CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Copii >  

MĂRŢIŞOARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În timp ce noaptea începuse să mânjească cerul acelei zile senine de vineri, o felie de lună îşi lipise curioasă nasul de fereastra sălii în care se adunaseră copiii. Îi cunoştea, desigur, căci în fiecare săptămână îşi strecura razele pe deasupra rafturilor încărcate cu jucării, cărţi şi creioane colorate şi se oprea în lumina veselă a neoanelor ascultând glasurile pline de viaţă şi culoare, care o încântau mereu. De data aceasta, îi vedea pe toţi aplecaţi deasupra mesei lungi şi nu înţelegea de ce era linişte. Până şi Adela, care avea doar patru ani şi jumătate şi nu ştia să scrie, ţinea un creion în mână şi marca hârtia cu linii hotărâte. Văzu imediat o inimioară, apoi a doua şi a treia, legate cu o linie fină. 
  
- Îţi place mărţişorul meu? 
  
Luna păli, dar întrebarea nu îi fusese adresată ei. Peste creştetul copilului se aplecase EA. Desena acum o inimă mică, împodobită cu o fundiţă dintr-un şnur roşu şi alb. 
  
- Pentru tine, şopti în părul fetiţei, ca şi când i-ar fi încredinţat cel mai mare secret. 
  
Apoi o văzu pe Alexia apropiindu-se, cu zulufii ei zburându-i ca un norişor în jurul feţei. Ţinea strâns în braţe carneţelul albastru pe care îl încuia mereu cu cheiţa, ca să nu-şi ia zborul de pe paginile lui gândurile aşternute cu litere mari de tipar şi cam strâmbe. Dar avea doar şase ani, uitase că nici ea nu învăţase încă să scrie aşa cum o făceau copiii mai mari. 
  
- Pot să citesc? Pot? 
  
EA dădu din cap a încuviinţare, iar Alexia deschise carnetul cu un zâmbet întins şi începu să citească poticnit: 
  
- Mărţişorul se dăruieşte de 1 Martie. Dacă dăruieşti mărţişorul, faci un om fericit. Mama este cea mai bună şi poţi să îi dăruieşti de Ziua Mărţişorului un mărţişor şi să ştii că mereu mama te iubeşte. 
  
- Foarte frumos, Alexia, o mângâie EA pe păr. A mai terminat cineva de scris sau de desenat? 
  
Ştefania îi arată foaia ei. Trei mărţişoare mari şi colorate acopereau tot mijlocul paginii. 
  
- Fiecare mărţişor înseamnă ceva, murmură ea, destul de timidă pentru cei şase ani pe care îi are, am scris sub ele. Soarele înseamnă căldură, florile înseamnă frumuseţe şi inima înseamnă dragoste. 
  
Din colţul lui, Bogdan spune hotărât: 
  
- Băieţii dau mărţişoare fetelor. 
  
Bogdan are cinci ani şi încă nu scrie, dar pe caietul lui, mami are grijă să treacă cu litere frumoase fiecare poveste pe care doreşte să le-o spună copiilor. Surioara lui, Amalia are şapte ani şi e deja în clasa întâi, Ea se grăbeşte să le citească celorlalţi rândurile sale: 
  
- Mărţişorul. Am văzut un mărţişor roşu, în formă de inimă. M-am gândit să i-l iau mamei. L-am luat şi i-am făcut mamei o surpriză. Mamei i-a plăcut foarte mult cadoul. 
  
- Eu nu am prea avut azi inspiraţie, spune încurcată Sânziana, care are 8 ani, am scris doar că de Ziua Mărţişorului i-am cumpărat mamei un mărţişor şi mama s-a bucurat mult. 
  
Din capul mesei, Vladimir, care este cel mai mare dintre copii, îi priveşte pe toţi cu un surâs binevoitor. La cei nouă ani ai săi, a aşternut pe caietul de pe coperta căruia pare să-şi ia zborul un avion roşu, exact şase rânduri: 
  
- Mărţişoarele sunt cadouri care se oferă de 1 Martie. Ele sunt dăruite de către băieţi fetelor. Acestea pot avea diferite forme: de inimă, de ghiocel, de trifoi cu patru foi, etc. Acestea au două culori specifice: roşu şi alb. Ele sunt puse de obicei pe o bucată de carton dreptunghiulară. Acestea sunt mărţişoarele (cel puţin atât ştiu despre ele). 
  
Copiii mai mici îl privesc cu admiraţie. Fratele lui, Luca, îşi învârte foaia între degete, dornic să o arate celorlalţi copii. Luca are şapte ani, iar din desenul său, câţiva păianjeni vor să evadeze pe firele negre ale unor pânze bine întinse pe colţuri. Copiii râd. Îi cunosc înclinaţiile. Poveştile sale desenate sunt pline de săbii, cuţite şi culori întunecate. Normal că şi mărţişoarele lui trebuie să poarte ceva din Omul Păianjen, Superman sau Batman. 
  
Au mai rămas Cezara şi Antonia. Cele două fete stau una în faţa celeilalte şi îşi zâmbesc. Ambele au opt ani şi par să împartă aceleaşi gânduri. Ca o păpuşă croită din porţelanul cel mai fin, Cezara se ridică de la masă şi face câţiva paşi printre pernele roz, în formă de inimă, împrăştiate pe covor: 
  
- Mărţişorul perfect. Vine ziua de 8 Martie, dar nici prin cap nu-mi trece ce să îi iau mamei mele. Am o mie de idei, sau, mai degrabă, niciuna. Dintr-odată mi-a apărut în faţa ochilor. Mărţişorul perfect. Este un mărţişor special pentru că este pentru mama. 
  
Antonia zâmbeşte. Îşi părăseşte şi ea locul şi începe să citească în faţa copiilor: 
  
- Într-o zi de primăvară, mă plimbam printre miile de tarabe, în căutarea unui mărţişor perfect pentru mama. Erau foarte multe mărţişoare: inimioare, fluturaşi, trifoi cu patru foi, buburuze foarte multe. La o tarabă cu mărţişoare, m-a atras unul în formă de inimă. Era sclipitor, roşu, cu un cristal în mijloc. Era minunat! M-am gândit că mamei i-ar plăcea. L-am cumpărat. A costat doi lei şi cincizeci de bani. După aceea, i-am cumpărat mamei şi un buchet de trandafiri roşii. Până la urmă, mamei i-a plăcut cadoul meu. 
  
“Fetele astea, se gândesc la mărţişoare perfecte, la mame… “ Vladimir surâde gândurilor sale, cu ochii lipiţi de hârtiile pe care copiii şi-au desenat mărţişoarele. Văzând că EA îl priveşte, zâmbeşte mai larg. 
  
- Aşa sunt fetele, spune EA, delicate ca nişte flori. 
  
Copiii o înconjoară, o strigă, îi pun întrebări. Pe gânduri, luna se retrage de la fereastră. Oare există şi un mărţişor în formă de lună? L-ar alege vreo fetiţă pentru mama ei? Dacă da, ce ar putea simboliza? 
  
  
Aţi ghicit! EA sunt eu, cea care mă bucur de privilegiul de a le fi alături copiilor de la clubul "Magia Cărţilor" în aventurile lor literare. 
  
Referinţă Bibliografică:
MĂRŢIŞOARE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1880, Anul VI, 23 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!