CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  

STRUGURI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astăzi era marele meci. Cuprins de neliniştea care-l încerca înainte de orice partidă cu miză, Mihai porni către sală cu mult timp înainte de ora la care antrenorul îi convocase pe jucători. Se va plimba puţin prin parc, va privi oamenii care mişunau pe străzi şi va face tot ceea ce era necesar pentru a alunga tensiunea. Nu se grăbea. Cu geanta în care îşi pregătise echipamentul aruncată pe umăr, căscă ochii la vitrinele proaspăt aranjate cu ornamente de sezon, bucurându-se de culorile toamnei. Dovleci sculptaţi, frunze din hârtie colorată, figurine cu vampiri şi vrăjitoare, păreau desprinse dintr-o poveste. Îi atrase atenţia un mic magazin de legume-fructe, înghesuit între un magazin cu perdele şi un atelier foto. În faţa intrării, se înălţa o piramidă de lăzi din care sclipeau orbitor ciorchini uriaşi de struguri rubinii. Mihai simţi instant cum saliva îi inundă gura. Boabele rotunde şi cărnoase, păreau să plesnească sub încărcătura unui must luminos şi secret, care promitea un răsfăţ pe cinste papilelor gustative. O vânzătoare mărunţică apăru pe trotuar, scuturându-şi părul prins într-o coadă roşcovană. Îi aruncă o privire admirativă tânărului masiv, cu părul blond răvăşit de vânt şi ochii albaştri, oprit lângă stiva de lăzi: 
  
- Deschid imediat după ce preiau marfa, nu durează mult! 
  
Mihai se oferi să o ajute. Îşi lăsă geanta la intrare şi începu să care lăzile înăuntru, fără să scape din ochi ciorchinii ademenitori. Anticipa senzaţia pe care aveau să i-o lase boabele în gură după ce le va sfărâma între dinţi platoşa subţire. Vânzătoarea îi urmărea mişcările cu un mic zâmbet agăţat în colţul buzelor, devenite subit mai roşii şi mai lucioase. Pe el, însă, îl fascinau acei struguri, cu nişte boabe cât nucile, pe care abia aştepta să îi savureze înainte de meci. MECIUL! Căscând gura în stânga şi în dreapta, cărând lăzi şi visând la struguri, pierduse noţiunea timpului. La vederea cifrelor de pe ecranul telefonului, simţi că inima îi urcă în gât. Mai erau douăzeci de minute până la începerea teribilei confruntări. Adio încălzire, adio scheme tactice, mare minune dacă nea Doru îl mai lăsa să intre pe teren. Ezită pentru o clipă între impulsul de a o lua la goană spre Sala polivalentă şi a renunţa la meci pentru câţiva struguri. 
  
- Gata, îl anunţă femeia, îndesând hârtiile din prima ladă în sertarul de sub tejghea, acum vă pot servi! 
  
După exact două minute, gonea cât îl ţineau puterile, strângând la piept punga din hârtie maro, în care dansau în ritmul paşilor săi, boabe rubinii, crocante, cărnoase şi zemoase. Împise uşile de sticlă securizată cu umerii, năpustindu-se spre vestiarul gol. Se schimbă în patru minute şi tot cu punga în braţe, pătrunse pe teren. Nea Doru îi aruncă o privire criminală: 
  
- A dat Domnul să apari! 
  
Nu îl înfruntă. Îl căută din priviri pe antrenorul secund. Chiţu, cum îl porecliseră jucătorii, aranja pe scaunele echipei prosoapele, trăgând cu coada ochiului spre echipa adversă. Mihai îi puse în braţe preţioasa lui comoară: 
  
- Ai grijă de asta pentru mine până după meci. 
  
Bătrânelul aruncă o privire în pungă şi ochii prinseră a-i luci drăceşte. Mihai îi trase un ghiont în coaste. 
  
- Nu te atingi de ei, m-ai auzit? Doar îi păzeşti! 
  
- Doar îi păzesc, aprobă trist Chiţu, îndoind buzele pungii în aşa fel încât să acopere licăririle rubinii ale strugurilor. 
  
Mihai jucă impecabil. Zbură pe teren, nu alta! Era vesel, era relaxat, era plin de energia luminii din boabele strugurilor săi, care abia aşteptau să fie devoraţi. În pauza dintre reprize, aruncă o privire către Chiţu. Bătrânul îi trase cu ochiul şi îi arătă energic pumnul drept cu degetul mare ridicat complice. Ţinea în braţe punga maronie, ca pe un prunc nou-născut. Poate avea să-i dea şi lui Chiţu câteva boabe după ce avea să se sature, gândi Mihai, intrând şi mai determinat pe teren pentru repriza secundă. Pasele îi intrau ca niciodată, recupera mingi imposibile şi dădea goluri din unghiuri incredibile, de parcă nu ar fi fost un joc cu miză uriaşă, de parcă pentru el ar fi fost floare la ureche să joace pentru primul loc din prima divizie. Iubea handbalul, dar niciodată nu reuşise să marcheze atâtea puncte într-o partidă câte reuşi în acest meci. 
  
- Ai fost tare, admise nea Doru la sfârşitul partidei, recompensându-l cu o palmă prietenească peste spate! Să te văd în finală! 
  
Până la finală trebuia să mai treacă ceva timp. Până una alta, Mihai nu avea să mai lase nici o secundă care să îl departă de strugurii lui minunaţi, la care se gândise chiar şi în timpul meciului. 
  
- Bă, n-ai văzut careva pe Chiţu? 
  
Unde dispăruse bătrânul? Îl căutase prin sala golită de spectatori, în camera antrenorilor, la vestiar, dar nici urmă de el. Din zgomotul vesel al duşurilor se desprinse o voce: 
  
- A plecat acasă, vezi că ţi-a lăsat o pungă pe dulapul tău! 
  
Oh, bine, pentru o clipă crezuse că secundul se evaporase cu strugurii lui. Avea să îi savureze în voie după duş, erau în siguranţă acolo! Se îmbrăcă milităreşte, îşi închise dulapul şi înfăşcă cu entuziasm punga, sfârşind în a privi stupefiat singurul bob care mai licărea pe fundul ei, cărnos, luminos, promiţând un adevărat răsfăţ al papilelor gustative. 
  
Referinţă Bibliografică:
STRUGURI / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1727, Anul V, 23 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!