CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

JURNAL DE FESTIVAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
JURNAL DE FESTIVAL  
 
- Festivalul Naţional de Creaţie Literară „Ion Budai Deleanu”  
 
- Ediţia a V-a, Geoagiu, iulie 2015 –  
 
Festivalurile de literatură sunt evenimente la care se crează poduri de cuvinte, acele punţi de lumină care asigură suportul culturii, evoluţia şi permanentizarea ei. Prezentă în calitate de premiantă la secţiunea „Proză scurtă umoristică” a Festivalului Naţional de Creaţie Literară „Ion Budai Deleanu” – ediţia a V-a, am avut bucuria şi onoarea de a-mi ridica propriile punţi de lumină, aşa cum se ridică curcubeele în calea soarelui după furtună. Lacul gândurilor mele a prins a se frământa şi a tălăzui, ca marea atunci când îşi împinge mareele către nisipurile înfierbântate, gata să absoarbă toată căldura pe care ar fi găsit-o în cale. În calea mea au binevoit a se pune oameni de litere şi nu numai, despre care am să vorbesc în cele ce urmează într-o ordine determinată pur şi simplu de cronologia întâlnirii mele cu remarcabilele lor personalităţi.  
 
Înainte însă de a lăsa pradă impresiilor condeiul, se cuvine a preciza că, am avut privilegiul de a participa pentru al doilea an consecutiv la acest eveniment, aşa încât, o parte dintre cei prezenţi nu mi-au fost străini cu desăvârşire. L-am cunoscut anul trecut pe domnul Aurel Dîncşoreanu, reprezentantul Consiliului Local al Oraşului Geoagiu, o adevărată enciclopedie vie, care a reuşit să trezească în fiecare participant al festivalului, amorţitele seminţe ale originilor noastre daco-romane şi dorinţa de a cunoaşte mai amănunţit istoria unor locuri bogate în amprentele vechilor civilizaţii, aşa cum este Geoagiu-Băi, dar şi împrejurimile sale. Anul acesta, cu aceeaşi proaspătă dorinţă de a împărtăşi tainele descoperite în studiile sale, Nea Relu, a fermecat ca de obicei auditoriul, câştigând admiraţia neţărmurită a tuturor participanţilor la festival. M-am bucurat enorm să-l revăd şi pe Ioan Velica, preşedintele Ligii Scriitorilor din România – Filiala Judeţului Hunedoara, care aduce cu sine parfumul brigăzilor artistice din anii 70-80 şi o uriaşă experienţă de scenă, de mai bine de patruzeci de ani. Dacă l-aţi văzut vreodată pe Nea Nelu în costum de pirandă, cântând de mama focului cântece de altădată, veţi ştii că lacrimile de crocodil sunt prea mici pentru umorul pe care îl poate stârni borţoasa arătare, cu salba de bani atârnând la gât şi cu fustele întinse peste dosul scărmănat cu mare foc în timpul fiecărei poante. Anul acesta, Ioan Velica a sosit cu o surpriză frumoasă, volumul „Din amintirile unui artist amator”, o culegere reuşită de amintiri din viaţa sa de scenă, pe care o recomand cu toată căldura nostalgicilor şi nu numai. Bineînţeles că întâmpinarea participanţilor, a făcut-o neobositul Claudiu-Nicolae Şimonaţi, cel care cochetează cu epigramele, proza umoristică şi povestirile, într-o jonglerie picantă, presărată cu expresii populare, menite să „ne-mburde-n Rai”. Acesta fiind comitetul de primire, cei de-ai casei cum ar veni, să trecem la ceilalţi participanţi.  
 
Drumul meu către acest eveniment a fost presărat de epigramele şi poveştile copilotului meu de nădejde, Dorel Lazăr, epigramist, fotograf, printre altele şi organizatorul Festivalului „Alb-Umor” de la Alba Iulia. Există persoane alături de care timpul zboară fără să îţi dai seama, iar Dorel Lazăr este unul dintre aceşti oameni. M-a surprins că un om obişnuit cu zona aceasta umoristică, poate demonstra gingăşia şi sensibilitatea versurilor culese de exemplu în volumul său „Gânduri de sihastru”. Am fost o norocoasă de fiecare dată când m-a acompaniat în călătoriile mele, pentru că am ajuns la destinaţie mai repede decât m-aş fi aşteptat, de fiecare dată. M-au aşteptat lângă Alba Iulia, în drumul meu, cu multă generozitate, Ioan Filimon şi Claudiu Voic. Ioan Filimon mi-a fost aproape în multe momente de-a lungul festivalului, ca un părinte care îşi ocroteşte copilul şi pentru asta îi mulţumesc din suflet. A fost o mare bucurie să primesc de la dânsul volumul „Viaţă gri în alb şi negru”, cu o înduioşătoare dedicaţie. Nu m-am răbdat şi am răsfoit-o niţel, mă rog, niţel mai mult, atrasă de epigramele de calitate şi de stilul direct, curat pe care îl foloseşte în rimele sale. Cel mai mult, însă, m-a impresionat poezia scrisă despre viaţa din satul în care s-a născut, defalcată pe mai multe capitole, fiecare cu personajele sale. Aştept cu nerăbdare să primesc şi acel volum, căci mi-a stârnit interesul fără doar şi poate.  
 
Prima incursiune făcută cu grupul, la termele romane, a adus alături de mine una dintre cele mai deosebite persoane pe care le-am întâlnit în călătoria mea pe tărâmul literelor, scriitorul Dumitru Tâlvescu. Un pasionat al fenomenelor paranormale, pasiune pe care o împărtăşesc şi eu, Dumitru Tâlvescu mi-a fost un agreabil tovarăş de conversaţie, dăruindu-mi volumul „Altfel, poemele” o carte mustind de liniştea adâncului sufletesc şi de miracolul descoperirilor filosofice. Din păcate, m-am bucurat prea puţin de prezenţa sa, deşi mi-aş fi dorit ca, măcar pentru o vreme, timpul să ne joace feste şi să se oprească, astfel încât să îmi poată împărtăşi cât mai multe din experienţele sale extra-senzoriale.  
 
Spre seară, atmosfera a fost încălzită de Alexandru Oltean şi Any Drăgoianu, încinşi bine într-un ping-pong epigramistic, care a făcut deliciul auditoriului. Am apucat să citesc o parte din parodiile lui Alexandru Oltean, care mi-a dăruit volumul „Oglinda retrovizoare”, un material colorat, care binedispune instant, oricât de afectată ar fi starea cititorului. De fapt, prima seară a festivalului a fost o caravană de veselie, ştafeta fiind predată pe rând de la Alexandru Oltean, la Alexandru Câţcăuan, la Any Drăgoianu, la Gheorghe Niculescu-Uricani şi la mai toţi scriitorii prezenţi. Pe nesimţite, noaptea s-a băgat în zi, gata să tragă şi ea cu urechea la hohotele de râs care se auzeau dinspre Hotelul Ceres.  
 
După o scurtă tură de odihnă, în prima dimineaţă la Geoagiu, am dat piept în piept cu aerul curat şi rece, la o plimbare pe aleile staţiunii, însoţită de Vasile Larco, de la Iaşi. Mi-s dragi oamenii şi mi-s şi mai dragi cei care au propriul cod de valori, care ştiu atunci când e cazul să râzi, când e cazul să fii serios, sau când e cazul să te laşi cuprins de frumuseţile înconjurătoare. Vasile Larco este un astfel de om. Mi-a plăcut enorm al său „Sfat bătrânesc”: „Prin lume omul colindând,/Vrea coarda timpului s-o-ntindă,/Dar bine-i ca din când în când/Să se mai uite şi-n oglindă!”. Nu a trecut mult până ce am ajuns faţă-n faţă cu Florin T.Roman, “Procurorul” cum îi spuneau cei din jur. Mi-a câştigat admiraţia instant, fără a fi nevoie de un cumul prea mare de cuvinte. Un om credincios şi devotat ţării sale este ca o nestemată care ar trebui purtată mereu în frunte pentru luare-aminte. Nu am avut curajul să îi cer volumul “România mea personală”, deşi, tare mă rodea curiozitatea după comentariile celor prezenţi. Mi-a făcut a doua zi uriaşa bucurie şi surpriza de a-mi oferi cartea, cu o sensibilă dedicaţie. E un material surprinzător pentru un scriitor al cărui statut de bază este cel de procuror , un material curajos, direct şi încărcat de multă credinţă, pe care am să-l recomand în toate mediile în care am să mă-nvârt de acum încolo.  
 
La prânz, soarta a făcut să îmi găsesc loc alături de un artist deosebit de interesant, o apariţie de neuitat, Marian Răţulescu, alias Radu Marini, prezent la festival cu o expoziţie de fotopamfleţuri, care a adus o lumină de inedit şi de complicat în viaţa festivalului. M-am bucurat când mi-a spus că i-am dat două idei de aur şi mai mult atunci când, la replica mea că valoarea este a celui care reuşeşte să folosească ideea acolo unde poate exprima ceva şi nu a celui care o oferă involuntar, Răţulescu mi-a spus că i-am sugrumat cuvintele. Nu mulţi se pot lăuda că l-au sugrumat pe Marian Răţulescu, care găseşte în fiecare cuvânt un tâlc ascuns.  
 
Şi a venit şi ora premierii. Trofeele, create de artistul plastic bistriţean Lucian Dobârtă, au fost demne cu totul de “Ţiganiada” lui Budai Deleanu, înfăţişându-i pe Parpanghel şi piranda lui în diferite ipostaze. Lucrările de ceramică, purtând cromatica argilei şi tenta verzuie a timpului, au atras privirile tuturor. Cei care s-au bucurat însă de ele pentru totdeauna, au fost premianţii:  
 
Secțiunea Epigramă:  
 
Premiul I- Alexandru Oltean din Bistrița  
 
Premiul II- Ion M. Ruse din loc. Săcele, județul Constanța  
 
Premiul III- Dorel Gheorghe Vidrașcu din București  
 
Mențiune- Vasile Manole din Galați  
 
Secțiunea Poezie Satirică:  
 
Premiul I- Sorin Cotlarciuc din Iași  
 
Premiul II- Lică Pavel din București  
 
Premiul III- Tincuța Horoceanu Bernevic din loc. Pîrjol, județul Bacău  
 
Mențiune- Gabriel Todică din Municipiul Fălticeni, județul Suceava  
 
Secțiunea Fabulă:  
 
Premiul I- Nicolae Bunduri din Brașov  
 
Premiul II- Petru Ioan Gârda din Cluj Napoca  
 
Premiul III- Ștefan Stroe din Suceava  
 
Secțiunea Proză Scurtă Umoristică:  
 
Premiul I- Ioan Rășinariu din orașul Anina, județul Caraș Severin  
 
Premiul II- Lucian Aurelian Chira din Cluj Napoca  
 
Premiul III- Mihaela Alexandra Rașcu din Târgu Mureș  
 
Secțiunea Pamflet:  
 
Premiul I- Nu s-a acordat  
 
Premiul II- Ioana Camelia Sîrbu din Oradea, județul Bihor  
 
Premiul III- Ioan Prodan din Hațeg, județul Hunedoara  
 
Secțiunea Volume Publicate:  
 
Premiul I- Eugen Deutsch din Iași pentru volumul de sonete „Zigzag pe Mapamond” ,Editura PIM, Iași, 2015.  
 
Premiul II- Efim Tarlapan din Cluj Napoca pentru volumul de umor „De la Nistru pân la Nisa, tot Românul Râsu-mi-sa! ”, Casa de Editură Dokia; Cluj Napoca, 2014.  
 
Premiul III- Lucian Perța din Vișeu, județul Maramureș, pentru volumul de poeme satirice „La pețit… ”, Ghid practic pentru județul Maramureș, Editura Grinta; Cluj Napoca, 2014.  
 
Mențiune- Roland Voinescu din Constanța, , pentru volumul de proză scurtă umoristică „Inculții ”, Editura PIM, Iași, 2014.  
 
Premiul Cenaclului Literar „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu- Constantin Cosma din Timișoara, pentru volumul de epigrame „Discreția tristeții ”, Editura Eurostampa; Timișoara, 2013.  
 
Premiul Casei de Cultură „Ion Budai Deleanu” din Geoagiu- Ionel Iacob Bencei din Timișoara, pentru volumul de epigrame „Epigrama „iacobină”, Editura Eurostampa; Timișoara, 2013.  
 
Premiul din partea Primăriei și a Consiliului Local Geoagiu- Gheorghe Niculescu din Uricani, județul Hunedoara, pentru volumul de epigrame „Epigrame catrenice și stihizări poetice ”, Editura Realitatea Românească, Târgu Jiu, 2014.  
 
Premii acordate de Liga Scriitorilor din România- Filiala Județului Hunedoara:  
 
Mihai HAIVAS din Iași, pentru volumul de epigrame „Semințe din...dovleacul meu”, Editura PIM, Iași, 2015.  
 
Vasile LARCO din Iași, pentru volumul de epigrame „Desculți pe miriște”, Editura PIM, Iași, 2014.  
 
Dorel LAZĂR din Aiud, județul Alba, pentru volumul de epigrame „Cartea cu prieteni”, Editura Emma Books, Sebeș, 2015.  
 
O festivitate de premiere emoţionantă, cu multe premii de suflet, de palmares şi de dragă aducere aminte, care face cinste organizatorilor săi, urmată de un spectacol care a strâns în jurul localului trecătorii, turişti ai staţiunii, cam tot aşa cum îi strângeau pe litoral spectacolele cu nume răsunătoare.  
 
În ziua plecării, l-am surprins pe maestrul Ionel Iacob Bencei într-un “dialog cu liftul”. Mi-a făcut onoarea de a-mi povesti în decursul unei ore, parcursul său literar şi artistic, dezvăluindu-mi principiile care stau la baza unei cariere de succes. Îi mulţumesc maestrului şi îl asigur că mă voi strădui să lucrez susţinut, cu seriozitate, pentru a fi din ce în ce mai bună, atfel încât să am cât mai mult şansa de a participa la astfel de evenimente.  
 
Întoarsă acasă, cu provizii sufleteşti pentru o mare perioadă de timp, îmi cer iertare celor pe care nu i-am amintit decât în treacăt, sau cu care nu am petrecut suficient timp pentru a le desluşi atu-urile, asigurându-i pe toţi participanţii că valoarea festivalului a fost ridicată şi de prezenţa lor. Personal, îmi doresc ca lumea literelor să beneficieze de cât mai multe asemenea de evenimente, aşa încât să nu sărăcească niciodată în valori.  
 
Mihaela Raşcu  
 
Referinţă Bibliografică:
JURNAL DE FESTIVAL / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1656, Anul V, 14 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!