CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

SĂRMAŞU - LECŢIA DE SMERENIE, CINSTIRE ŞI DEMNITATEE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LECŢIA DE SMERENIE, CINSTIRE ŞI DEMNITATE 
  
“Preoţi cu crucea-n frunte! Căci oastea e creştină,/ Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt” spune imnul nostru şi nu se află rânduri mai potrivite pentru a începe povestea celor petrecute în sfânta zi a sărbătoririi Naşterii Maicii Domnului, 8 septembrie 2016, pe dealul atins de primele semne ale toamnei de la marginea oraşului Sărmaşu (Mureş), unde, în anul 2002 a fost pusă piatra de temelie a Mănăstirii purtând hramul Naşterea Maicii Domnului, devenită în această zi loc de închinare în faţa celor sfinte şi în faţa istoriei, în faţa cerului şi pământului românesc. Nimic nu poate fi mai frumos decât să vezi umplându-se fiecare părticică a unui lăcaş sfânt de oaste creştină: oameni îmbrăcaţi în costume populare, fetiţe cu tricolor împletit în codiţe, bătrâne uitate de vreme, înghesuindu-se a cânta pricesne cu vocea lor egalând rezonanţa oricărui clopot, în faţa unui sobor de preoţi care îşi cunosc prea bine menirea şi reuşesc să păşească chiar şi mai departe de ea, din credinţă şi până în miezul sufletului şi timpului istoric al poporului român. 
  
Slujba închinată zilei naşterii Preacuratei Maicii Domnului, demnă de a trezi pe obrajii fiecărui credincios prezent la Mănăstirea din Sărmaşu lacrimi, fie ele de recunoştinţă, de bucurie sau de deschidere totală în faţa divinului, condusă de părintele Preot Ilie Bucur Sărmăşanul, cu participarea părintelui Preot Ognean Ioan şi a invitaţilor dumnealor, părintele Preot Valer Pop de la Parohia Mănău (Maramureş) şi părintele Preot Radu Botiş de la Parohia Ţicău (Maramureş) şi-a găsit o minunată extensie de lumină în lansarea volumului PICURI DE ÎNŢELEPCIUNE “CUGETĂRI” – volumul lX, o antologie avându-i ca autori pe părintele Ilie Bucur Sărmăşanul şi pe d-na profesor Rozalia Brândaş. Asemănându-şi strădaniile depuse pentru a culege materialul antologiei cu cele ale pescuitorilor de perle, cei doi autori au prezentat volumul ca pe o lucrare menită să actualizeze, interpreteze şi transpună în cadru uşor inteligibil pildele Bibliei ca fundament de percepere etică a întregii vieţi, dar şi să creeze avatare ale înţelepciunii naţionale şi universale exprimate de-a lungul unui timp cu elongaţie de peste 2000 de ani în urmă. La prezentarea volumului au participat şi membrii ai Ligii Scriitorilor Români – Filiala Mureş, preşedintele acesteia, d-nul Mircea Dorin Istrate oferind clipe de poezie de neuitat, care au îmbogăţit cadrul plin de pace şi lumină creat prin slujbă şi prezentarea antologiei. 
  
Şi ca şi când nimic nu e prea mult pentru a bucura sufletul într-o astfel de zi, în faţa mănăstirii, în prezenţa şi cu participarea d-lui primar al oraşului Sărmaşu, d-nul Ioan Mocean, inegalabilul nostru sculptor, d-nul Ioan Astăluş, cel cunoscut de o ţară întreagă ca “românul care sculptează în castane şi boabe de orez” a dezvelit lucrarea sa realizată în bronz “Bustul lui Burebista”, sculptură care se adaugă bustului dezvelit în anul 2014 (anul Brâncoveanu) înfăţişându-l pe Constantin Brâncoveanu. Aceste sculpturi deschid seria de 12 lucrări care se doresc a fi păstrate în loc sfânt ca luare aminte şi cinstire a istoriei neamului, urmând a li se alătura celor doi înaintaşi, nu într-o anumită cronologie cât într-un alfabet spiritual dictat de evenimente religioase, Decebal, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Samuil Micu Klein, Mihai Eminescu, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Iorga, Ferdinand l şi Andrei Şaguna. Şi cum poate căpăta un astfel de eveniment o şi mai mare strălucire decât printr-un program artistic asigurat prin grija d-nei Dinuca Burian, reprezentanta Bibliotecii Orăşeneşti Sărmaşu, care a adus în faţa participanţilor Ansamblul “Graiul Câmpiei”. Au bucurat sufletele tuturor “Doina” şi “Rugăciunea” lui Mihai Eminescu precum şi “În limba ta” a lui Grigore Vieru, recitate de elevele Patricia Pop, Vărzar Maria şi Roşca Bianca, dar şi pricesnele cântate de Coprean Maria, Tomşa Susana şi Moldovan Rozalia. S-au alăturat Graiului Câmpiei şi vocile d-nelor Elena Cadar şi Tereza Sărac, întregite în final de vocea părintelui Preot Ilie Bucur Sărmăşanul, alături de care toţi participanţii au urat “La mulţi ani” Mariilor, Marianelor, Marinelelor şi tuturor celor care poartă nume derivate din cel al Sfintei Fecioare Maria. 
  
În aromele cozonacului şi sarmalelor împărţite cu dărnicie participanţilor, n-am putut să nu ne proiectăm în minte o imagine a ceea ce va deveni aleea din faţa Mănăstirii din Sărmaşu, atunci când, continuând, această lecţie de smerenie, cinstire şi demnitate va aduce pe culmea unui minunat deal toţi cei 12 înaintaşi care vor sta mărturie peste timp asupra măsurii în care trebuie să simţim şi să trăim pentru cerul şi pământul nostru. 
  
Mihaela Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
SĂRMAŞU - LECŢIA DE SMERENIE, CINSTIRE ŞI DEMNITATEE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2078, Anul VI, 08 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!