CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Marius Mircea Ganea         Ediţia nr. 1864 din 07 februarie 2016        Toate Articolele Autorului

Singura directie : cerul !
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E o perfidie de viață!  
 
Eu și doppelganger-ul meu ne-am pus de multă vreme de acord cu asta. O sa-mi răspundeți în funcție de clasă socială, inteligență și sau cultura, cu un dos de palma, o ridicare din umeri, sau cu mult mai jignitoarea, intr-o limbă tot mai rar vorbită în zilele noastre, ridicare din umeri a dispreț și condescendență....care doppelganger? Nu există așa ceva, e doar o invenție a scotocitorilor de minți, o acoperire a geamătului prin acorduri marțiale Wagneriene, o legenda, un mit.Așa să fie, oare? Domniile voastre nu va puneți niciodată întrebări, nu rostogoliți o idee în minte, ca pe o minge colorată, înainte și înapoi, înainte și înapoi? Să ridice mâna cel care nu poate să adoarmă noaptea din cauza gândurilor, o frământărilor, a îndoielilor...Cineva este tot timpul acolo, tot timpul dispus să asculte, tot timpul răbdător...e el, doppelganger-ul, eul din oglindă, care ba stie, ba nu știe, uneori este de acord, uneori nu...până la urma lucrurile se axează, pot sa-i spui orice, știe oricum totul despre ține!  
 
E o minciună de viață!  
 
Uneori îmi spun, ca de la naștere și până la moarte, majoritatea afirmațiilor care se livrează postulate, ca și adevăruri mai mult sau mai puti n definitive, sunt de fapt minciuni...nu, nu minciună impudica, intentionata, care îți ranjeste șmecheros în spate, ca un antonim al adevărului, care te trimite direct în parte cealaltă, în partea greșită, ca să îți facă rău....nu, nu asta, ci minciună privită ca una din infinitele nuanțe ale adevărului. Cand Einstein ne-a învățat ca totul este relativ, practic a aruncat lumea gânditoare intr-un ocean de confuzie, de nesiguranță, de haos. Să ridice mâna cine este de acord ca nu există adevăruri absolute de care să fim siguri 100%...Totul este schimbător și relativ , în funcție de distanță, de unghi, de lumină, de interpretare, de interese...Să luăm de exemplu un trandafir.Poate fi privit dintr-o sfera de unghiuri, cu o infinitate de ipostaze, este același trandafir dar pentru fiecare arăta puțin altfel.Cum arăta da fapt?E relativ!!  
 
În tinerețe am auzit o pildă care , poate, ilustrează cel mai bine ce vreau să spun.La un rabin vin la judecată doi împricinați : unul spune , vacă lui mi-a intrat în recolta, e recolta mea, sa-mi dea vacă...Rabi răspunde după un timp : ai dreptate! Celălalt răspunde : dar e vacă mea, eu am crescut-o de vitel, țin foarte mult la ea, nu pot să o dau...Răbi răspunde: și tu ai dreptate! Un consilier îi șoptește rabinului : bine Rabi, dar nu se poate să aibă amândoi dreptate, ce judecată e asta? La care Răbi : SI TU AI DREPTATE!! Relativ, nu-i asa???  
 
Și, în fine, e o plictiseală de viață!  
 
Niciodată nu am înțeles exaltarea cu care se anunța lumii, din ce în ce mai des, ca încă un teritoriu necunoscut a fost cucerit, cartografiat, cunoscut, banalizat...Marginile vechilor harti, după care nu mai urma decât : hic sunt leones ...aveau un rost.În copilărie lumea părea uriașă , magică, infinită, drumurile se despărțeau în nenumărate cărări, care duceau spre direcții diferite.Timpul dilatat făcea ca zilele să nu se mai termine, o vacanță de vară de trei luni dura de fapt trei ani...Să ridice mâna cine nu are impresia ca, pe măsură ce înaintam în vârstă, timpul se contracta, zilele devin mai scurte, anii devin mai scurți, se rostogolesc unul după altul dintr-o sarabandă nebuna. Incomparabilul Lucian Blaga mărturisea : eu nu strivesc corola de minuni a lumii și nu ucid cu mintea tainele ce le-ntalnesc...Așa ar fi trebuit să rămână!!!Misterele își au locul lor bine hotărât la început de timp în viață noastră...Este nevoie de taine, de teritorii necunoscute unde stăpânesc dragonii și ființele mistice! Când toate acestea vor disparea, când ultimul mister va fi cunoscut, va fi doar lumină orbitoare, fără umbre, dar poate ca mințile noastre ale tuturor, or să facă implozie! Lumea o să se reducă la patru pereți frumos colorați, cu o singură fereastră mica, undeva sus aproape de tavan și cu o singură panoramă : CERUL !  
 
Referinţă Bibliografică:
Singura directie : cerul ! / Marius Mircea Ganea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1864, Anul VI, 07 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Marius Mircea Ganea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marius Mircea Ganea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!