CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

MONUMENTUL ISTORIC ŞI DE ARHITECTURĂ „CASA AVRAM IANCU” – TG.MUREŞ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cei ce simt că le înfioară sufletul dorinţa de a pune în prezent trecutul şi de a gusta dârzenia adevărată a sufletului românesc, pot găsi la Tg.Mureş, în Monumentul istoric şi de arhitectură „Casa Avram Iancu”, o oază în care aerul poartă greutatea evenimentelor istorice care au precedat Marea Adunare a românilor de la Blaj şi au pus bazele Revoluţiei de la 1848, un loc încărcat de simboluri româneşti adunate în spiritul păstrării sacralităţii unui loc în care au ars timp de doi ani făcliile nădejdii în justiţia Istoriei.  

 
Cu peste şaisprezece decenii în urmă, în anii 1847 şi 1848, în casa orăşenească cu influenţe de artă barocă din apropierea Cetăţii Medievale, la numărul 23 al străzii care astăzi poartă numele celui care a devenit conducătorul necontestat al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849, locuiau şi se adunau la sfat practicanţi la Curtea de Apel a Tablei Regeşti, printre care Avram Iancu şi Alexandru Papiu Ilarian. Casa, cu pilaştrii care împart câmpul în trei panouri, cu decoraţiuni deasupra portalului şi ferestrelor, dar şi cu aticul în forme curbilinii, cu profile şi decoraţii florale aparte care conturează lucarna, reprezintă locul din care a pornit ideea organizării Marii Adunări a românilor de la Blaj, dar şi locul în care a clocotit vulcanul revoluţionar care a erupt puternic în slujba idealurilor naţionale.  

 
Pornind de la aceste aspecte, care fac din „Casa Avram Iancu” un monument istoric unic în ţară, un grup de specialişti în istorie, oameni de cultură şi patrioţi târgumureşeni, au reuşit să adune în spaţiul în care şi-a început activitatea de avocat Avram Iancu, reproduceri ale unor documente şi lucrări istoriografice care stau mărturie pentru posteritate asupra faptelor de glorie a eroului nostru naţional şi a celor care i-au stat alături în dăruirea sa neobosită pentru folosul ţării. Timpul a fost oprit în cele două săli deschise publicului însetat de istorie curată. Prima sală, a fost amenajată cu lucrări care evocă viaţa Crăişorului din pruncie, apoi din perioada studiilor, trecând către perioada de practicant (cancelist) şi la cea în care s-au conturat liniile de acţiune ale Revoluţiei de la 1848 – 1849, cu o subliniere discretă a legăturii mişcării revoluţionare cu oraşul Târgu Mureş. Biblioteca adăpostită de peretele opus faţadei primei săli, adună peste două mii de titluri legate de evenimente istorice, demne de a fi folosite în transmiterea unor mesaje înălţătoare generaţiilor viitoare. A doua sală, este dedicată perioadei care marchează sfârşitul vieţii şi activităţii Crăişorului, cu pregnanţa activităţii literare în care acesta este evocat şi cu reperele ctitorite în memoria eroului nostru naţional.  

 
„Casa Avram Iancu” din Târgu Mureş este un loc în care focul arderilor pentru neam şi ţară este păstrat viu prin activităţile cultural-patriotice pe care le găzduieşte, dar este şi o poartă deschisă către istorie, o poartă prin care pot trece, fără a plăti vreo taxă, acei care găsesc că demnitatea şi cinstea înaintaşilor merită cunoscută, preţuită şi ridicată la rang de nemurire.  

 
Mihaela Raşcu  

 
Referinţă Bibliografică:
MONUMENTUL ISTORIC ŞI DE ARHITECTURĂ „CASA AVRAM IANCU” – TG.MUREŞ / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1840, Anul VI, 14 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!