CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

ALESUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mona îşi dorea să se mărite! Da, era deja hotărâtă! Trebuia doar să îşi aleagă un soţ pe măsură, care să aibă grijă de ea şi de familie, responsabil şi bine văzut în orăşelul mic de munte în care locuia. Întrebase pe la prietenele ei, pe la cunoscuţi, dacă nu cumva ştiau ei vreun bărbat vrednic care îşi căuta nevastă, pentru că, uneori, o recomandare bună face mai mult decât ani de întâlniri. Aşa aflase de Marius Valentin Pană, scriitor tânăr în căutare de nevastă. Bucuroasă că avea o perspectivă frumoasă de a fi muză toată viaţa ei, Mona făcu ce făcu şi se alese cu o invitaţie la Balul scriitorilor de la sfârşit de an. Înainte cu două zile de măreţul eveniment, se programă la cosmetică, iar înainte cu o zi, la coafor şi manichiură, aşa că în ziua cu pricina, arăta strălucitoare, mai ceva decât un cadou de Crăciun. Era şi foarte încrezătoare, pentru că era conştientă cât de bine arată în rochia imprimată cu pene de păun, care i se mula incitant pe trupul bine lucrat la sală. 
  
Îl zări imediat ce intră în sală, pentru că era cel mai tânăr dintre scriitori. Ea îşi făcuse lecţiile înainte de bal. Citise câteva dintre poeziile lui, ba chiar şi o proză, studiind în amănunt poza de pe ultima copertă a unui volum împrumutat de la prietena care o informase că scriitorul îşi căuta nevastă. Nu era o frumuseţe, dar avea o înfăţişare plăcută, ceea ce ar fi trebuit să fie de ajuns. Era îmbrăcat într-un costum nu tocmai curat, iar gulerul cămăşii de dedesubt se vedea uşor ros, semn că tânărul scriitor nu deţinea prea multe piese de acest gen în dotare. Nici asta nu ar fi fost o problemă, pentru că traba unei neveste este să se asigure că bărbatul ei are hainele curate şi aranjate. 
  
- Bună seara, auzi un glas profund în apropierea ei, vă pot sugera o masă liberă şi retrasă de la care puteţi studia adunarea. 
  
Bărbatul care se apropiase de ea, avea un aparat de fotografiat rezemat de piept. Era tânăr şi drăguţ, cu un farmec aparte, dat de părul lung, prins într-o coadă de pirat şi ochii verzi, profunzi. Mona îl privi lipsită de interes. Era un biet fotograf de evenimente, care nici măcar nu purta costum. Pantalonii din piele neagră îi erau cam strâmţi, după părerea ei, iar cămaşa, de un roşu aprins, abia scoasă probabil din cutie, stătea să plesnească pe umerii largi, încărcaţi cu tot felul de dispozitive de fotografiat. 
  
- Nu, mulţumesc, ridică fruntea Mona, cu un aer majestuos, alunecând cu pasul ei de felină spre masa la care stătea Marius Valentin Pană. 
  
O aştepta! Ce drâguţ din partea lui! Se bucura că Puşa i-o recomandase şi că avea să-l însoţească în acea seară. Nu numai în acea seară, gândi Mona, mulţumită. Se pregătise chiar şi pentru momentul în care Marius îi prezentă ceilalţi scriitori de la masă. Zâmbetul ei strălucitor, îndelung exersat, putu fi admirat minute în şir, până începură să o doară fălcile. Nu se pregătise, însă, pentru genul de poveşti din jurul mesei. Dezbateri cu privire la pietrele funerare de pe mormintele unor poeţi despre care ea nici măcar nu auzise, poveşti despre evenimente la care unii dintre meseni participaseră alături de somităţi cu care ea nu prea era în temă şi caracterizări nu tocmai frumoase făcute altor scriitori contemporani. Se bucură enorm când Marius o invită la dans. Bucuria o ţinu doar până ce el o apropie într-o îmbrăţişare intimă de trupul lui. Un miros vag şi acru, venit din direcţia braţelor lui, îi răscoli stomacul. Încercă să îşi ţină respiraţia pe tot timpul melodiei, dar nu reuşi, aşa că, la sfârşit, abia se putu întoarce pe scaunul ei. 
  
Trebuia, însă, să recunoască că Marius Valentin Pană era grozav. Obţinu distincţia pentru cel mai premiat scriitor al anului, iar discursul său strălucit din cadrul ceremoniei de decernare, mai că o făcu să uite inconvenientul de pe ringul de dans. Poate că, totuşi, nici aceea nu era o problemă de neremediat! Întors la masă, alesul ei începu să toarne pe gât pahar după pahar, vorbindu-i întruna despre propria lui persoană, despre lucrările lui premiate şi despre sindrofiile la care fusese invitat în cursul anului. Mona nu apucă să spună nimic despre ea. Poate că pe el nu îl interesa unde lucrează ea şi din ce familie provenea. La un moment dat, Marius porni să vorbească despre ospăţul de nuntă şi despre copii. Ar fi trebuit să o bucure acest lucru, dar nu simţea bucurie. Până la urmă, nici nu îşi dădea seama ce simţea în acel moment. Scriitorul o prinse la un moment dat de mână, cu degetele umede: 
  
- Te rog să îmi împrumuţi nişte bani, am plecat de acasă fără portmoneu! O sută-două, pentru vreo trei zile. 
  
Mona făcu ochii mari. Se scuză o clipă pentru a merge la baie. Se simţea şocată! Se simţea idioată! Se privi în oglinda mare, ovală, din baie şi îşi spuse că oricât şi-ar fi dorit să se mărite cu o personalitate, nu ştia dacă ar fi făcut faţă unui asemenea stil de viaţă. Ieşind din încăperea răcoroasă, norul de căldură şi fum din sala de bal o izbi în plin. Se clătină pe picioare. Un braţ o sprijini din spate. Întoarse capul. Fotograful îi zâmbi încurajator. Stătea pe margine, adunându-şi aparatele în momentul în care ea intrase.Îi zâmbi, mulţumindu-i din ochi şi şoptind pentru sine: 
  
- Cred că am să plec! 
  
- Vă conduc, dacă îmi permiteţi! Se pare că nu vă simţiţi bine! Am terminat şi eu pe aici! 
  
Mona plecă însoţită de fotograf. Aerul rece de afară o liniştise, iar tăcerea în care se cufundase însoţitorul ei era deosebit de plăcută. Mai plăcut era uşorul parfum care se strecura dinspre fotograf, un amestec de fructe tropicale, curat şi masculin. Îl privi dintr-o parte, curioasă. Privirile li se întâlniră şi el zâmbi cu o gropiţă delicioasă în colţul stâng al buzelor. Îi întinse mâna, urmată de o strângere puternică a unor degete de pianist: 
  
- Eu sunt Vlad! 
  
- Mona! 
  
Plecase de acasă convinsă că îşi găsise alesul şi iată că aşa şi era! 
  
Referinţă Bibliografică:
ALESUL / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1445, Anul IV, 15 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!