu putem să rămânem copii mai mult timp? 
  
M-am înălţat, m-am înălţat destul de mult pe parcursul anului, iar asta îi face pe oamenii care mă întreabă ce-mi doresc de Crăciun să creadă că aş vrea o rochie de bal sau pantofi dintre cei mai la modă. Dar atunci când află că eu îmi doresc doar o carte sau chiar o păpuşa, încep să îmi spună că am crescut, că trebuie să îmi schimb dorinţele. Cine sunt ei să-mi spună ce să îmi doresc? Doar pentru că m-am înălţat.... Cum rămâne cu sufletul meu de copil? Creierul – care se poate maturiza mai repede nu e acelaşi lucru cu sufletul – care are propriile dorinţe. 
  
Când mai vii pe la noi, Moşule, vreau, te rog, să arunci puţină magie asupra oamenilor care şi-au uitat sufletul, care s-au prins de balustrada logicii şi nu mai vor să o lase. Vreau ca, pentru o noapte, fiecare să ne simţim din nou copii în braţele mamei, care ne cântă şi ne leagănă sau în jurul bradului luminos, uitând de fiecare grijă pe care o aduce ziua de mâine. 
  
Asta vreau de Crăciun. MAGIE, vraja călătoriei în timp care ne poate duce înapoi în vremea copilăriei. 
  
SCRISOARE PENTRU MOŞ CRĂCIUN 
  
Autor: Sumegi Evelin, 10 ani, Anglia (traducere din limba engleză, bunicul de la Târnăveni) 
  
- Dragă Moş Crăciun, ce mai faci? 
  
Şi eu te aştept să vii 
  
Să aduci cadouri celor dragi 
  
Şi multe jucării. 
  
- Mai ştii? 
  
Anul trecut mi-ai adus ceva, 
  
Acum dăruieşte-mi ce vrei tu, altceva, 
  
Dar să rămână celorlalţi mult mai multe.... 
  
Eliberează pacea şi ne-o dăruieşte, 
  
Crăciunul e al celor care iubesc, 
  
E timpul bucuriei şi al celor care zâmbesc. 
  
E timpul dăruirii celor din jur, 
  
Crăciun fericit doresc tuturor! 
  
Ţie, Moş Crăciun, îţi aduc mulţumiri 
  
Pentru că dorinţele mi le faci împliniri 
  
Te rog, tuturor să dăruieşti: 
  
CRĂCIUN FERICIT! 
  
SOSIREA LUI MOŞ CRĂCIUN 
  
Autor: Ştefania Raşcu, 7 ani, Tg.Mureş, jud.Mureş 
  
Era odată o fetiţă cuminte, bună şi ordonată, pe care o chema Ştefania. Ea îl aştepta pe Moş Crăciun. 
  
Ştefania a făcut prăjiturele împreună cu mama ei şi a pregătit bradul cu globuri, cu flori, cu moşi, cu luminiţe, cu ghirlandă şi cu clopoţei. 
  
Moş Crăciun a simţit că fetiţa i-a pregătit o surpriză şi i-a pregătit şi el mai multe cadouri: Un ponei din pluş, un leu din pluş, o minge şi o piscină într-o cutie mare. A încărcat cadourile în sanie şi a pornit către Ştefania. 
  
Până la fetiţă, drumul era foarte lung şi renii au obosit. Ei n-au mai putut să zboare şi au căzut în altă ţară. Din sanie au sărit tălpile şi au căzut cadourile. Moş Crăciun a trebuit să le adune o oră întreagă. Pe urmă, Moşul a sunat un mecanic şi mecanicul a venit să îl ajute. Până ce mecanicul a reparat sania, Moş Crăciun le-a dat renilor de mâncare. 
  
Au trebuit să se întoarcă la Polul Nord ca să repare cadourile stricate. 
  
Tot aşteptându-l pe Moş Crăciun, Ştefania a adormit la brad şi nu a mai putut să îl vadă atunci când a ajuns la ea. Dimineaţă a găsit cadourile de la el şi tot a fost fericită. S-a gândit că la următorul Crăciun tot îl va vedea pe Moşul. 
  
Imagine: Pictură acrilic "Cearta renilor" - Antonia Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
SCRISORI PENTRU MOŞ CRĂCIUN / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2184, Anul VI, 23 decembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!