CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

SERBAREA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tremura de nerăbdare. Avea de recitat trei strofe, doar atât, dar era foarte mândră de ea! Ce dacă alţi copii aveau poezii mai lungi, roluri de prinţese, crăiese, spiriduşi şi oameni de zăpadă? Ea avea să fie cel mai nemaipomenit fulg de nea, deşi mai trebuiau să treacă vreo patru - cinci luni să ajungă la şase ani ca şi ceilalţi colegi. Se foi pe rândul ei, atentă să nu-şi desprindă beteala din care mama îi concepuse cea mai minunată coroniţă. Steluţele argintii, lipite cu migală pe rochiţa albă ca de balerină, sclipeau ca nişte stele adevărate, iar paietele păreau să râdă pe mânecuţele bufante. O, chiar că era grozavă! Va recita tare şi clar, cu gesturile ample pe care le învăţase de la mama, ca şi când ar fi avut rolul principal într-o piesă de teatru. Zâmbetul ştirb îi înflori obrăjorii rumeni.  
 
- Ce te rânjeşti aşa? Nu eşti decât un amărât de fulg!  
 
Marina nu răspunse. Mark era rău. Mereu era rău, dar cel mai rău se purta cu ea. Nu înţelegea cum apăruse chiar în spatele ei, atâta timp cât trebuia să fie lângă Crăiasa Zăpezii. Îi întoarse spatele, iar el o înţepă puternic cu vârful sabiei de lemn pe care o purta falnic în mâna dreaptă. Marinei îi dădură lacrimile, dar se strădui să nu îl bage în seamă, pentru că începuse muzica şi, în curând, avea să înceapă serbarea.  
 
- Ia uite, pitica, se crede Zâna Zăpezii!  
 
Câteva râsete se auziră în spatele ei, răutăcioase. Crăiasa Iarna ieşi în faţă şi, cu poezia ei, serbarea începu, în aplauzele furtunoase ale spectatorilor din sală. Marina repetă în minte poezia fiecărui copil şi cântă cât de tare şi de frumos putea! Mama va fi mândră de ea! Aşteptându-şi atentă rândul, simţi o lovitură puternică în spate, care o proiectă direct peste grupul de spiriduşi. Supăraţi, spiriduşii o îmbrânciră înapoi, peste personajele de poveste. Învălmăşeala se linişti abia când învăţătoarea o apucă pe Marina şi o scoase din rândul ei, postând-o într-un colţ de scenă. Fetiţa nu se supără! De acolo o putea vedea mai bine pe mama, zâmbindu-i încurajator.  
 
După dansul oamenilor de zăpadă, recită şi ea prima strofă, fără să se încurce. Bucuroasă, reveni la locul ei, fără a-i vedea pe cei doi băieţi care se apropiaseră de ea din stânga şi din dreapta. Abia când cusăturile rochiţei pârâiră sfâşiate, iar poalele decorate cu beteală alunecară la picioarele ei, ca nişte aripi de porumbel frânte, văzu zâmbetele forţat nevinovate a celor doi colegi, Mark şi Cătălin, care îi făceau viaţa grea şi în timpul orelor, la şcoală. Venise rândul ei la recitare, pentru a doua oară. Înghiţindu-şi lacrimile, cu poalele rochiţei atârnând, recită a doua strofă, fără nici o greşeală, după care, căută un loc mai ferit, în care să-şi aştepte ultima apariţie. Cântecele vesele de Crăciun şi buna dispoziţie a copiilor nu reuşiră să îi mai alunge din supărare. Plângea încetişor în colţul ei, ascunsă de zânele care îşi etalau rochiile colorate în dansul lor săltăreţ.  
 
- Plângăcioaso! Locul tău nu e la şcoală! Du-te înapoi la grădiniţă!  
 
Marina se întoarse spre Mark şi îl îmbrânci departe de ea:  
 
- Eşti un răutăcios! Îngeraşii te vor vedea, iar Moşul nu-ţi va aduce nimic!  
 
În acel moment, băiatul începu să răcnească:  
 
- M-a loviiiit! M-a loviiit!  
 
Muzica încetă, spectacolul se opri, iar o mare de priviri se aţinti spre Marina. Fetiţa aplecă capul ruşinată şi începu să plângă sfâşietor.  
 
- M-a loviiit! Nu i-am făcut nimic!-Se auzea lângă ea tânguiala lui Mark.  
 
Învăţătoarea o luă de mână şi o ţinu în culise cât mai dură spectacolul, fără ca micuţa să mai aibă şansa de a-şi recita cea de-a treia strofă. Mark îi arunca din când în când zâmbete răutăcioase, clandestine, din umbra decorurilor. Nu voia să se întoarcă la grădiniţă! Chiar dacă era cea mai mică, locul ei era la şcoală! Ştia să scrie bine toate numerele şi toate cifrele, ştia să despartă cuvintele în silabe şi să ordoneze cifrele crescător şi descrescător...  
 
La sfârşitul serbării, în uralele copiilor, apăru Moş Crăciun. Cu ochii măriţi de emoţie, Marina privi cum din sacul moşului ieşeau cadourile pentru copiii cuminţi. Plase mari, colorate, pline de jucării şi dulciuri. Când Mark primi cadou şi îi scoase limba triumfător, fetiţa se întoarse pe călcâie, cu lacrimi în ochi, coborî de pe scenă şi se pierdu în mulţimea de spectatori, căutându-şi mama din priviri.  
 
Referinţă Bibliografică:
SERBAREA / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1447, Anul IV, 17 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!