CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

VERSURILE ALBE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Versurile albe reprezintă, în mod repetat, subiectul unor dispute intense între oamenii de litere şi nu numai. Pornind de la aceste dispute, un prieten, epigramist şi fotograf, a făcut un experiment într-o cafenea literară. A luat un ziar, a selectat câteva rânduri dintr-un eseu şi a prezentat lucrarea obţinută ca fiind o poezie în versuri albe. Laudele au întrecut orice aşteptare, iar dezbaterile pe tema acestei poezii au îmbrăcat nişte conotaţii pe marginea cărora ne-am distrat de minune zile în şir. Ce vreau să spun este că, în opinia mea, versurile albe trebuie să aibă şi ele o muzicalitate, o cursivitate, un subiect şi un înţeles accesibil tuturor categoriilor de cititori.  
  
Sunt, de regulă, adepta poeziei clasice, pe care o înţeleg deopotrivă pensionarii, tinerii şi copiii. Recunoscând că la multe dintre poeziile cu versuri albe îmi scapă „firul” şi nu reuşesc să „pătrund ideea”, m-am gândit că, poate, mi-e străină „gândirea albă”. Exprimându-mi această temere, un coleg în ale scrisului, din altă localitate, mi-a trimis o scrisoare emoţionantă, în care a pus şi o filă cu o poezie în versuri albe a d-nei Ana Blandiana. M-am liniştit instant, pentru că am înţeles-o, mi-a „sunat” foarte bine şi m-a emoţionat. Acestea fiind zise, am concluzionat că nu-i un „bai” chiar aşa de mare cu gândirea mea albă şi că, până la urmă, fiecare se pliază în lucrările pe care le citeşte şi le scrie, pe tematica şi structura sufletului său.  
  
Dar, întrebările care se nasc sunt: Pentru cine scriu? Scriu ca să fiu publicat? Scriu ca să mă afirm? În viziunea mea, răspunsul este: Scriu ca să îmi împărtăşesc emoţiile, să fac plăcere celor care citesc şi să ating, poate, corzile sensibile ale unor suflete. Îmi plac poeziile filosofice, cele cu substrat şi cele cu versuri albe scrise elegant şi curat, dar, eu una, cred că acestea nu ajung decât la o anumită categorie de cititori. Am avut o mulţumire teribilă când mătuşa mea, o persoană în vârstă, în timp ce îşi aranja părul la coafor citind unul din volumele mele de poezii, a fost rugată să citească o poezie, pe care, ulterior, doamnele din salon au copiat-o la xerox, încântate. Nu spun că sunt cele mai bune poezii, pentru că ştiu că nu sunt cele mai bune. Dar ştiu sigur că sunt izvorâte dintr-un prea-plin sufletesc şi sunt înţelese de marea majoritate a oamenilor. Aşa ar trebui să funcţioneze şi gândirea albă, zic eu, pentru că poezia trebuie să coloreze viaţa tuturor şi ar fi păcat să nu se bucure cât mai multă lume de frumosul celest închis în versuri. 
  
Mă gândeam într-una din zile că asist la o modificare a stilurilor literare, citind o proză versificată sau, cum să-i spun? Era un rezultat al gândirii albe, cu siguranţă. Îmi recunosc ignoranţa! Dar, oare, nu este cu atât mai valoroasă o lucrare cu cât este mai accesibilă? Eminescu era accesibil! Geniul se manifestă şi în simplitate, zic eu, nu caută neapărat îmbârligăturile literare şi încărcătura. Eleganţa şi bogăţia versurilor albe nu trebuie să lase loc la nedumeriri şi căutări febrile de înţelesuri! Gândirea albă trebuie să înalţe, dar să nu te bage-n ceaţă! E doar o părere! 
  
Referinţă Bibliografică:
VERSURILE ALBE / Mihaela Alexandra Raşcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1387, Anul IV, 18 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihaela Alexandra Raşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Alexandra Raşcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!