CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

COMÂNDAREA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Clopotele băteau prelung, însoţind paşii hotărâţi ai popii din Sărmăşel. Maria lu’ Coţob, stafidită şi încovoiată, îl însoţea ca de fiecare dată când se prohodea, jelind de mama focului. Cele patru femei îi priveau de pe terasa casei de la marginea satului, pregătite şi ele să participe la comândare.  

 
- Pe mine să nu mă duceţi la capelă, auzi, Leană !?  

 
- Da’ ce-o fi dacă te-oi duce, întrebă cea mai tânără dintre femei, strâmbându-se la soacra ei care coborâse cu greutate cele patru trepte ale terasei, îndreptându-se către poartă?  

 
- Ba, să nu mă duci pe mine să stau singură în capelă noaptea, că te-oi bântui toată viaţa! Să mă ţineţi la casa mea până vine popa după mine!  

 
Celelalte două femei, dădură din cap, fiind de acord cu femeia rotofeie, care se pornise pe drum în fruntea lor, dreaptă de spate, ca un căpitan.  

 
- Da’ ce? Ţi-o hi frică o noapte singură în capelă?!  

 
- Tu s-asculţi ce-ţi spui io amu, se răsti soacra către nora care începuse să râdă încetişor! Pentru casa me, mă poţi ţine în odaia din faţă până vine popa!  

 
- Poi, ce? Vrei să vie Coţobârla şi să umple satul că ţi-s crepate trepţile, că nu ţi-s spoiţi pereţii sau că vede vreun păianjăn prin vreun colţ?  

 
- Lasă tu, că până la comândarea mea, oi pune ceva de-o parte, mi-oi aranja toată casa şi mi-oi schimba şi uşa să poată intra ăl mai scump copârşău!  

 
Femeile se alăturară cu paşi îngreunaţi alaiului care se formase în drum spre biserică. Soacra apucă braţul nurorii, trăgând-o mai aproape de ea, pentru a-şi sprijini o parte din greutate pe trupul tinerei femei.  

 
- Auzi, mamă? Mie mi-i cam frică de morţi! N-o să mai intru veci în odaia din faţă după ce-o să te ia!  

 
Soacra ţâţâi din buze sfidător, ridicând fruntea acoperită până la sprâncenele groase de baticul negru.  

 
- Să aveţi grijă să-mi luaţi un copârşău pe măsură, să nu hie prea strâmt!  

 
- Da’ cum boala om putea noi ştii asta?  

 
- Să-l încercaţi, cum alta?  

 
Nora amuţi la gândul încercărilor prin care trebuiau să treacă pentru a găsi copârşăul destul de larg cât să cuprindă trupul imens al mamei omului ei. Îl vedea parcă pe Tănase rostogolindu-şi mama moartă dintr-un copârşău în altul, până nimerea măsura. Se cutremură din cap până în picioare. Ridică privirea spre capela nouă, acoperită, suficient de lungă cât să adăpostească toţi sătenii participanţi la o comândare.  

 
- Dacă plouă, începu cu glas firav, n-ai vrea să-ţi care toată lumea tina pe covoarele tale noi!  

 
- Las’ că n-oi muri să speli în urma mea ! Atâta lucru poţi face, că vă rămâne casa vouă!  

 
Începu prohodul, cu Coţobârla cântând în faţă cu mare foc şi rostogolindu-şi ochii mici în căutătura iscoditoare pe care i-o cunoşteau cu toţii prea bine. Nora se văzu parcă la comândarea soacrei. Îl putea convinge pe Tănase să o ducă pe mă-sa la capelă. Nu se vedea stând în casă cu moarta, înconjurată de lumânări şi de oameni care vorbeau în şoaptă la priveghi, de parcă un mort ar fi putut auzi ce-şi spun. N-ar mai fi putut mânca la masa pe care avea să stea copârşăul şi n-ar mai fi putut da cu ochii de odaia cea mare fără să-şi aducă aminte de trupul neînsufleţit al soacrei. Strecură o privire furişă către femeia de lângă ea. Bătrâna îngâna cu ochii închişi cântarea bisericească pe care o lălăia Maria lui Coţob în faţă. Guşa imensă tremura la baza gulerului rochiei largi care ascundea doar o parte din faldurile de grăsime de pe pântece. Se scutură de groază. Pentru nimic în lume n-ar fi vrut să fie bântuită de soacra ei pentru tot restul vieţii! Privi întristată pereţii albi ai capelei, luându-şi gândul de la comândare.  

 
Referinţă Bibliografică:
COMÂNDAREA / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1608, Anul V, 27 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!