CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Melania CUC - DAN C. MIHĂILESCU – „VIAŢĂ LITERARĂ*II”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cartea „Viaţă literară* II” semnată de Dan C.Mihăilescu, a apărut la Editura Fundaţiei PRO în anul 2007. Să scriu despre cărţile şi despre activitatea maestrului Dan C. Mihăilescu este ca şi cum aş face bungee jumping, aş sfida gravitaţia, şi totuşi...  
 
Nu doar că i-am citit mai toate materialele de presă, din publicaţiile culturale naţionale, că i-am urmărit emisiunile televizate cu sufletul la gură, dar am avut privilegiul să mă bucur pe îndelete, şi în timp, de lectura volumului în care Dan C. Mihăilescu adună o parte consistentă din textele care i-au fost publicate iniţial în revista „Idei în dialog” în perioada de anului 2006. Cu toate că au trecut ceva ani de atunci, de curând recitind cartea am simţit acelaşi aer proaspăt al ticluirii unui text serios, cu care criticul literar ne-a obişnuit. Nimic distorsionat sau perimat de trecerea anilor! Stilul personal, inconfundabil, savuros şi încărcat de o bogăţie de informaţie din sfera culturală, readuce în memoria mea un ecou al timpurilor bune, în care Cuvântul avea sens, şi Sens(ul) era dat de la Dumnezeu, de la o Divinitate, care l-a înzestrat pe Dan C. Mihăilescu cu darul introspecţiei, al valorificării ideilor care pentru alţii ar părea irealizabile, şi cu bucuria de-a scrie despre acele „piraterii” scriitoriceşti, care dau farmec aparte Istoriei Literare.  
 
Nu sunt eu în măsură să-mi dau cu părerea despre viaţa literară a maestrului Dan C. Mihăilescu, dar nu am cum să-i rezist tentaţiei de-a mărturisi, nu bucuria lecturii, ci, acel ceva care înseamnă mult mai mult, precum cititul unui volum de „critice”! După ce am închis copertele cărţii la care fac referinţă, am trăit senzaţia că întreg peisajul scriitoricesc, prin care am hălăduit este opera unui arhitect vizionar, nonconformist. Francheţea, vocabularul, care te duc cu gândul la marile personalităţi din Micul Paris, forma vie care face punte între Literatură şi lumea politică, curajul cu care „taxează” moravurile tipic dâmboviţene, sunt detaliile care mă fac să spun că Dan C. Mihăilescu este un om de cultură mai altminteri decât eram noi obişnuiţi. Fără morgă academică, cu simplitatea aristocratică a intelectualului căruia nu-i este frică să coboare din turnu-i de fildeş, maestrul este un depozitar de informaţie contemporană şi istorică pe care o valorifică aşa cum un bijutier din Amsterdam taie diamantul din gema brută.  
 
Pentru cei care nu au avut (încă) norocul să parcurgă paginile cărţii, voi cita doar câteva titluri de (mini) capitole: „Istoria lui Alex Ştefănescu: Fervoarea criticului kamikadze”, „O utopie: solidaritatea intelecutală la români”, „Vremea gândirii pozitive”, „A şti, a înţelege, a ierta”, „O moarte şi mai multe învieri”...  
 
Ironia, rod al unei inteligenţe creative, este prezentă ca un contrapunct la lucrurile extrem de serioase pe care autorul le dezbate cu dezinvoltură. Încă de la căpătâiul cărţii ne acroşează cu un titlu care ar trebui să constituie (clasic) Prefaţa: „Un an prehensil”. Nu ai cum să nu zâmbeşti când, Dan C.Mihăilescu, de la care te aşteptai să „taie şi să spânzure”, ca orice critic care se respectă, te introduce în „anticamera” unui volum serios cu... teoria cozii de maimuţă la propriu (nu metaforă).  
 
Acesta este spiritul liber care acţionează ca o rezistenţă la tabloul electric, spirit prin care Dan C. Mihăilescu ne demostrează încă o dată că „Lumea este Literatură” şi că „Literatura este Lumea”. Dan C. Mihăilescu este omul care, printre atâtea minuni ce ţin de istoria literară, a reuşit (şi) să transforme o bâlbă de televiziune în perlă literară adevărată. Inconfundabil.  
 
Dan C. Mihăilescu s-a născut în anul 1953, este absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti. A debutat editorial cu volumul „Perspective eminesciene” iar de atunci a publicat zeci de volume, dar şi materiale de presă dintre cele mai interesante. Este un erudit modern. A devenit „vizibil” şi în lumea celor care nu se prea înghesuie la Cultură, cu emsiunea „Omul care aduce cartea” de la ProTV. A spart gheaţa dintre publicul larg şi membrii confreeriei numită Literatură.  
 
Dan C.Mihăilescu este ceea ce este, ( şi) unul dintre cei mai bine cotaţi critici de teatru , dar şi cetăţeanul, pe care l-am întâlnit la casa de bilete de la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti, aşteptând la rând ca toţi ceilalţi. Mai înainte de-a pune punct acestui material, mai trec o dată cu privirea peste paginile volumului „Viaţă literară* II”. Nu am cum să nu mă opresc pe textele, care, din orice unghi le-aş citi, îmi oferă imagini spectaculare, decupaje dintr-o lume (literară) pe care o credeam a fi (aproape) în aer, dar care, s-a dovedit a fi... „prehensibilă”ca să-l citez într-un registru ceva mai haios, pe maestru Dan C.Mihăilescu.  
-------------------  
Melania CUC  
Archiud  
5 august 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
Melania CUC - DAN C. MIHĂILESCU – „VIAŢĂ LITERARĂ*II” / Melania Cuc : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1681, Anul V, 08 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Melania Cuc : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Melania Cuc
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!