CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Cronici >  

,,Azi spre mâine”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CÂTEVA CUVINTE DE SUFLET ASUPRA CĂRȚII ….. a POETEI LIUBA SîRBU,  
  
spuse de Melania Rusu Caragioiu  
  
Mă asociez atmosferei generale de entuziasm care o înfășoară pe autoarea -poetă Liuba Sîrbu, văzând în acaestă persoană un poet român din Basarabia noastră, un entuziast director de revistă pentru copii, o prietenă neobosită a copiilor și un element cu veleități și afirmări notorii în cultura și cultivarea limbii române în țară și în Diaspora. Acest grupaj face parte din cartea ...., dar este atât de bine ales încît atinge toate tonalitățile unei fine sensibilități având un fir ascendent de conduită a personjelor. Personjele sun umane sau personificari de stări, evenimente, de aceea nu le numesc evenimente simple sau stări ci adevărate personaje care vorbesc, acționează, au simțuri, se mișcă în spațiu, timp și în închipuirea noastră. Sfera din care își alege personajele sau personificările este lumea reală din jurul nostru, aspirațiile, durerile, angoasele care nu ne dau pace și greu le găsim dezlegarea. Am încercat să scot la iveală pe parcursul expunerii, ceeace am găsit esențial și ceeace mi-a vorbit cald și convingător, după cum se va vedea în cele ce urmează, fiind totul împletit cu multă poezie.  
  
 
  
Grupajul asupra căruia vreau să insist începe cu poezia ,, Limbii ronâne”, poeta fiind nu numai un cunoscător al acestui nou curent literar atăt de răspândit închinat Limbii române, ci prefirând din inspirația sa firul de dragoste pentru limba noastră atăt de greu de apărat împotriva celor care vor să ne facă prin forță de a-l da uitării, în teritorile vremelnic ocupate de alții.  
  
Să ascultăm acest poem frumos care descrie drama limbii noastre. Poemul ,, Limbii române”  
  
 
  
 
  
O poezie directă se adresează celui care născut fiind din inima poporului român legiferează în Basarabia ca limbă oficială, folosirea unei limbi străine, insul din conducerea neamului care se pleacă în fața acestor legiuiri. La fel este aspru interpelat și cel care consimte să uite propria sa limbă română, vorbind doar limba cea impusă de asupritor. Dau citire poeziei ,, Nefericitului călău”.  
  
 
  
Vedem în altă poezie intitulată ,,Au vrut”, tragedia unor români scoși cu forța din plaiul în care s-au născut. Aci se amintește mult acuzator exilul crud impus de comuniști, răpirea proprietății celui exilat, impunerea steagului roșu, distrugerea personalității românului din Basarabia și a neutralizării culturii române din acest teritoriu. Arta , talentul poetei constă în a ști să redea artistic această realitate sfâșietoare. Iată poezia ,, Au vrut”  
  
 
  
După atât de multe neajunsduri, impilări enumerate până acum , poeta Liuba Sârbu cade sub incidența pesimismului general și etern , al trecerii în neființă fără a se fi reușit să realizăm ceeace am dorit. dar transpare și gândul că nimeni nu scapă, cum zice latinul, ,,nemini parcetur” nimeni nu este cruțat de acest sfîrșit- deznodământ, eu înțelegănd ,, nu numai cel asuprit dar și asupritorul, și ar fi bine ca asupritorul să înțeleagă acest mesj al zădărniciei... Dau citire poeziei ,, Azi spre mîine”.  
  
 
  
Încet, poeta își redresează spiritul spre împlinire. Este o rugăminte foarte complexă adresată toamnei. Personajul cere toamnei frumusețea și bogăția nesfărșită a anotimpului toamna. O toamnă a anului , dar și o toamnă a vieții continuată în armonie. Este impresionant redată această cerere fin penelată în grai frumos, oarecum bătrânesc, românesc. Este poezia ,,Mă lasă toamnă”  
  
 
  
Dorința de desfătare în sfera poeziei o aduce pe poetă în a ne face destăinuirea pentu pasiunea de a scrie. Cum fiecare dintre noi este atras de a da la lumină ceva din comoara sufletului său printr-o activitate plăcută proprie, poeta într-un elan pe care nu-l mai poate stăpâni ne spune despre dragotea ei pentru a scrie. Dealtfel noi, cei care o cunoaștem, ghicisem demult această pasiune a ei. Iată cum poeta formulează acestea în poezia ,, Aspiratie”  
  
 
  
Am ajuns și la poemul unei iubiri, sprințar și fermecător descrise. Este poemul unei tinereți fără bătrânețe a iubirii. Pomul vieții se scutură, dar seva iubirii dăinuiește Să ascultăm acest minunat poem de o bogată inspirație și de o mare realizare prozodică, poemul intitulat ,,Te scuturi”  
  
 
  
O poezie-meditație ne aminteste de incidentele întâlnite în viață, De data aceasta gingașa lalea, print-un dar al personificării acordate ei de poetă, enumeră etapele prin care laleaua ajunge la finalul frumuseții sale, dar aceste etape sunt despre dăruirea ei spre a disipi frumosul pe care îl degajă. Laleaua din poem are o mare personalitate și declară ritos : Știu că voi muri, dar nu vreau să mor uitată. Deci nu vei uita nici frumusetea nici dăruirea sa de floare. Poezia poartă interesantul nume de ,,Testament”, Este îndemul către fiecare de a-și desăvîrși rostul pe acest pământ. Dau citire acestui ,,testament”  
  
 
  
 
  
 
  
O poezie sentențìoasă, de mare încărcătură filozofică, este poezia: ,De vrei”. Ideea, exprimată de poetă prin adevărate sentințe, este aceea că omul , acest factor puternic,. poate să-și impună cele mai mari sacrificii, cele mai mari realizări, cele mai mari vise, dar rămâne totuși un muritor, care nu se poate impune morții. Poezia: ,,De vrei”  
  
 
  
 
  
 
  
O frumoasă paralelă între viața omului și a unei frunze, ne îndeamnă la meditație. Dar frunza își termină ciclul de viață după cum știm , dar omul este dator să lase în urma lui ceva folositor și mai ales un nume bun. Poezia ,,De ce ești trist”  
  
 
  
,,Balada sorții” este o alegorie. Ființele umane sunt legate de locul nașterii lor, precum păsările călătoare. Dorul de cuib le readuce de peste mări și țări, chiar cu sacrificiul vieții. Se întrevede cât de mult sufere o persoană smulsă din plaiul ei natal. ;;Balada sorții”  
  
 
  
Într-o poezie plină de sensibilitate, spusă în versuri pline de iubire, poeta adresează o întrebare lui Dumnezeu, despre mama sa plecată la El. Poezie emoționantă prin formulările pline de iubire adresate indirect mamei. Este subiectul din ,,Scrisoare lui Dumnezeu”  
  
 
  
Urmează o poezie absconsă, cu subiectul vieții de apoi, care ne va absorbi ca îngeri plutitori în pace, este poezia ,,Privim în zare”. Deosebită este și forma prozodică, fiecare strofă încheindu-se cu un vers scurt și concludent artistic, asupra ideii din strofa respectivă. Este poezia ,,Privim în zare”  
  
 
  
Chipul mamei este descris deosebit de plastic în versuri meșteșugit alcătuite. Mama poartă pe umeri ,,un greu cu rădăcini de lut”. Acest vers sublim spune chiar prea mult din viața mamei adorate. Poezia ,,Mă uit la mama”.  
  
 
  
Dar nici icoana tatălui nu este uitată. Acest tată este asemuit cu o sâmbătă plină de strădania și de izbânda muncii alături de cei dragi, ai casei. Acest tată este aproape zeificat în poezia ,, O sâmbătă-ești-tată ”  
  
 
  
După un periplu poetic prin sentimente, pe acasă, urmând-o pe neliniștita poetă în căutări, acum ne găsim în satul liniștit. Este o fericită pauză de liniște, mult dorită, în poezia ,, ,,A dispărut neliniștea din sat”.  
  
 
  
A fost o pauză scurtă de liniște în satul basarabean. Nevoile i-au îndemnat pe oameni să caute locuri mai bune. Femeile au găsit locuri de muncă spre alte zări, dar dorul de casă le macină. Copii pe care i-au luat cu ele se găses acum pe drumurile de sub alte zări. Plină de tristețea știrilor sosite din Basarabia, poezia ..Informații de ultimă oră” descrie duios și totodată dramatic aceste stări.  
  
 
  
Continuând lectura rămânem mereu în lumnea satului cu verdele lui sclipitor și sănătatea trifoiștilor. Ni se pare că a fost demult, tare demult. Poeta reușește să ne creeze acest, foarte subtil și artistic, spațiu în timp. Este poezia plină de nostslgie ,,N-a mai rămas nimic”.  
  
 
  
Ne oprim la o poezie de iubire. De fapt este dilema îndrăgostitului care ar voi mereu să i se spună același și același cuvânt de iubire. Îndoiala, aci se așterne prin versul ,, te scuturi de mine”. Dar pare a fi doar o părere. Imaginea acesta, ușor ambiguă, se degajă din poezia ,,Te-am căutat”.  
  
 
  
Aceeași îndoială asupra iubirii pe care și-o dorește o face pe eroina poeziei să-i pună iubitului întrebări esențiale.Și anume, dacă sub ploaia de lumină a personalității ei, oare, el va încerca prin toate subterfugiile să se sustragă acelei puternice atracții. Este poezia ,,Spune-mi”.  
  
 
  
Cântând iubirea trandafirului din pieptul iubitei, poeta găsește dragi afintăți poetice între suavele mărturisiri ale iubirii, pe care nici un anotimp nu va îndrăzni să le atingă. Este o poezie plină de de o pasiune a sufletelor nedespărțite. Poezia aceasta plină de gingășie poartă titlul sugestiv ,,Motto”.  
  
 
  
/In mână cu foarfecii muți, / voi depăna din calendar / secundele când nu mă uiți/ este un fragment din poezia care leagă precum un jurământ pe cei doi, el și ea, etern nedespărțiți aici și în cerul înstelat. Această poezie palpită de inspirație, iubire și versuri scurte, foarte artistic cizelate. Este poezia ,, Atunci”  
  
 
  
Autoarea se oprește la timp din versificarea melopeei iubirii. Acum din larg bate un aer de răceală, care începe să se strecoare. Dar poeta aduce măiestrit versul dându-ne iluzia că totul va găsi o speranță de viitor, formulând cu o doză de indiferență simulată în versul: ,, în stele=mi va citi un alt vâslar pribeag”, Poezia ,,de la tine”  
  
 
  
Frumos rotunjite amintirile personajului pe care l-a ales poeta, un personaj feminin, aduc un final destul de trist al acestui grupaj de poezii care este povestea unei iubiri. Cei doi eroi peste care ninge acel strat reavăn de ninsoare-uitare, odată cu pala iernii și a indiferenței, se despart. Poezia ,, De câte ori”  
  
Melania Rusu Caragioiu  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
,,Azi spre mâine” / Melania Rusu Caragioiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2286, Anul VII, 04 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Melania Rusu Caragioiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Rusu Caragioiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!