CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Analize >  

SEMINŢELE URII ÎN JOCUL PUTERII (COLEGIUL NAŢIONAL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Orice oraş, în calitatea sa de matcă a dezvoltării sociale, se deosebeşte de celelalte oraşe aparţinătoare unei ţări prin simbolurile pe care şi le creează şi le promovează. Târgu Mureş este un oraş bogat în simboluri, dar nu mă voi opri în acest material la simbolurile istorice, culturale sau arhitecturale. Mă voi apleca asupra reperelor educative care călăuzesc paşii copiilor care se formează în sânul comunităţii mureşene, repere esenţiale în modelarea viitorului, fie el social, economic, cultural sau politic. Mai precis, mă voi opri la unul dintre simbolurile învăţământului local, Colegiul Naţional „Unirea”, care, făcând cinste numelui său a adunat sub aripile unui colectiv de profesori de elită, fără a face diferenţe de naţionalitate, elevi care au adunat numai în ultimii zece ani 432 de premii la olimpiadele şi concursurile naţionale şi 42 de premii la concursurile internaţionale. O activitate frumoasă, ce promitea constant valorizarea viitorului şi promovarea excelenţei tinde să fie curmată brutal, sacrificată în jocul puterii care nu ocoleşte nici speranţele noastre de viitor. 
  
De ce folosesc termenul de sacrificiu? Nu aş putea folosi nici un alt termen în contextul în care, în umbra putregaiului unor ambiţii demente, zilnic, se aruncă seminţele urii printre cei care încearcă şi de cele mai multe ori reuşesc să trăiască în pace împreună. Să fiu mai explicită, mă refer la români şi unguri. Ciudat este că aceste seminţe sunt împrăştiate chiar cu ajutorul unor cadre didactice de etnie maghiară care spurcă sufletele curate ale copiilor cu instigaţii ce nu se potrivesc universului lor de percepţie. „Cum să-i spun copilului meu să-şi urască tatăl?” se întreabă o mamă de etnie maghiară căsătorită cu un român, revoltată şi ea de virulenţa pe care o îmbracă mesajele transmise în mediile special alese de liderii politici maghiari din umbră. Dragii mei, ardelenii nu sunt nebuni, nu sunt exageraţi şi nu suferă de tulburări bipolare. Există o mişcare anti-românească în inima ţării pe care o simţim. Cum ar putea crede cineva că un copil de etnie maghiară, brusc nu mai suportă să înveţe alături de un copil român, că nu mai doreşte să înveţe de la profesori români ci numai de la cei maghiari, de preferinţă specializaţi în Ungaria şi mai ales numai din cărţi tipărite în Ungaria? Îmi permit să mă opresc doar aici cu exemplificarea, pentru că aceste aspecte fac legătura cu ceea ce se întâmplă în prezent Colegiului Naţional „Unirea”. 
  
La un moment dat, în jocurile pentru mulţi dintre noi neînţelese, PSD face un pact cu UDMR şi, brusc, trei imobile din centrul oraşului Tg.Mureş, în care îşi desfăşurau activitatea instituţii de învăţământ prestigioase, sunt retrocedate Bisericii Romano-Catolice. Liceul de Matematică-Fizică Bolyai Farkas se transformă pe dată în Liceul Teologic Reformat Bolyai Farkas în care nu mai vezi urmă de elev român, în timp ce Colegiul Naţional „Unirea” şi Liceul de Artă ajung să îşi desfăşoare activităţile sub ameninţarea permanentă a proprietarilor. Aceştia au început prin pretenţia de a-şi însuşi 19% din baza materială a Colegiului Naţional „Unirea” (obţinută de altfel prin proiecte educaţionale şi granturi câştigate de echipe de elevi şi profesorii lor îndrumători), au continuat prin relocarea claselor primare de secţia română, preluarea claselor maghiare din ciclul primar şi gimnazial şi a unei clase de liceu de secţia maghiară de către Liceul Teologic Romano-Catolic, fără respectarea regulamentelor şi procedurilor privind aplicarea planului de şcolarizare, anularea postului de „Limba şi literatura română” la secţia maghiară şi, în final, solicitarea de eliberare completă a corpului B al clădirii înainte de termenul de folosinţă prevăzut în Convenţia nr.86/2014 încheiată cu proprietarii. Acţiunile din umbră nu se opresc aici. Marketingul educaţional maghiar, pornit ca o avalanşă menită să înghită cât mai mult din învăţământul românesc se pretează inclusiv la tertipuri de genul însuşirii imaginii Colegiului Naţional „Unirea” prin asocierea cu Liceul Teologic Romano-Catolic. 
  
Elevii care îşi desfăşurau activitatea şcolară la Colegiul Naţional „Unirea”, care s-au ataşat de şcoala lor, de profesori şi de colegi, sunt primii care suferă de pe urma pericolului desfiinţării claselor primare şi gimnaziale ale colegiului, motivată de lipsa spaţiului alocat desfăşurării activităţii didactice. „De ce ne urăsc ungurii, mamă?” Ce ar putea răspunde părintele copilului care, neînţelegând de ce este necesar să se iasă în stradă, să se întocmească un manifest adresat primului-ministru, pune singura întrebare care ar rezuma acţiunile unor proprietari, care aşteptăm cu sufletul la gură ca ancheta DNA să descopere dacă au fost îndreptăţiţi la retrocedare. Apoi, suferă cadrele didactice, prin reducerea posturilor, nu foarte liniştite de asigurările Inspectoratului Judeţean Şcolar Mureş potrivit cărora nu ar trebui „să îşi facă griji că vor rămâne fără loc de muncă, pentru că sunt 800 de locuri libere în judeţul Mureş”. Ar fi interesant de văzut cum se vor obţine rezultate similare cu cele înregistrate la „Unirea” de către profesori de prestigiu din cadrul acestui colegiu cu elevii de la Bobohalma (această localitate există, chiar dacă nu apare pe harta judeţului). 
  
Profesorii, elevii, părinţii, susţinuţi de marea majoritate a târgumureşenilor, nu mai doresc să asiste neputincioşi nici la jocurile murdare ale unor marionete dirijate din umbră şi nici nu vor să vadă cum vor încolţi seminţele urii în pământul lor. Manifestele, manifestaţiile, petiţiile, articolele şi reportajele TV trebuie să ducă undeva, dar nu oriunde, ci acolo unde este corect, normal şi firesc să ducă. 
  
Mihaela-Alexandra Raşcu 
  
Referinţă Bibliografică:
SEMINŢELE URII ÎN JOCUL PUTERII (COLEGIUL NAŢIONAL UNIREA -TG.MUREŞ / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2019, Anul VI, 11 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!