CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

MARE GRIJĂ LA CE FACI!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tudor Todea, zis Dodo, o fi fost el inspector boboc, dar nu era idiot! După părerea lui se descurca binişor la inspecţii şi nu avea nevoie de dădăceala continuă a colegului de echipă. Era firesc să fie însoţit de un „senior” de la care să înveţe şi care să-i îndrume paşii, dar Cosmin Matei îl lua de fraier. Nici măcar nu era cu cine ştie câţi ani mai în vârstă decât el, aşa încât aerele de superioritate pe care şi le dădea, ajunseseră în curând să-l scoată din sărite. Era mai nou în meserie decât Matei abia cu patru ani, nu cu un secol, iar pildele desprinse din experienţele anterioare ale colegului de echipă nu se limitau la sfera inspecţiei. 
  
- Odată, am surprins un patron că scuipa în ceştile de cafea pe care ni le-a oferit, înţelegi? Mare grijă la ce faci! Dacă vrei o cafea, n-ai decât să-ţi aduci de acasă sau îmi spui şi ieşim într-o pauză… ceva de genu’ ăsta! 
  
Dodo nu avea nevoie de cafele, sucuri sau alte atenţii. Era tânăr, voia să înveţe şi îi plăcea titulatura de inspector. Era ceva să descopere el, abia ieşit de pe băncile facultăţii, greşelile pe care le făceau contabilii bătrâni şi unşi cu toate alifiile, care luau o căruţă de bani pentru a întocmi actele la nenumărate firme, la care nici ei nu le mai ştiau denumirile Într-un cuvânt, îi plăcea să fie inspector şi să jongleze cu actele normative, dar, cel mai mult îi plăcea să fie el cel care dădea lecţii. Era postura în care se simţea cel mai confortabil, dar nu se putea bucura de ea cu Matei alături. 
  
- Auzi, câteva zile o să mergi în echipă cu una dintre fete, eu am o acţiune de amploare la nişte benzinării. Mare grijă la ce faci! Delia e veche în branşă, dar e femeie, ştii cum e! 
  
Nu ştia, dar se bucura că scăpa măcar pentru o perioadă de pisălogeală. Colega lui reuşi să îl înveţe în câteva zile mai mult decât Cosmin Matei în trei luni. Era o femeie atentă, ordonată, organizată, pregătită şi, mai ales, îl trata ca pe un egal. Se consulta cu el, căutau împreună încadrări legale şi dezbăteau problemele constatate ca şi când ar fi fost cei mai buni prieteni. Asta însemna echipă, îşi spunea Dodo, tânjind să ajungă şi cu Matei la nivelul acela de relaţie colegială. 
  
- O treabă împuţită, asta a fost inspecţia la benzinării, îl informă Matei de îndată ce echipa lor se refăcu şi îşi reluară acţiunile împreună! Mare grijă la ce faci, bobocule! Patronii sunt nişte păianjeni care ţes în jurul tău mii de fire ca să te agaţe şi să-ţi forţeze mâna. Tu trebuie să fii mai deştept decât ei! 
  
Dodo avea altă părere, dar nu riscă să i-o comunice colegului. Continuă să rămână pe locul secund, căutând să îşi controleze pornirile din ce în ce mai războinice faţă de Matei, care nu aveau cum să îl ajute atâta timp cât coechipierul său era pe cai mari, cum bine vedea şi el. Telefonul îi suna constant, iar Cosmin Matei ţâşnea de fiecare dată afară din birou, astfel încât bobocul să nu participe la convorbirile secrete şi codificate pe care experimentatul senior le purta ore în şir. Juniorul rămânea cu actele în braţe, străduindu-se să avanseze cu inspecţia de unul singur, aşa încât să se încadreze în termenele prevăzute în programa de control. 
  
- Ăştia, mascaţii, trebuie să mai primească nişte lecţii, arunca Matei câte o informaţie vagă, sugerând că participă la acţiunile de noapte în colaborare cu alte forţe de ordine, după care continua să-i înşire motivele pentru care bobocul trebuia să aibă mare grijă la ceea ce făcea. 
  
Într-o dimineaţă, însă, grăbindu-se să ajungă la sediu, Dodo dădu în faţa blocului său peste un Cosmin Matei agitat, care nu mai semăna defel cu inspectorul stăpân pe sine, arogant şi atoateştiutor care îi fusese coleg de echipă. 
  
- Haide, urcă, deschise în faţa lui Dodo portiera maşinii lui argintii, ultimul model de Audi, achiziţie nouă, în care bobocul nu mai fusese invitat niciodată să intre. 
  
Ajunseră în parcarea instituţiei în mai puţin de şase minute. 
  
- Stai puţin, că am o vorbă cu tine! 
  
Dodo se întoarse în scaun, gata să audă ce mai avea de spus seniorul. 
  
- Am primit un SMS azi-dimineaţă… tu nu ai primit nimic? 
  
Dodo scoase telefonul şi îl întinse automat, ascultător. 
  
- Ce mesaj, îndrăzni să îl întrebe? 
  
Matei îi întinse telefonul, ca bobocul să poată citi cu voce tare: „Ai grijă ce faci, că te avem filmat!”. 
  
- Asta are legătură cu benzinăriile, gândi Cosmin Matei cu voce tare! Ţi-am spus că patronii sunt ca nişte păienjeni! 
  
- Ce s-a întâmplat acolo? 
  
- Acolo… după inspecţie… 
  
Dodo aşteptă destul de mult până ce Matei îşi reîncepu relatarea. 
  
- Ce mai, am muşcat-o! Am mers la masă cu patronul, a adus nişte fetiţe… Florin a plecat acasă şi m-a lăsat pe mine, ştii tu! Trebuie să vorbesc cu şefu’ ăl mare. 
  
Matei deveni incoerent. Lui Dodo îi dădu prin minte să-i spună că nu îşi urmase propriul sfat şi nu avusese mare grijă la ce a făcut, dar ceva, un mic pitic de pe creierul lui, îl opri să facă comentarii. Îl urmări doar până în secretariat, apoi aşteptă liniştit în birou să ajungă la el alte informaţii. Aşa cum era de aşteptat, acestea nu întârziară să apară. 
  
- Nu pot să cred că Matei a pus botul, comenta Florin, cel care făcuse parte din echipa de inspectori care verificase benzinăriile. Erau femei frumoase, ce-i drept, dar erau prostituate! 
  
- Tu nu ai primit mesaj, îl întrebase o colegă? 
  
- Nu, eu nici nu am stat prea mult, abia mi-a născut nevasta! 
  
- Deci, pe el l-au filmat? 
  
- Aşa spune mesajul, dădu Florin din cap. Încă nu am încheiat actul de control şi, probabil, vor să pună presiune pe noi să muşamalizăm neregulile. 
  
- Nasol, fu de părere unul dintre consilierii veterani. Sunt curios ce va face şeful!? 
  
Aflară de la secretară că şeful ascultase stupefiat povestea lui Cosmin Matei şi luase imediat legătura cu Poliţia. „Unul dintre băieţii mei a călcat pe bec şi acum e şantajat!” repetă femeia cuvintele şefului. 
  
- Asta, n-o să iasă bine pentru nici unul dintre noi, suspină colega aşezată lângă Florin. 
  
Dodo se ridică şi părăsi biroul, fără un cuvânt. Intră în secretariatul gol şi bătu încet la uşa semideschisă a şefului. Matei se vedea prăbuşit în fotoliul din faţa biroului impunător, cu capul cuprins între palme. 
  
- Tu ce mai vrei, bobocule, se răsti impozantul director, de la înălţimea celor aproape doi metri cât măsura? 
  
- Doar să vă spun că nu e cazul să sunaţi la Poliţie, nu e vorba de nici un şantaj, eu am trimis mesajul de pe internet, doar aşa, ca să subliniez cele pe care le-am învăţat de la Cosmin Matei, că trebuie să ai mare grijă la ce faci! 
  
Referinţă Bibliografică:
MARE GRIJĂ LA CE FACI! / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1692, Anul V, 19 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!