CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

RACAMEŢII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Fetiţa privea fascinată apa din găleata adusă de bunicul. Viermişorii lungi, păroşi şi cu multe picioruşe, păreau că dansează în mişcarea lor plutitoare. Ea nu bea din acea apă niciodată. Pentru băut, ştia că trebuie să coboare până la cişmeaua din sat. Pentru spălat, însă, apa de ploaie era grozavă dacă scăpai de viermi.  
 
- Lasă racameţii, Tiţă, că-i târziu!  
 
Fetiţa dădu ascultătoare din cap. Îşi trase cizmele de gumă, îşi înfăşură basmaua de două ori în jurul capului, după care o legă bine pe frunte. Apucă trăistuţa cu trandafiri roşii şi coborî treptele în curte.  
 
- Să ai grijă la drum, o plouat az’noapte şi lunecă!  
 
Copila mai dădu odată din cap şi o porni de-a lungul drumului, cu paşi greoi.  
 
- Haida-hai, strigă bunicul, nu merge de parcă-mplânţi morcojii!  
 
Erau doar ei doi. Bunica pierise demult, iar părinţii ei, încercau să câştige ceva bani în străinătate. Ea îi aştepta să se întoarcă, ca să se poată muta la oraş. Până atunci, trebuia să-l ajute pe Moşu. Cu cât culegea mai multe măceşe, cu atât mai bine o vor duce la iarnă. Moşu făcea pastă din ele şi o vindea în târgul de joia. Cu mâinile lui deformate, care semănau bine de tot cu crengile copacilor, strecura printr-un ciur fin fructele opărite, separând pulpa de seminţe şi perişori. Era o muncă grea şi urâtă, dar nici culesul măceşelor nu era frumos. Fructele creşteau în vârfurile unor ramuri pline de ţepi tari, care lăsau dâre sângerii pe mâinile ei fragede. La început, plânsese de usturime. Acum, putea chiar să nici nu o simtă. Partea frumoasă era că se plimba cât era ziua de lungă pe dealurile Bandului, povestindu-şi tot felul de întâmplări închipuite, cu zâne, zmei şi feţi-frumoşi, fără să o deranjeze nimeni. Moşu era bun cu ea, dar vorbea într-una şi, atunci când voia să arate că era vorba despre ceva important, îl amintea pe unul Ceuşescu, cine-o fi fost şi acela.  
 
Ziua aceea se dovedi mai frumoasă decât întreaga săptămână. Soarele încălzea pământul aproape ca într-o zi de vară, iar măceşele licăreau, sclipind înfocate printre tufele ţepoase. Era plin de ele, aşa cum era plin şi de porumbele şi de fructe de păducel. Copila culese atentă, din fiecare, degeţelele ei strecurându-se dibace printre crengi. Trecând de la o tufă la alta, de pe un deal pe altul şi de la o poveste la alta, reuşi să umple traista, înainte de a se însera. Flămândă şi cu paşii îngreunaţi de noroiul care i se lipise de cizme, se întoarse acasă la bunicul, sigură că acesta va fi foarte mulţumit de ea.  
 
- Tiţă, am făcut un lucicoş cum nici Ceuşescu n-a mâncat!  
 
În casă mirosea îmbietor a varză şi afumătură, iar copila simţea că o ia leşinul de poftă. Îşi scoase cuminte traista, răsturnă fructele în coşarca de lângă masă, se spălă în fugă pe mâini şi pe obraji, după care se aşeză la masă lângă Moşu. Ascultă rugăciunea cu ochii pironiţi pe zeama aburind în blidul din faţa ei. Înghiţi de câteva ori în sec, pierzând şirul cuvintelor.  
 
- ...acum şi pururea şi-n vecii vecilor...  
 
- Amin, şopti recunoscătoare.  
 
Prima farfurie o topi fără să stea pe gânduri, apoi îi ceru bunicului încă o porţie. Moşu, îi turnă fălos, încă o porţie generoasă, încărcată de varză. Mai multă varză decât carne şi decât ciorbă, dar ea era atât de flămândă! Spre sfârşit, când deja se săturase, plimbă de câteva ori lingura prin zeamă, întrebându-se dacă lui Ceuşescu, cine-o mai fi fost şi acela, i-ar fi plăcut racameţii strânşi covrig şi inerţi, care se vedeau pe fundul blidului.  
 
Referinţă Bibliografică:
RACAMEŢII / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1546, Anul V, 26 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!